Fajne wrzuty kaszubskiej wiosny w naturze. Fajnie, że możesz przedłużyć majówkę.
A 1026 trochę "małopolskie" ;-)
Wersja do druku
Fajne wrzuty kaszubskiej wiosny w naturze. Fajnie, że możesz przedłużyć majówkę.
A 1026 trochę "małopolskie" ;-)
1028 - kormoran w pracy
Załącznik 244224
Widać odpowiedzialność w podejściu do zadania ;-)
1030 - Panorama z latarni Gdańsk - Nowy Port z wczorajszego spaceru z Bodzipami.
Z tej latarni podły pierwsze strzały w kierunku Westerplatte 1 września 1939r.
Po lewej wieżyczka Kapitanatu Portu, na wprost widoczny pomnik na Westerplatte
Załącznik 244853
Bardzo fajna panorama, to nie moja dziedzina więc może piszę bzdury ale ja bym sobie odpuścił ten ostatni fragment po prawej tam gdzie ta kolumna czy też budynek wchodzi w kadr.
Też się zastanawiałem czy nie odpuszczać końcówki z latarnią ale mi osobiście bardziej tak pasuje. Ta latarnia jest jednak elementem krajobrazu i z jej galerii fociłem. To oczywiście mój punkt widzenia.
Bodzip ma rację, złożona jest z 13 zdjęć na 8mm z ręki.
Dzięki za komenty.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Panorama powinna mieć nr 1029, to teraz będzie 1030
Piątkowy spacer z Bodzipami.
Gdańsk Nowy Port
1030
Załącznik 244918
1031Załącznik 244916
1032Załącznik 244917
O ! Popatrz - Marysia i Bodzip...
pierdzielisz, pokaż mi okulary...
hmmm...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
O ile dobrze pamiętam to bryle leżą kilkaset km na południe..
1033 - w samo południe w zajezdni
Załącznik 244956
1034 - pływające domyZałącznik 244955
1035 - BrzeźnoZałącznik 244954
1036 - uwolniłem kudłatą bestię ze smyczyZałącznik 244953
Kilka z Nowego Portu
1037Załącznik 245018
1038Załącznik 245015
1039Załącznik 245016
1040Załącznik 245017
Podoba mi się ta panorama
Podoba mi się portret podwójny 1035. Ekspresjonistyczne niebo, woda po horyzont, poszukujący psiak i dwoje tutejszych ludzi. Chwila zatrzymana w kadrze. Super.
TJ
Podoba mi się ta latarnia :)
Zastanawia mnie tablica pamiątkowa ze zdjęcia 1039.
Czyżby Westerplatte było polskie tylko w Polsce i tylko dla polaków?
Dobre pytanie, (tak samo jak Gdańsk). Po prostu strzały padły w kierunku polskiej wojskowej składnicy tranzytowej.
Dawny kurort Westerplatte zakupił przedstawiciel Polski w Gdańsku, Mieczysław Jałowiecki. Wątek ten ciekawie opisuje w swej książce "Na skraju Imperium".
Kilka pstryków z (mojego) Dolnego Wrzeszcza. Teren starego browaru. Jak chodziłem do podstawówki to między browarem stacją kolejową Gdańsk Wrzeszcz był staw. Jak go osuszali to chodziliśmy tam szukać skarbów i przynosiliśmy całe garście 10-cio fenigówek.
Developer Górski całkowicie odmienił to miejsce
1041
Załącznik 245033
1042Załącznik 245031
1043Załącznik 245032
1044 - w restauracji "Nowy Browar"Załącznik 245030
Nie miała być niemiła. Miała prowokować do zastanowienia - bo problem jest złożony. Z jednej strony jaka jest znajomość faktów historycznych wśród najmłodszego pokolenia, z drugiej - czy ciągłe przypominanie o polskości nie daje czasem u młodzieży która jest z natury przekorna odwrotnych rezultatów? A jak już drążymy temat tej tablicy - czy aby były to na pewno pierwsze strzały drugiej wojny światowej? Podobno bomby na Wieluń spadły jednak wcześniej...
A tak w ogóle, to prowokację w Gliwicach należy uznać jako pierwsze strzały, pierwsze działania wojenne. Coś jak zielone ludziki w Ukrainie w 2014 r.
Obecnie znajomość historii wśród młodzieży jest fatalna. I nie trzeba szklanej kuli aby znaleźć powód i winnych. Widać komuś na tym zależy i ma w tym interes aby tak było. Myślę że zabory i niewola wygenerowały wśród wielu ludzi traumę, która jest przekazywana następnym pokoleniom do dziś. To widać, to słychać i to czuć.
Niemcy po II WŚ też popadli w podobny stan ducha. Ale z racji tego, że wojna i niemiecki faszyzm trwały krócej niż zabory, nie dotknęło to ich tak mocno jak Polaków.
Czy ciągłe przypominanie o czymś, może spowodować odwrotny skutek, od propagowanego celu? Celowo napisałem propagowanego, a nie zamierzonego. Bo można propagować jedno, a cel można mieć całkowicie inny.
MZ może . To zależy od sposobu "przypominania". Jeśli przybierze to postać natarczywej propagandy, połączonej z niszczeniem wartości i tradycji rodzinnych. To jak najbardziej doprowadzi to do tego o czym piszesz.
Ale przypominanie dziesięciu przykazań nie spowodowało przez wiele wieków, jakiegoś spektakularnego odejścia od ich stosowania. Nie zostało to wywrócone do góry nogami, mimo że czasu na to było wystarczająco dużo.
Mam wrażenie że jesteśmy rozgrywani . My jako społeczeństwa, a właściwie mięso armatnie w postaci pionków na dużej planszy do gier strategicznych.
Zobacz też w jaki sposób podchodzą do tego tematu mieszkańcy USA. Krótko mówiąc "America is the best".
@Bodzip masz rację z @wyszomirem co do pierwszych strzałów. Jak widać wszyscy chcą być pierwsi. :)
Atak na Tczew był 11 minut przed Westerplatte i 6 minut przed Wieluniem . A tak w ogóle , to przeciez pierwsze strzały oddał Franek Dolas i to on rozpętał II wojne światową :lol:
Na 1030 to łajba Bodipów ??? ... sie powodzi na tej emeryturze . Ale fotograf z niego żaden ... taki maluśki obiektywik na mikrym aparaciku ... :mrgreen: Miło facjatę obejrzeć i do głosu dopasować :grin:
Mieliśmy płynąć tą łajbą, ale emerytury nie starczyło na bilet :roll:
A co do facjaty... tak, mam łysy łeb i duży brzuch ... buuuu. Ale Marysia jest śliczna :mrgreen:
Załącznik 245042
Wiem, może mnie nie wyrzuci :mrgreen: @yac - sorry za wtręty, ale ja tak mam :oops:
Fajnie że wątek żyje ;)
Co do Oceanii to mieliśmy szansę na wejście ale znajomy który tam pracuje akurat był w maszynowni i nie słyszał telefonu :???:
1045 - Gdańsk Wrzeszcz, ul.Wajdeloty
Załącznik 245044
1046 - Gdańsk Wrzeszcz, Plac Wybickiego. Spotkanie z Günterem Grassem
Załącznik 245043
To temat na długą i ciekawą dyskusję. Ale... chyba nie tutaj bo zaśmiecamy Yacowi wątek. Może moderator byłby w stanie przenieść tę dyskusję do osobnego wątku?
A gdyby zapytać Chińczyków kiedy zaczęła się druga wojna światowa dowiedzielibyśmy się że w 1937 roku (oczywiście w/g naszego kalendarza bo chińska numeracja jest zupełnie inna)...
1047 - Austria, Gosausee
( klikać, klikać )
Załącznik 246229
1048 YAC tutaj był. Dachstein Austria "5 Palców"
Załącznik 246234
1049 I żeby nie było, że wchodzę z butami w nie swoje, YAC na "palcu" w pełnym rynsztunku bojowym.
Załącznik 246235
Piękne miejsca w Austrii zwiedzałeś i bardzo ciekawie je pokazujesz.
Nic tylko brawo :)
1050 - widoczek na przeciwległą stronę jeziora z Hallstasd
Załącznik 246349
1051 - również z Halstadt, tym razem z ciekawego cmentarza.Załącznik 246350
No cóż frajda niesamowita.
super, wyjazd się udał, zdjęcia ciekawe
Yac, świetny widoczek (1050) :-)
1047 zgrabna fota. Przyjemnie popatrzeć :)
Dzięki za wizyty ;)
Południowy Tyrol, Chiesa di Santa Maddalena. Sam nie wiem jak to się stało że w środku dnia miałem iso 3200 :shock:. Ale co tam, olek daje radę.
1052
Załącznik 246619
Olek dał radę, bo wiedział z kim współpracuje. Wyszła fotka super. Trzy plany, intrygująca wstęga drogi, żółtozielone przedpole, urocza zabudowa, przytulny zakątek, górskie lasy i groza skał w tle.
TJ
Krajobraz - paaaaaalce lizać :-)
Ale moim zdaniem zdjęcie trochę za jasne, trochę bym "zdjął" z ekspozycji.
Faktycznie obrazek bajeczny. Na fonie trudno ocenić, ale chyba ciut za jasny.