-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Witam panowie!
W piątek odebrałem swój egzemplarz M10(oczywiście porównywałem kolorystykę i bezsprzecznie zwyciężył srebrny!) z KIT'em(IIR) oraz Panasonciem 20 1.7. Niedługo dojdzie jeszcze 45 1.8.
Przesiadka ze starego systemu Nikona (D80).
Nie miałem za bardzo w weekend czasu na zabawę.
W pudełku w sumie znalazły się wyłącznie najpotrzebniejsze rzeczy. brakuje pełnej instrukcji- jest tylko BASIC.
PL wersje pełnej trzeba dodrukować...
Po kilkugodzinnej zabawie jestem zachwycony możliwościami i jakością wykonania/zdjęć. Na razie nie zdążyłem podłączyć KIT'a ale ze stałką jest rewelacja.
Przeklikałem 90% opcji w menu...jest tego multum. Jeszcze kilka sesji zabaw żeby sprawnie panować nad aparatem i wiedzieć szczegółowo na co pozwala użytkownikowi...
Jakbyście mieli jakieś pytania czy prośby o fotki przy konkretnej konfiguracji- w ograniczonym czasie służę pomocą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
Witam panowie!
Jakbyście mieli jakieś pytania czy prośby o fotki przy konkretnej konfiguracji- w ograniczonym czasie służę pomocą.
Witaj na Forum!
Zacny sprzęt!
Ponowię pytanie jak poniżej:
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Do posiadaczy - proszę zmierzyć odległość od środka otworu z gwintem mocowania statywu do klapki komory baterii/katy pamięci.
Dzięki!
Jak się będziesz bawił Lumuxem 20/1.7 to sprawdź proszę czy na wyższych czułościach (6400 i więcej) incydentalnie nie pojawia się banding jak to ma miejsce w E-M5.
-
Cytat:
Jakbyście mieli jakieś pytania
Autofocus "z palca" już wypróbowany?:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jak się będziesz bawił Lumuxem 20/1.7 to sprawdź proszę czy na wyższych czułościach (6400 i więcej) incydentalnie nie pojawia się banding jak to ma miejsce w E-M5.
Bandingu nie stwierdzono:grin:
-
Cytat:
Zrobiłem kilka zdjęć na 6400 i nie zauważyłem bandingu...ale może z 10 fotek na razie na tym ISO.
Spróbuję wieczorem zmierzyć odległość od środka otworu...jesli nie zapomnę;)
Cytat:
Autofocus "z palca" już wypróbowany?
Oczywiście w każdej możliwej konfiguracji "palcowego AF"- działa, nie ma FF ani BF. Wszystko gra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Bandingu nie stwierdzono:grin:
Dziękuję, punkty reputacji kolejkuję ;-). Aparacik zamawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
redrum1906
nie ma FF ani BF. Wszystko gra.
Takich "atrakcji" raczej trudno się spodziewać przy ostrzeniu po kontraście ;-)
-
Przegapiłeś Karolu odpowiedź...
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
22mm. Na styk. Przyjmij 21.5.
-
Słuchaj, a jak szybko pracuje AF z 20/1.7 ?
będę wdzięczny za info
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
będę wdzięczny za info
pozdrawiam
Podpinam się pod pytanie. Najlepiej w porównaniu do E-P3. :)
-
Cytat:
będę wdzięczny za info
pozdrawiam
Wielkiego porównania nie mam bo jeszcze nie zdążyłem podłączyć KIT'a w domu przez weekend- bawiłem się stałką.Jednak zwróciłem na to uwagę jeszcze w sklepie podczas testów- Panasonic focusuje na pewno zauważalnie wolniej niż KIT IIR jednak w dalszym ciągu nie jest to "muł"- na potrzeby tej ogniskowej według mnie wystarczająco szybko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Dziękuję, punkty reputacji kolejkuję ;-). Aparacik zamawiam.
Takich "atrakcji" raczej trudno się spodziewać przy ostrzeniu po kontraście ;-)
aja nie wiem często mi się zdarza,że palcuje punkt AF w jedną osobę a ostrość idzie na tą za...jeszcze potem patrzę gdzie aparat ustawił sobie punkt ostrości i jest podświetlony zielony kwadracik na osobie która jednak nie jest ostra... nie wiem czy to moje szczęście czy brak umiejętności ale osoby się nie poruszały ja też się zbytnio nie ruszałem i tak o...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Przegapiłeś Karolu odpowiedź...
O ja głupia :oops:. Dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Karol, banding pojawia się z konkretnym szkłem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Hades, wróć z zaświatów na nasz łez padół. Ile to już lat wałkuje się temat bandingu na 20/1.7?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Tak - sprawa znana od dawna. Na wysokim ISO OM-D E-M5 potrafił dać banding właśnie z obiektywem 20/1.7, z innymi szkłami nie było tego zjawiska. Sprawa dobrze opisana na dpreview, u nas i innych forach. Stąd moje pytanie o OM-D E-M10. Ja fotografowałem trochę OM-D E-M5 z Lumixem 20/1.7 - sprawa na tyle incydentalna i na tak wysokim ISO, że dla mnie w praktyce bez znaczenia.
-
...ze tak zartobliwie podsumuje Wasze bandingi:
i jak to sie ma do wiecznosci?:)
pozdroofka:mrgreen:
-
Czy do E-M10, podobnie jak do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie, czy może łyka zamienniki?
-
Wszystko łyka, polecam oryginalne ale BLS1. Kiedyś FJ wyprzedawał za bezcen, dzisiaj można znaleźć w granicach 50 zł.
-
Dla mnie o-m10 jest naturalnym następcą e-pl5, wrażenia po pierwszym tygodniu bardzo pozytywne(z jednym wyjątkiem o którym na końcu), nareszcie mam wizjer i szczególnie przy dłuższych ogniskowych daje sie precyzyjnie kadrować, podobnie jak podążać za obiektem co w e-pl5 było bardzo trudne, po latach fotografowania lustrzankami coraz bardziej doskwierał mi brak wizjera, mimo, że jest elektroniczny to jestem zadowolony
W skrócie plusy i minusy z perspektywy użytkownika e-pl5
+ wizjer, wyświetlacz, szybkość (z jednym wyjątkiem o którym na końcu)
+ świetna ergonomia jak na tak małe body, po podpięciu gripa ecg-1 jest jeszcze lepiej z większymi szkłami
+ lampa - mimo malej mocy do sterowania bezprzewodowego nareszcie nie trzeba nosić dołączanej lampki
+ dwa pokrętła - super sprawa
+WIFI
+ tryb video wyraźnie lepszy, stabilizacja działa sprawnie, choć ucina troszkę kadru więc jest częściowo to także elektroniczna stabilizacja
+ zdjęcia w trkacie filmowania, w mniejszej rozdzielczości ale i tak dobrze że są, np. gdy zależy nam na bezgłośnym fotografowaniu można włączyć nagrywanie i robić zdjęcia bez dźwięku migawki mechanicznej, szkoda że nie zrobili cichego trybu foto z migawką elektroniczną... ale to pewnie w e-m20 :)
+++ wygląd srebrno-czarnej wersji, arcydzieło :)
Minusy:
- słychać stabilizację głośniej niż się spodziewałem
- bardziej prądożerny
- zbyt czuły czujnik zbliżenia oka przełączający wyświetlacz na wizjer, musiałem wyłączyć automat i ręcznie przełączam wyświetlanie
- mniejszy zakres wychylenia wyświetlacza (czasami mi się przydawał tryb "autoportretowy" ale nie do autoportretów, a np do makro [ zdj 1 ] [ link 1 ] )
- trochę trudniejszy dostęp do akumulatora i karty pamięci
- - - AF - na koniec najgorsze, czyli coś co dziś zauważyłem
AF działa doskonale w dobrych warunkach oświetleniowych, ale nie w słabym świetle, niestety ze sporym rozczarowaniem stwierdzam że AF w e-m10 jest dużo WOLNIEJSZY niż w e-pl5 i się gubi częściej, w skrajnych wypadkach (pokój oświetlony 2 żarówkami po 60W) nie potrafi przez 3-4 sekundy złapać ostrości, a e-pl5 łapie po 0,5sek, prób zrobiłem kilkaset, warunki dokładnie te same, szkło 45mm/1.8 oraz kit i e-m10 wyraźnie się gubi, błądzi, ostrość lata od minimum do maksimum we wszystkich trybach AF, podobnie jak rozpoznawanie twarzy i oka w słabych warunkach, e-pl5 działał doskonale, błyskawicznie, a z e-m10 coś jest nie tak, mam nadzieję że nowy firmware coś poprawi, ostatnie spostrzeżenie to takie, że tak jakby gorzej jest z jasną stałką niż kitem na 42mm, dziwne to, sprawdzę jeszcze, może ktoś kto ma e-pl5 i e-m10 to sprawdzi, potwierdzi. Niemniej zakup e-m10 uważam za udany :)
-
Bardzo ładne fotografie makro. Można wiedzieć jaki obiektyw był używany?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Bardzo ładne fotografie makro. Można wiedzie jaki obiektyw był używany?
Tak, ładne. Na górze strony jest: "mZD 12-50 - pierwsze makro"
Niedoceniane szkiełko, szkoda, że nie ma go jako kita z E-M10
-
Co do tego AF - nie zauważyłem aż takich problemów, z kitem przynajmniej... Co innego focus peaking - w słabym świetle żarowym jest bezradny.
-
1 załącznik(ów)
Ja dziś też w końcu mam komplet z gripem i muszę powiedzieć, że tak jak wcześniej mówiłem moje pierwsze wrażenia z M10 co do uchwytu były bardzo pozytywne i zacząłem się zastanawiać czy potrzebnie zamawiałem gripa. Gdy dziś go podpiąłem i chwilę pochodziłem po lesku i potem na próbę odpiąłem to już wiedziałem, że nie należy go odpinać. Leży dużo lepiej w dłoni. Mały palec ma oparcie, czasem tylko na końcówkę palca mu brakuje ale jest dużo lepiej.
Co do AF w ciemności to specjalnie teraz sprawdziłem i ciemnym pomieszczeniu oświetlenie 3 diody LED z 12-40 moim zdaniem łapie szybko, nie mam porównania z E-PL5. Załączam fotki.
Załączam też fotki dla Karola - HDR :) oraz zdjęcia z M1, M10 (niestety narazie mało) i Sony 7 FF.
https://www.dropbox.com/sh/c6k31sxna0f5uno/Gm1xIDYhVD HDR
https://www.dropbox.com/sh/kuzti017haf2hc1/ww88viwHDz M1 12-40 wysokie ISO, AF-C biegnące dziecko
https://www.dropbox.com/sh/xh5gc6ckfvu8o5x/Sg_XFO4gf1 M10 klika zdjęć z 12-40
https://www.dropbox.com/sh/ix7mttfopgym22n/GrM-v-7vTV ciemne pomieszczenie M10 wysokie ISO
i tak jakby ktoś chciał Sony 7 FF https://www.dropbox.com/sh/wzsfc8pdy48hhob/9RLT7ourBX
P.S.
mój 8 letni syn jak zauważył, że ekran jest dotykowy to zapytał, czy to znaczy, że można na nim zainstalować gry :D
-
Cytat:
zacząłem się zastanawiać czy potrzebnie zamawiałem gripa
Powiedz, ten grip, to plasticzek, czy inszy materiał? Docelowo będę chyba podpinał te nowe nissin i40, więc się tak przymierzam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
Powiedz, ten grip, to plasticzek, czy inszy materiał? Docelowo będę chyba podpinał te nowe nissin i40, więc się tak przymierzam.
dół jest plastik, bolec metalowy, otwór na stopkę statywu metalowy, w miejscy gdzie grip łączy się z body wyścielane miękkim materiałem, górna część, trudno mi powiedzieć, faktura uchwytu taka jak na body, a czy to plastik chyba tak, ale nie przyglądałem się aż tak bardzo, zobaczę popołudniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
Czy do E-M10, podobnie jak do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie, czy może łyka zamienniki?
Skąd pomysł że do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie? Mój od początku łyka trzy chińskie. Może nikt mu nie powiedział że nie może ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Skąd pomysł że do E-M5 pasują tylko oryginalne baterie? Mój od początku łyka trzy chińskie. Może nikt mu nie powiedział że nie może ;)
to prawda, sam widziałem, trzymałem w rękach M5 z chińskim zasilaniem, tak daleko współpraca z sony jeszcze nie zaszła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Mój od początku łyka trzy chińskie
jak głodny to i nawet chińszczyznę zeżre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Mój od początku łyka trzy chińskie. ;)
ale trzy naraz :wink:
-
jest nowy Lajtrum 5.4 z obsługą E-M10. Na razie piszą o "wstępnym wsparciu", cokolwiek miałoby to znaczyć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
górna część, trudno mi powiedzieć, faktura uchwytu taka jak na body, a czy to plastik chyba tak
Cienka guma. Solidnie to wygląda.
Trzeba dodać, że grip jest dwuczęściowy. Ma pod spodem dźwignię, która umożliwia zdjęcie jego głównej części go na czas zmiany baterii/karty. Nie trzeba go za każdym razem odkręcać. Jednak gdy przykręci się gorącą stopkę ten chwyt nie jest już możliwy.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ziemia01
Tak się zastanawiam czy w przypadku zdjęć: P4070003 ; P4070005 ; P4070006 nie powinny być bardziej doświetlone. Jedno dla przykładu zmniejszone (te z wyższym iso wygladaja tak samo jesli chdzi o ekspozycję bo zarazam mają krótszy czas naświetlania):
Załącznik 114672
A zakładam po danych EXIF. Uzyty priorytet przysłony więc aparat powinien dobrać automatycznie odpowiedni czas naświetlania. Pomiar światła matrycowy. Nie ma kontrastowej sceny, która mogla by wpłynąć na pomiar światła (aby nie przepalić swiateł) i iso 2000. Tymczasem niedoświetlenie sięga ok. 2,5 EV (w auto ekspozycji w LR nawet pokazuje 2,7EV niedoświetlenie) i jeszcze nie ma przepaleń. W oryginalnym jpg histogram sięga do połowy wykresu zaledwie.
Oczywiście w momencie robienia zdjęcia można posłużyć się histogramem i wprowadzić odpowiednia korektę ekspozycji. Tak tylko gdybam i może tak ma być.
Na zewnątrz przy świetle dziennym jest w porządku.
-
Cytat:
jest nowy Lajtrum 5.4 z obsługą E-M10. Na razie piszą o "wstępnym wsparciu", cokolwiek miałoby to znaczyć
Jeżeli dziś mi się zaktualizuje to postaram się stestować co oznacza "wstępne wsparcie".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Za mało precyzyjne pytanie :)
Czy ŁADOWARKA EM-10 łyka tylko oryginalne baterie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
smog
Za mało precyzyjne pytanie :)
Czy ŁADOWARKA EM-10 łyka tylko oryginalne baterie?
Raczej wszystkie, bo to jest to samo, co w epl5. Ten model nie ma styków do chipsetu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Jednak gdy przykręci się gorącą stopkę ten chwyt nie jest już możliwy.
Gdy CO się przykręci? :mrgreen:
-
Ładowarka w zestawie E-M10 to po prostu BCS-5, taka sama jak w innych nowych PEN-ach.
Ładuję w niej bez problemów BLS-5 oraz BLS-1 oraz mój zamiennik do BLS-1.
Ile razy możemy to wałkować ?
Wersje ładowarek / akumulatorów 1 od 5 różni tylko dodatkowy styk odcinający prąd po naładowaniu. Takie "zabezpieczenie" na wszelki wypadek jakby ktoś zapomniał wyłączyć przez tydzień. Stąd 1 po naładowaniu zmienia kolor świecącej diody a w 5 dioda po prostu gaśnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
oly2020
- zbyt czuły czujnik zbliżenia oka przełączający wyświetlacz na wizjer, musiałem wyłączyć automat i ręcznie przełączam wyświetlanie
Na forum kolega easy_rider podał na to receptę.
Przy wyświetlaczu masz dwa czujniki, wystarczy ten niższy lekko zamazać czarnym flamastrem zmywalnym.
https://forum.olympusclub.pl/threads...ik+zbli%BFenia
-
@GoBo
Nie denerwuj się. Plusik dla Ciebie za wyjaśnienie jak 3-latkowi.
-
Luzik. Od czasu do czasu blyskam moją skromną wiedzą.