05 - kościół (chyba) archiwalny jest cudo. Nowy już nie :???:
Wersja do druku
05 - kościół (chyba) archiwalny jest cudo. Nowy już nie :???:
Tak, to kościół (katedra, ta sama co w foto 01) i jeszcze w tym zdjęciu poniżej:
06. (archiw.)
Załącznik 156894
06n.
Załącznik 156895
Ostatnimi laty (bodajże oddane do użytku w 2013r) zmodernizowano dwa mosty (tzw. Górny i Niski) na rzece Elbląg , na wysokości Starego Miasta.
Teraz są, jak onegdaj było, zwodzone (podnoszone) aby większe statki (czy jachty) mogły przepłynąć. Foto z podnoszonych mostów może się uda zrobić...ale później, na razie zwykłe
07. foto archiw.. (most Niski)
Załącznik 156896
07. (2010r)
Załącznik 156897
07n. (obecnie 2015r, jest dopuszczony ruch jednokierunkowy dla aut osobowych)
Załącznik 156898
08. foto archiw.(widok na most Górny czy tzw. Wysoki)
.Załącznik 156899
08n. (obecnie 2015r.)
Załącznik 156900
I znów: pylony mostu (07) te stare są genialne. Paskuda na (07-2010) i dużo lepsze na (07n).
Szkoda, że nie rewitalizują jak na starych zdjęciach, ale też zdaję sobie sprawę, że współczesne wymagania i technologia tego wymagają.
...
Dałby ktoś plusa andtorowi bo ja nie mogę :roll:
po 6 widzę że jednak nie wszystkie kamieniczki odbudowano - chyba jednak bardziej podoba mi się nadbrzeże bez nich
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:15 ----------
PS ja już dawno dałam ale od siebie :-P
kapitalny wątek :) :) :)
i aż się sama dziwie że tak szybko na niego trafiłam
(jestem z tych przeglądaczy forum które nowe wątki zauważają jak już kurzem obrastają ;) )
Na pylonach się nie znam, ale po tym co napisałeś widzę mniej więcej o co biega:smile:
No szkoda, ale i tak nie ma co mówić, się starali, jak np. w 08. budynek po prawej odbudowany (od podstaw) na podstawie archiwalnych zdjęć, dokumentacji, czy jeszcze czegoś innego...
Dokładnie, te kamieniczki przy samej rzece nie odbudowano i już tak raczej (na pewno za mojego życia:) ) pozostanie, tym bardziej, że nadbrzeże tez modernizowano.
Edit
Takie jeszcze archiwalne, już bez porównania, jeśli chodzi o te nadbrzeże rzeki Elbląg (jak było kiedyś tam...):
Załącznik 156904 Załącznik 156905 Załącznik 156906
Ogólnie można stwierdzić, że życie tętniło bardziej:), teraz tu pustki są, no może pary zakochanych na ławce można spotkać:)
Na 04 chyba jakiś zakład fotograficzny się trafił :)
Tam nie daleko od kolegi miejsca zamieszkania, chyba "depresja" jest najgłębsza... ;):)
Zgadza się, kilka kilometrów za miastem w Raczkach Elbląskich jest największa "depresja", ok. 1,8m poniżej poziomu morza.
Przejdźmy jeszcze do porównań:)
09. (archiw.)
Załącznik 156910
09n.
Załącznik 156911
10. (archiw.)
Załącznik 156912
10n. (trudno było uzyskać podobny kadr z racji wysokośći z jakiej foto było robione)
Załącznik 156913
w 10n przepięknie odnowiono/odbudowano ten domek po prawej stronie :)