Wybieram "wymaz" Takumara. :)
Wersja do druku
Wybieram "wymaz" Takumara. :)
Mnie się tą obraz z takumara bardziej podoba. Jest delikatniejszy ale i mniej kontrastowy.
No Panie...panorama wymiata. Piękna jest. Wrzuć gdzieś normalny rozmiar chętnie popatrzę.
Takumar, to świetne szkiełko do takich zabaw. Powyższe traktuję jak test, ale i tak są fajne. Dobre światło by się przydało i zacznie się magia :-)
Trochę szumu za dużo już, lepsze światełko by się przydało :) .Takumar bardziej mi się podoba :)
Zdjęcia z pleneru nag zalewem Pogoria. Pierwsze zdjęcie jeszcze przed wschodem słońca, pozostałe już po wschodzie.
387, 388, 389, 340,
Zastanawiam się nad pierwszym zdjęciem. Czy wersja mniej kontrastowa czy tak bardziej kontrastowa.
387b
Ostatnio mam na takie delikatniejsze kontrastynastawienie, odpowiada mi bardziej ta pierwsza wersja. Ładna seria.
Mi tez bardziej sie podoba wersja pierwsza z mniejszym kontrastem.
Niezly ruch samolotow byl jak robiles zdjecia, szczegolnie na 340 to widac :)
Osobiście pokusiłbym się o przedstawienie 340 w kolorze. Na 387 masz dużego syfka. :)
Ja odrzucam te ze smugami. Tutaj łódka jest pierwszym planem i nie potrzeba jej "ulepszaczy".
Trochę ostrości brakuje. I chyba to wina statywu:-P
Dla mnie mniej kontrastowa, ta druga zbyt "kłuje" oczy :grin:. Co do smug zgadzam się z fazi75.
Dzięki za radę.
petreq, dzięki teraz zauważyłem.
fazi75, nie wina statywu lecz łódką ruszało bo dość mocny wiatr wiał a czasy o poranku nie powalały.
388. z tej serii :)
Trzy zdjęcia z okolic Będzina jak wracałem z pleneru z Pogori
341, 342, 343.
343. miodzio :)
Łódeczki wyszły bardzo sympatycznie. Pozdrawiam
---------- Post dodany o 16:02 ---------- Poprzedni post był o 16:02 ----------
i 343 też ;)
Za przedmówcami 343 jest rewelacyjne
Witajcie, dzięki wszystkim za to że zaglądacie, komentujecie i dajecie cenne uwagi. Dwa tygodnie temu wybrałem się o świcie na plener do zatopionej kopalni Pasieki w lesie koło Żyglina. Już raz prezentowałem zdjęcia z tego miejsca. Tym razem trafił mi się mroczny klimat. Zrezygnowałem z kolory gdyż go w zasadzie nie było prócz jakiś trawek które w mojej ocenie rozpraszały wzrok. Jedno zostawiłem w kolorze gdyż tam traw nie było.
344, 345, 346, 347.
Nie sklamales morocznie jest....co to bedzie.
Z tej serii to 345 mi się podoba.
Najlepsze (dla mnie):
- z poprzednich: 343
- z ostatnich: 345
Takie mroczne klimaty to ja rozumiem. :)
MZ 344 i 346.
I dobrze, że bez koloru, dzięki temu topielczy nastrój panuje.
Mnie się najbardziej to rybiooczne, dzięki któremu chodzenie po bagnach wciąga.
A mnie to "rybka" i 347 się podoba :)
Ciąg dalszy zdjęć zalanej kopalni pasieki.
348, 349, 350, 351, 352.
Czarno-białe klimaty z zalanej kopalni bardzo ciekawe.
344 misię :)
Pozdrawiam.
Niby kopalnia zalana,ale zycie kwietnie.Pieknie sie oglada.
Kolejne dwa stawy zalanej kopalni.
353, 354, 355, 356,
357, 358, 359.
Ładnie kadrujesz, dobrze widzisz światło to zalety które powodują że piękne zdjęcia robisz :)
Ciekawe miejsce ta zalana kopalnia. I pokazana w ciekawy sposób :grin: Z ostatniej serii naj bardziej 353 i 355 przypadły mi do gustu.
Trzy pierwsze mnie zatrzymały człowiekowatością swej formy, a może to inne stwory, w każdym razie przestały być tylko pniami.
Zadziwiające, jak wyraziście odmalowało się napięcie powierzchniowe wokół kłody.
Dzięki wszystkim za komentarze. Miejscówka faktycznie ciekawa. Byłem tam trzeci raz i każdorazowa trafiłem na inna pogodę a tym samym inny klimat. Z pewnością jeszcze wrócę w to miejsce. Może w zimę spróbuję.
Ja lubić takie leśne zdjęca i mi się bardzo podobać:)
Fajne miejsce i zdjęcia, szczególnie 353 i 355. Na 354 spróbowałbym dać trochę więcej miejsca po bokach, zwłaszcza po lewej.
Ostatnia seria z pleneru w pasiekach. Trzy pierwsze to pozostałości po budynkach. Ostatnie to już zauważona pajęczyna podczas drogo powrotnej. Pozostałości budynków w lesie systematycznie zarastają. Widziałem zdjęcia sprzed 30 lat to jest ogromna różnica. Rosnące drzewa rozrywaja pozostałe fundamenty i jeszcze 30 lat i pewnie nic nie pozostanie.
360, 361, 362, 363.
Jak to się ładnie mówi: "miejsce z klimatem" :)
360 i 361 - fajne wrażenie wciągania widza w głębie perspektywy uzyskałeś.