-
Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
jeszcze ze 4 dni alibo 3 bo pytanie czy liczymy dzisiejszy i będzie wiadomo. ;)
Konferencja zapowiedziana na 10-wtorek bm.
Pozdrawiam
-
no właśnie 7, 8, 9, 10
lub 8, 9, 10 :) cztery lub trzy - zależy jak liczyć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
jeszcze ze 4 dni alibo 3 bo pytanie czy liczymy dzisiejszy i będzie wiadomo. ;)
Mnie zastanawia nieustająco jedno :)
Jak będzie śmigać z ZD 50-200 ZD 150 o ZD 300 nie wspominając :)
Widzę, że czekamy na to samo. sądzę , że jest nas tu takich więcej, co nie rozstali się z dużymi szkłami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Widzę, że czekamy na to samo.
bedzie jak zawsze -rozczarowanie :(
z punktu widzenia marketingu nie opłaca sie robić pełnego wsparcia dla "dużych" szkieł, trzeba sprzedawać nowe
więc jak znam życie coś nie do końca bedzie banglało, takie życie i juz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
z punktu widzenia marketingu nie opłaca sie robić pełnego wsparcia dla "dużych" szkieł, trzeba sprzedawać nowe
Zaczynam podejrzewać, że powinieneś trochę jeszcze popracować nad swoją znajomością życia;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ale śliczny cholernik. Już pierwszy OM-D mnie zachwycił a ten prezentuje się jeszcze lepiej. Powiem szczerze, nie śledzę szczegółowo wątków dotyczących technikaliów. Sądzę, że te sprawy rozwinęły się już tak mocno, że można być spokojnym o możliwości takiego sprzętu. Tak więc osobiście pozostaję przy zachwytach nad prezencją korpusu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
z punktu widzenia marketingu - nie opłaca się trzymać obiektywów w ofercie, których nie ma do czego podpiąć a które kosztują po kilkadziesiąt koła :)
A nowych - czyli odpowiedników profesjonalnych jasnych długich szkieł w systemie u4/3 nie ma póki co ani u Panasa ani u Olka
Więc są dwa wyjścia - jedno - takie jak piszesz - nie będzie pełnej współpracy - ale pojawią się odpowiedniki tych obiektywów
Drugie - bedzie współpraca, żeby sprzedać dobre szkła z 4/3 które zalegają w magazynach. Nawet 50-200 czy ZD 150 nei koniecznie straassznie drogie obiektywy...
Drugi wariant chyba jest sensowniejszy ekonomicznie - bo jest bodziec żeby kupić nowy aparat a sprzedać stary. Więc sprzedaż aparatu ma szanse być wyższa przy takim rozwiązaniu i nie trzeba pracować nad dziesiątkami dobrych konstrukcji. Puszczasz nowy korpus i masz do niego z marszu w ofercie cała masą dobrych obiektywów - które w cenniku cały czas są...
Do tego jak się popatrzy że cośtam sobie w tej materii ludzie patentowali to daje to szansę na śmiganie z dużymi szkłami... Jak bedzie - wyjdzie w praniu za jakiś miesiąc jak się doczekamy opinii i relacji z pola walki...
-
Marketing mam w głębokim poważaniu. Interesuje mnie tylko czy obiecana kompatybilność szkieł pojawi się w tym przepięknym korpusie czy też moja przygoda z 4/3 i m4/3 właśnie się zakończy.
A byłoby szkoda, bo M1 wygląda prawie doskonale. Ale nie mam zamiaru kompletować trzeciej nie kopatybilnej grupy obiektywów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
z punktu widzenia marketingu - nie opłaca się trzymać obiektywów w ofercie, których nie ma do czego podpiąć a które kosztują po kilkadziesiąt koła :)
A nowych - czyli odpowiedników profesjonalnych jasnych długich szkieł w systemie u4/3 nie ma póki co ani u Panasa ani u Olka
Więc są dwa wyjścia - jedno - takie jak piszesz - nie będzie pełnej współpracy - ale pojawią się odpowiedniki tych obiektywów
Drugie - bedzie współpraca, żeby sprzedać dobre szkła z 4/3 które zalegają w magazynach. Nawet 50-200 czy ZD 150 nei koniecznie straassznie drogie obiektywy...
Drugi wariant chyba jest sensowniejszy ekonomicznie - bo jest bodziec żeby kupić nowy aparat a sprzedać stary. Więc sprzedaż aparatu ma szanse być wyższa przy takim rozwiązaniu i nie trzeba pracować nad dziesiątkami dobrych konstrukcji. Puszczasz nowy korpus i masz do niego z marszu w ofercie cała masą dobrych obiektywów - które w cenniku cały czas są...
Do tego jak się popatrzy że cośtam sobie w tej materii ludzie patentowali to daje to szansę na śmiganie z dużymi szkłami... Jak bedzie - wyjdzie w praniu za jakiś miesiąc jak się doczekamy opinii i relacji z pola walki...
wszystko pieknie i ładnie :)
ale ilu znasz posiadaczy obiektywów pro do dużego systemu ? np. 90-250 czy 300 ? może znasz kilku bo "siedzisz" w foto zawodowo, moja znajomość wynosi 0
O to nie C czy N , sorzedawał mało luster a za tym idzie mała sprzedaż drogich szkieł, na dodatek w swojej ofercie miał 1 model "profi"
co powstrzymywało O przed zrobieniem body bez lustra z obsługą duzych szkieł ? pewnie nic ? tylko dalej by sie ciagnął gdzieś w ogonie
dlatego postawili wszystko na jedną kartę i wygrali, w bezlusterkowcach wszyscy mogą im naskoczyć
masz przykład z 12-40 - nie mogli pyknąć takiego szkła rok temu ?
pewnie mogli tylko po co ?
ludziska kupia to co było wtedy na rynku , a teraz kupia 12- 40 bo jest taki super duper - zarobek 2 razy
ZD 300 wsród "ptasiarzy" szkło kultowe , ciekawe ile takich szkieł jest w polsce ? ja uwazam, ze ZD300 w Polsce jest jak YETI: wszyscy wiedzą, ze jest, ale nikt nie widział :)
ja już sie nie łudzę , nie mozna stać w rozkroku
decydując sie na m4/3 decydujemy sie na szklarnię m4/3, lub na protezy 4/3
smutne, ale chyba prawdziwe :(
pozdr
-
Bardzo ładny, bardzo :) a do tego taki lustrzankopodobny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
wszystko pieknie i ładnie :)
ale ilu znasz posiadaczy obiektywów pro do dużego systemu ? np. 90-250 czy 300 ? może znasz kilku bo "siedzisz" w foto zawodowo, moja znajomość wynosi 0....
Ja tylko w sprawie formalnej. Według strony Olympus USA nie istnieje coś takiego jak szkła profesjonalne w systemie 4/3. Według polskiej strony jestem posiadaczem profesjonalnego szkła bo ZD 7-14 do takich się zalicza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Ja tylko w sprawie formalnej. Według strony Olympus USA nie istnieje coś takiego jak szkła profesjonalne w systemie 4/3. Według polskiej strony jestem posiadaczem profesjonalnego szkła bo ZD 7-14 do takich się zalicza.
jak zwal tak zwal :)
jednak przepasc cenowa w zakupie ZD300 a ZD7-14 jest ogromna
dlatego latwiej trafic posiadacza ZD7-14 :)
z drugiej strony nie bylo alternatywy dla tego szkla przez dlugi czas, teraz jest ZD9-18 znacznie przystepniejszy cenowo :)
Wysyłane z mojego IdeaTab A2107A-H za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
...
Wysyłane z mojego IdeaTab A2107A-H za pomocą Tapatalk 2
Nie da się tego jakoś wyłączyć? :)
-
a czy 'Fotograficzny program bez nazwy' planuje jakoś w czwartek (bo to już po dziesiątym będzie ;-) ) coś pokazać w tym temacie? macie jakieś przecieki z RadioErewań? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dwa kliki w opcjach.
-
Ale kto ma te dwa kliki zrobić - autor czy czytający posta?
Bo też bym ten spam wyłączył... ale nie wiem jak
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Ale kto ma te dwa kliki zrobić - autor czy czytający posta?
Bo też bym ten spam wyłączył... ale nie wiem jak
Autor powinien.
Trzeba by użyć jakiegoś adblocka, czy czegoś podobnego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
ok
wyłaczone :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
ok
wyłaczone :)
dzięki w imieniu swoim i innych wolących tradycyjne posty ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
dzięki w imieniu swoim i innych wolących tradycyjne posty ;)
Tak,tak Dziękujemy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ptaszki ćwierkają o tańszej wersji E-M5.
Ooooooooooo! (przepraszam za zaskoczenie) ;-)
E-30 który jest niby niżej oferuje praktycznie to samo co E-3 poza uszczelkami, a nawet więcej, bo ma nowszą matrycę.
Mam nadzieję, że w przypadku E-M5 i tego tańszego "E-M50", będzie podobnie, a współpraca z ZD będzie już w końcu jak należy (czyt. E-3).
-
Korpus $1399
Zestaw z 12-40 $2200
12-40 $999
grip $199
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Korpus $1399
Zestaw z 12-40 $2200
12-40 $999
grip $199
W złotych bedzie o 1/4 więcej...
-
-
I jeszcze tutaj:
http://www.m43.eu/aparaty/olympus-om...ny-nowe-fakty/
---------- Post dodany o 20:58 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------
Jest nawet data premiery - za 2-3 dni!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Filonxxxl
(...)Pojawiają się też kolejne opinie osób, które miały możliwość wypróbować ten aparat, oceniające jakość zdjęć. Skok jakościowy względem Olympusa OM-D E-M5 ma według nich wynosić ok. 1 EV, czyli np. zdjęcia z E-M1 przy czułości ISO 1600 mogą wyglądać podobnie do tych, które E-M5 zarejestrował przy ISO 3200.(...) czyli o ile dobrze rozumiem... jest to skok do tyłu o jedną działkę EV? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
(...)Pojawiają się też kolejne opinie osób, które miały możliwość wypróbować ten aparat, oceniające jakość zdjęć. Skok jakościowy względem Olympusa OM-D E-M5 ma według nich wynosić ok. 1 EV, czyli np. zdjęcia z E-M1 przy czułości ISO 1600 mogą wyglądać podobnie do tych, które E-M5 zarejestrował przy ISO 3200.(...) czyli o ile dobrze rozumiem... jest to skok do tyłu o jedną działkę EV? ;-)
Sądzę, że miało być odwrotnie napisane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
Autor tekstu pewnie się walnął. Ten portal tak ma, kiedyś im wyszło, że E-PL5 jest o 2EV lepszy od OM-D...
Jak tam zaglądam, to mam wrażenie, że teksty są pisane (przepisane) w trakcie przerwy na reklamę albo pośpiesznie na głodniaka przed kolacją:wink: Byleby się coś nowego na stronce pokazało.
-
Dlaczego ten korpus imho będzie rządził?
Porównanie AF: 70D (cdaf+pdaf) vs GH3 ("tylko cdaf") - niestety po niemiecku więc jak ktoś ma uczulenie na ajne klajne to polecam przejść odrazu do 18:20.
http://www.traumflieger.de/reports/V...8a22fe6154179d
Na dole jest filmik pokazujący jak Canon wciąż dyma swoich na autofokusie.
Faza wbudowana w sensor na GH5 imho zamiesza konkretnie na rynku wideo.
ps. z mówionego zrozumiałem tylko AF pompa :)
---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post był o 23:41 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W złotych bedzie o 1/4 więcej...
Wierzę w moc OJ.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dlaczego ten korpus imho będzie rządził?
....
Będzie albo i nie będzie...
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji... U Samsunga cisza, ale przecież NX20 ma już chyba ponad rok i ta firma też może lada dzień czymś zaskoczyć.
Sony zapowiada się z bezlusterkowcem FF. Cena zapowiada się porównywalnie do nowego E-M1... jeśli czegoś nie skopią, to może to być drugi oddech systemu NEX...
Fuji mocno z Olympusem konkuruje w klimatach Retro-Style... o X-E2 na razie jakoś cicho, ale kto wie? w zasadzie wszystkie klocki mają - matrycę z x100s wrzucić do X-E1 i przepis na nowy aparat gotowy... do tego fajna promocja jak to u Fuji bywało - jakiś obiektyw za pół ceny i Olympus będzie miał problem by z tym konkurentem walczyć...
---
Canon/Nikon/Pentax wydaje się że śpią ze swoimi anachronicznymi lustrzankami ale... Te aparaty też są godne uwagi... może nie tak trendy jak bezlusterkowce za NFC i WiFi na pokładzie ale wciąż robią dobre zdjęcia... do tego dochodzi wsparcie Sigmy - bardzo przyzwoity 17-50/2,8 można kupić za ca 1,5 kPLN... no pokażcie mi taką ofertę dla bezluterkowców... gdy o zakupie decyduje budżet, klasyczne lustrzanki są wciąż na topie.
----
Tak sobie myślę, że nowe OMD nie będzie miało łatwo, a autofocus, choćby najszybszy i najbardziej precyzyjny wśród dostępnych na rynku , bez sensownej strategii marketingowej sprzedaży nowego aparatu nie pociągnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji... U Samsunga cisza, ale przecież NX20 ma już chyba ponad rok i ta firma też może lada dzień czymś zaskoczyć.
...
Tak sobie myślę, że nowe OMD nie będzie miało łatwo, a autofocus, choćby najszybszy i najbardziej precyzyjny wśród dostępnych na rynku , bez sensownej strategii marketingowej sprzedaży nowego aparatu nie pociągnie
Tak sobie myślę , nie zamartwiaj się tak bardzo o sprzedaż bezlusterkowców, nie ma o co sukces handlowy E-M5 mimo ciągłego narzekania na cenę na tym forum powinien malkontentów już czegoś nauczyć. Głównie tego, że nasze wyobrażenia nie decyduję o sukcesie aparatu i jego producenta.
A co do Fuji, napiszę tylko tyle, kiedyś funkcjonowanie AF z E-PL1 też mi specjalnie nie przeszkadzało, dziś już mnie razi...
-
Nie zamartwiam się :) ot, otwarty wątek, trochę gdybań, trochę faktów więc wypowiedziałem swoje zdanie... a Olympusowi życzę jak najlepiej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Spokojnie, dopiero zaczynają z serią PRO więc jest duża szansa na upragnione 1.4...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Owszem, jak ktoś już z m4/3 czy 4/3 dobrymi szkłami jest związany to nie będzie miał wyboru, ale nowych użytkowników przyciągnąć będzie niełatwo... Konkurencja nie śpi, fazowy AF na matrycy mają już i Sony i Fuji...
... i Canon :mrgreen: Dokładnie ja o nich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Sony zapowiada się z bezlusterkowcem FF. Cena zapowiada się porównywalnie do nowego E-M1... jeśli czegoś nie skopią, to może to być drugi oddech systemu NEX...
Nikt, kto chce mieć więcej ostrego na zdjęciach nie bierze tego pod uwagę a weselni nie tylko w Polsce są uwiązani szklaną walizą.
-
No to jutro sadny dzien.
I niech to bedzie mila niespodzianka, gdyz chcialbym juz podjac odpowiednie kroki, bo wiszenie w niepewnosci zle na moje skolatane nerwy wplywa ;)
pozdro
-
A ja jutro cały dzień w pracy na zebraniu siedzę i nie będzie jak do netu zajrzeć :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zulka
A ja jutro cały dzień w pracy na zebraniu siedzę i nie będzie jak do netu zajrzeć :grin:
Rozumiem Twój ból :)
Sporo faktów już wiadomo. Ciekawią mnie ceny w naszym kraju.
Jeśli obiektyw będzie tańszy od Panasonica 12-35 to go kupię :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Rozumiem Twój ból :)
Sporo faktów już wiadomo. Ciekawią mnie ceny w naszym kraju.
Jeśli obiektyw będzie tańszy od Panasonica 12-35 to go kupię :)
Ja odnosze wrazenie, ze tak naprawde to nic nie wiadomo, bo czymze jest zdjecie, prognozowane ceny, czy ploty na jakis blogach czy innych wizjonerskich rumorsach.
Jak nie dostane od zrodla jasnej i klarownej specyfikacji to nie zamierzam sobie lba zaprzatac.
Jednak po cichu licze, ze procz M1 wyjdzie cos jeszcze :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jednak po cichu licze, ze procz M1 wyjdzie cos jeszcze :)
Jeśli myślisz o nowym body, to ja bym na to nie liczył.
Żeby nie przyćmić teoretycznego E-M6 jego premierę przełożą na listopad/grudzień.
Szkoda, że ten 12-40 raczej będzie wyciągał ryjek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jeśli myślisz o nowym body, to ja bym na to nie liczył.
No wlasnie licze na takowe, cos gabarytowo pokroju epl'ow.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Żeby nie przyćmić teoretycznego E-M6 jego premierę przełożą na listopad/grudzień.
Moze wlanie teraz bedzie wejscie smoka, i zakasuja konkurencje pokazujac cos wiecej niz M1 z kitem 12-40 :)
Oj licze na to licze...
W przeciwnym razie, nawet hipermega ficzery z M1 nie sklonia mnie do jego zakupu (gabaryt nie ten), i pozostanie kupic EPL5 lub EP5.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Szkoda, że ten 12-40 raczej będzie wyciągał ryjek.
To akurat srednio mnie interesuje, ale rozumiem ze dla wielu to wyczekiwane szklo.
pozdro