Też tego szukałem w oprogramowaniu aparatu. Nie znalazłem. Nie ma takiej funkcjonalności. Niestety.
Wersja do druku
Też tego szukałem w oprogramowaniu aparatu. Nie znalazłem. Nie ma takiej funkcjonalności. Niestety.
Witam, pojawił się w moim E30 taki problem,
samoistnie uruchamia się czyszczenie matrycy, robi się to często,
nawet kiedy przenoszę aparat, np leży sobie spokojnie na stole
biorę go do ręki i w tym momencie uruchamia się czyszczenie matrycy.
Może ktoś miał taki przypadek i podpowie mi co się dzieje.
Pozdrawiam
Skąd wiesz, że to czyszczenie matrycy? Czym się to przejawia?
Skąd wiesz, że to czyszczenie matrycy? Czym się to przejawia?
Bo tak się zachowuje aparat, jak podczs czyszczenia matrycy.
Taki sam dżwięk i migocąca niebieska dioda.
Moj E-30 podczas "migania niebieskiej lampki" nie wydaje zadnych dzwiekow.
T.
To jest samo czyszczenie matrycy ... czy restartuje się cały aparat? Nie wiem czy w E-30 przy wyłączeniu obiektyw robi "dzzyt dzzzyt".
Pytam o to bo miałem podobny problem z E-330.
Moj nie "dzyt-dzyta", za to czasem jak mam wlaczone IS i wylaczam aparat to robi wtedy "dr-rr-rr" :)
T.
Mój przy wy łączaniu/włączaniu zawsze czyści matrycę, czyli mróga niebieska dioda, nie towarzyszą temu żadne dzwięki. Jeżeli w menu mam włączoną opcję IS to dodatkowo jest też "dr-rr-rr" czyli potrżąsa matrycą, a jak jeszcze do tego włączę w menu opcję "reset obiektywu" to jest "dzyt-dzyt" i to tyle o dzwiękach, a sytuacji takiej, żeby sam z siebie wykonywał którą kolwiek z czynności, nigdy nie miałem, chyba serwis musi się tym zająć.
Mój E-520 też zawsze zgrzytał przy włączaniu i wyłączaniu jak miał ustawioną stabilizację. Z tego co wiem to w Olkach stabilizacja działa ciągle - no chyba że w E-30 działa jakiś tryb oszczędzania energii i wyłącza stabilizację w nieużywanej puszce??
Dokładnie. Jedynie dźwięki wydaje stabilizacja obrazu.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie, nie działa ciągle. Uruchamia się jedynie w momencie otwarcia migawki i restartuje się przy wyłączaniu aparatu.