Gniazdo boćkowe rzeczywiscie solidne, na drugim zdjeciu z drzewem troszkę nieostrosci mi przeszkadzają, widok uroczy.:)
Wersja do druku
Gniazdo boćkowe rzeczywiscie solidne, na drugim zdjeciu z drzewem troszkę nieostrosci mi przeszkadzają, widok uroczy.:)
Bocian w oczekiwaniu na partnerke.. Przyjemna fotka.
Dzięki za uwagi. Zdjęcia po zmniejszeniu nie podostrzyłem. Następne dwa tradycyjnie z rowerowych eskapad po okololicy.
Wiejo ależ fajne sielankowe zwłaszcza pierwsze,aż zachęca aby usiąść pod tym drzewem.
Pozdrawiam
Piękna okolica Wiejo. I na spacer i na zdjęcia :) Pierwsze zdjęcie bardzo mi się podoba, oddaje wiosenny klimat :wink:
Na pierwszym zdjeciu piekny widok i kolory.
Wiosna na calego.
Witam Ciebie
Poprawa znaczaca w twoich zdjeciach. Najbardziej przypadlo mi do gustu drugie z ostatniej wrzutki. Miekkie barwy, spokojne. Bardzo dobre w odbiorze. Mala sugestia ode mnie: wyciac prawa strone, zostawic sama wode, zielen psuje mi niezwykle spokojny kolorystyczny wydzwiek tego zdjecia. Fajne spacery urzadzasz sobie, zazdroszcze, ciagle czasu mi brakuje na porzadne focenie.
Tak,zdecydowanie podoba mi się taki sposób obróbki - żywy kolor,kontrast.Zdjęcia nabierają impaktu z miejsca. ;)
Kadr z drogą i drzewem dobrze przemyślany,zastanawiam się tylko jakby wyglądał,gdybyś zastosował niską perspektywę,tak aby wyraźne ślady bieżnika,kałuże stały się mocnym,wciągającym w głąb pierwszym planem.
Zdjęcie stawu(?) ma fajny klimat - zwróciłem szczególną uwagę na brzozy na tle zagajnika i ich piękne zaakcentowanie swoją jasną korą.
Z tego co widzę,to trochę trudny był to kadr ale myślę,że zawsze warto pamiętać o tym aby w pejzażu znalazły się wszystkie trzy plany,ze szczególnym zaakcentowaniem pierwszego - grającego główną rolę w przedstawieniu a o którym niestety,bardzo często zapominamy i stąd nasza opowieść nie ma w sobie tego pałera,dzięki któremu widz chce zobaczyć ciąg dalszy akcji. ;)
Pozdrawiam.
Zgadzam sie z Jarkiem w sprawie nieco niższej perspektywy. Ze swojej strony dodalabym, że widziałabym tu większą GO tak aby pierwszy plan czyli ślady bieżnika były ostre. Widzę tu powtórkę z tej nieostrości co poprzednio. Przy kadrach z wyraźnym pierwszym planem bardzo rzadko sprawdza się jego nieostrość.
Poza tym kadry bardzo przyjemne, fajne światło i klimat. Przy pierwszym podkręciłabym kolorki , ale wiem, że lubisz pastelowo :grin:
Wszystkie uwagi skrzętnie zapamietane za co dzięki. Następne to szemrzący strumyk i wiosenny zawilec.
Strumyk, fajnie skadrowany, ale czas dobrany jakoś nieciekawie, ni to woda mleczna, ni zatrzymana, a na dodatek kamienie dośc mocno "doświetlone".
Rzeczka chyba przeostrzona, co w połączeniu z krótkim czasem dało efekt o jakim pisze grizz :roll:
PS
Ale kolorki mi się podobają :wink:
Inny czas, inny czas ;) zawilec mógłby być niżej, tak aby zmieścić w nim listek
W ramach lekkiego usprawiedliwienia dot. strumyka. Chciałem aby poprzez zastosowaną ostrość odbiorca miał wrażenie, ze wchodzi ze strefy ciszy do świata kojacego dźwięku jaki daje szmer płynacego strumyka ale nie trafiłem i z tym zgoda. Dzięki za odwiedziny i opisanie spostrzeżeń. Wiosna i jednym z jej pięknych zwiastunów są zawilce do tematu którego następne podejście.
Bardziej to drugie niż pierwsze. Tyle kwiatów a właściwie trudno wpaść na dobry pomysł jak je ciekawie przedstawić co by ładnie wyglądały i jeszcze oddawały klimat miejsca i pory w których rosną. To drugie zdjęcie podoba mi sie ze względu na kompozycję, prostą i nie przekombinowaną. Na pierwszym nie podchodzi mi perspektywa i układ GO
Druga fotka jak dla mnie...
Lubię zaglądać do wątków,gdzie dzieje się coś ciekawego fotograficznie a także co jest dla mnie niezwykle istotne - autor odpowiada na krytykę i w ten sposób daje wyraz szacunku swojemu odbiorcy.Tutaj jest i jedno i drugie,dlatego lubię tu zaglądać. :)
Aha - byłbym zapomniał - zawsze czekam na Twoje pejzaże,z mojego ulubionego kawałka Polski..
Leśne foty z wiosną w tle bardzo mi się podobają.W fot.282,kwiatek można by umieścić ciut wyżej.
Pozdrawiam.
Jak zawsze dziękuję za pozostawienie śladu po odwiedzinach. Tym razem wiosenne listki w ostrym wiosennym słoneczku.
Trojka najbardziej mi sie podoba...
wiejo, bardzo ladnie wyszly te zdjecia listkow, elegancko przedstawione:grin:
...aa.. ze tak...jesli pozwolisz. ...wroce na moment do tematu strumyka, to woda w nim plynie z gory, czy dolu? bo sie nie moge zdecydowac ;)
Odpowiadajac koledze Echosondzie chciałbym aby udało mi sie sfocić jak płynie do góry, może nawet broda by mi od tego urosła ale nic z tego płynie normalnie do dołu. Być może wrażenie dziwne gdyż obiektyw był ok 15 cm nad lusterm wody. Miałem okazję pobyć troche w leśnych miejscach skąd dwa zdjęcia pączki leszczyny i wiosenno jeszcze bezlistny olszak.
Oj! Coś Ci nie wyszło :-P
Leszczyna, szczerze mówiąc, taka sobie. Za rzadko, nieostro w kadrze- tu gałązka, tam gałązka i tylko fragment jednej ostry. Może lepiej byłoby, skupić się na jednej. :roll: Ja na nie.
Natomiast leśna dróżka, jakaś niedorobiona. Brak kontrastu, więcej cieni. Kadr fajny, warto popracować :)
mam identyczne odczucia jak helmuth, co do drugiego zdjecia. wiejo, pokombinuj:)
Dzięki drodzy Koledzy macie całkowitą rację i nie mam na co zwalić winy za tę wrzutkę bo nawet wiosenne haluny nic tu nie zawiniły. Podczas rodzinnego spaceru po Mosznej zatrzymałem w kadrze tęczę w fontannie i w sąsiedniej stadninie alejkę. Może to w części zatrze poprzednie.
Bardzo mi się podoba Twoja fontanna z tęczą ;) Jak dla mnie idealny czas:wink:
Drugie mi nie podchodzi:roll: Mam nadzieję że nie masz nic przeciwko na małą wariację :)
Nie wiem co to jest ale ja widzę kropelki z fontanny, ułożone w kratę (zagęszczenie kropel układa sięw kratę):roll:
Nie wiem o co chodzi, czy tylko ja tak mam? Przyglądam się już drugi dzień i ...
Cały czas to samo ( a nic nie piłem, nie paliłem i nie brałem :grin:). Nie wiem skąd to się bierze, w wersji Forever_k3w jeszcze bardziej widoczne. Ciekawe. :roll:
Samo zdjęcie, gdyby nie to, naprawdę fajne :) Często marzyło mi się złapać taką tęczę :grin:
Ja osobiście nie wiem o jaką krate chodzi hmmm :roll:
Zdjęcia fontanny jest ładne (ja też marze o tęczy :) :roll:)
a czy to zdjęcia z kranem? Nie byłoby przyjemniejsze gdyby tak stanąć przed nią? a może masz takie zdjęcie? :) Bo ten kran troszke mnie irytuje :cool:
Wiejo ale z Ciebie romantyk :wink:
Fontanna ładna
Tęcza w fontannie bajkowa! :)
Może ciut za jasno w kadrze.
Drugi kadr,prosi się o pionowy format to raz a dwa coś nie nie wyszło z obróbką(znowu ta pieruńska obróbka :)).Coś dzieję się z kolorem niedobrego i z cieniem.
Wiejo,Moszna to piękne miejsce,jak masz coś jeszcze z miłą chęcią pooglądam.Lubiłem tam bywać,zwłaszcza kiedy kwitną azalie...
Pozdrawiam.
Odpowiadając- Helmuth możesz mieć rację ponieważ bawiąc się filtrami zdjęcie fontanny potraktowałem filtrem wyostrzającym soczewkowym który ładnie uwypuklił krople wody. Nie widziałem w zdjęciu po obróbce nic szkodliwego wiec je zamieściłem ale może na komputerze o zdecydowanie lepszych parametrach jest widoczna kratownica której ja nie widzę dlatego możesz mieć rację. Zamiszczam też zdjęcie prawie orginał 288a więc jak będziessz miał możliwość to proszę o sprawdzenie. Igorra wolałem ten kran a raczej pompę od widoku tego co za alejką który dla przykłady widać na zdjeciu 289a. Dla sympatycznego E-510 migawka z Mosznej która teraz błyszczy po remoncie na zdjęciu 291. I moje ulubione plenerki z rzepakiem których troche w wątku później załączę.
Rzepak kwitnacy...podoba sie takie ujecie.
Teraz aby pokazać go z tej frontalnej trzeba byc na miejscu już wcześnie rano bo po 8:00 słoneczko jest od strony palmiarni a wtedy na głównym dziedzińcu jest dość głęboki cień i aby oddać to najładniej to tylko hdr.
Fontanna MSZ ciekawiej się prezentuje w pierwszej wersji, pozostałe zdjęcia z ostatniej wrzutki bardzo przyjemne "sielskie", takie... Twoje...
Może tylko w zdjęciu z rzepakiem minimalnie podciągnąć niebo żeby uwydatnić fakturę chmur...:roll: (takie moje widzimisię).
Pozdrawiam i do zobaczenia na zlocie.
W takim razie pałac musi wyglądać niesamowicie w pochmurny mocno dzień a do tego z długim czasem a gdzieś tam przy schodach jakaś postać w długim płaszczu przemykająca...wow aż mam dreszcze jak o takim ujęciu pomyślę. :)
Pomysł dałem,potrzebujesz tylko statystę. ;)
Pozdrawiam.
Oglądam zdjęcia na pełnej rozdzielczości mojego monitora LCD- 1280x1024pix. Pewnie właśnie ten filtr dał taki efekt. Na "oryginale" nie widzę tej kraty. :roll:
Skoro jednak nikt jej nie widzi (a przynajmniej nie sygnalizuje :wink:), może nie warto się przejmować, może to jednak moja karta jest kiepska :-P
Jaka szkoda, że zdjęcie nie może oddać tego zapachu :grin: