Sorry, very very sorry, dopiero jak sobie zaimportowałem zdjęcie to okazało się,że jest ok. To mój Firefox przycinal zdjęcia i nie pokazywał ich w całości.
:oops:
Wersja do druku
GD119. Ujście Motławy Do Wisły. Czerwony statek jest przycumowany do wyspy Ostrów. Wyspę tę opływa od prawej do lewej i wprost (na północ) Wisła. Dzisiaj jest to Martwa Wisła. Statek pirat znajduje się na Motławie. Biały stateczek jest na Wiśle.
Załącznik 202488
GD120. Łódka do przejażdżek na Motławie przy ujściu do Wisły. W tle wytwórnia słodu na prawym brzegu Martwej Wisły.
Załącznik 202489
GD121. Dom szachulcowy (szkielet z belek plus cegły) przy ul. Grodzkiej. Jeden z nielicznych w Gdańsku zachowanych w stanie wyjściowym. Na chodniku zachowane są płyty kamienne.Takimi płytami były wyłożone przed wojną chodniki w Gdańsku.
Załącznik 202490
GD122. Dwa budynki przy ul. Wałowej. Po prawej przedwojenny budynek nazywany Ubezpieczalnią, po lewej dzisiejszy produkt dewelopera. Jakoś tak tanio i płasko wygląda ten produkt. Fotka wykonana z odległości około 200 m do domów. Na tych 200 m przed wojną była ciasna zabudowa, po wojnie przez długie lata straszyły przechodniów gruzy i resztki murów. Tuż za tymi dwoma budynkami są tereny Stoczni Gdańskiej. Resztka tej stoczni istnieje, zatrudnia około 200 osób.
Załącznik 202493
GD123. Południowy szczyt Dworu Młynarzy na wyspie nie wyspie przy Wielkim Młynie posadowionym na Kanale Raduni. Bardzo często fotografowany przez turystów budynek. Zamieszczę później w cyklu gdańskim jeszcze dwa zdjęcia tego ciekawego budynku. Ten szczyt, to umiar i elegancja.
Załącznik 202492
GD124. Szczyty kamieniczek północnej pierzei ul. Długiej. Bogactwo aż kapie.
Załącznik 202682
GD125. Standardowy widok ul. Długiej na Ratusz Głównego Miasta. Kamienice mają tyle lat, że co rusz jakaś podlega konserwacji. Turyści zawsze dopisują.
Załącznik 202683
GD12. Koło fontanny Neptuna ruch jak w wesołym miasteczku. Jakaś grupa (niemiecka) zakomenderowana została przez przewodnika do przejścia o tam. Wszyscy ruszają we wskazanym kierunku bez ociągania.
Załącznik 202684
GD127. Dach kaplicy św. Anny przy kościele św. Trójcy - dużym kościele gotyckim przy Muzeum Narodowym. Fotka nie bardzo, nie wiadomo czy przedstawia dach, czy okna. Budowla ta została poddane generalnemu remontowi w kilkadziesiąt lat po odbudowie.
Załącznik 202685
GD128. Widok z Mostu Toruńskiego na Motławie na południowo-zachodnią część Wyspy Spichrzów. Od kilku miesięcy jest uwolniony od rusztowań nowy, czerwony budynek, który próbuje nawiązywać stylem do spichrzów, a jest tylko apartamentowcem.
Załącznik 202687
Dla mnie to jest fantastyczny dach z powtarzającym się rytmem dachówek.
Tylko trzeba go było trochę przyciąć.
Masz oryginał to możesz jeszcze pokombinować.:wink:
Załącznik 202712
DeWuTe, można było coś pokombinować, jak pokazałeś. Będąc na miejscu, też o tym myślałem, przymierzałem się, to tu to tam ... nie bardzo. Myślę, ze przydałby się trochę dłuższy obiektyw, który by sam dach ujął swoim wąskim kątem, no i ten obiektyw musiałby dawać dobrą rozdzielczość, by można było swobodniej przycinać fotkę nim wykonaną.
Poza tym ten dach sprawiał mi inny problem. Wyobrażałem sobie dwa warianty fotki - jeden z trzema facjatami (te wypustki na dachu z drzwiczkami), drugi z czterema facjatami. Facjaty te tworzą rytm . Trzy grają walca, cztery marsza. I stanęło na czterech. Ażeby zachować format, by nie był zbyt wydłużony w poziomie, wepchnęły się do kadru okna, które z kolei mają swój rytm. Tak źle i tak niedobrze.
Pzdr, TJ
Można by też zostać tylko przy dwu i odciąć to lewe.
Ale to już kwestia gustu i upodobań.
:)
Nauczyli mnie tu na forum, aby wielką wagę przykładać do prostych zdjęć. W przypadku architektury jest to konieczne, acz nie zawsze możliwe.
Robiłem kiedyś te kamieniczki z Gdańska, ale starałem się uwypuklić detal. Może tak ?
Z Twojego zdjęcia...
Załącznik 202770
Bodzip, masz rację.
Poteoretyzuję trochę.
Kompozycja musi być skupiona na czymś (tak jak pokazuje Twój przykład modyfikacji fotki poprzez skadrowanie), nie powinna być "rozproszona", skłaniająca do nieuporządkowanego błądzenia wzrokiem po obrazie, powinna zachować jedność, spójność, powinna "prowadzić oko".
Fotografowanie miasta może być artystyczne, krajobrazowe, krajoznawcze, sprawozdawcze - gdzie byłem, itd., lecz jakieś przykazania estetyczne powinno się przy tym fotografowaniu spełniać.
Dwie rzeczy są przy tym do wykonania.
Zakwalifikować do zdjęcia coś co się widzi w realu jako ładne okiem bystrym i ruchliwym oraz przypatrując się temu czymś ładnemu przez wziernik, czy monitor na aparacie tak manewrować punktem widzenia, kątem widzenia oraz światłem by przełożyć to na ładny obraz na sensorze obrazowym aparatu, obraz, który jest rzutem perspektywicznym "ładnego widoku" na płaską powierzchnię tego sensora, rzutem nie koniecznie tego, co widzi oko i wyobraża głowa w różnych wariantach, tylko tego, co widzi aparat w tym jednym jedynym momencie, gdy wciskamy spust migawki.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, bardzo to dobrze wyłożyłeś. Ale przy "obróbce" zdjęcia możesz z niego wybrać fragment do powiększenia i pokazywania.
To co z dachem - całe zdjęcie daje za dużo elementów rozpraszających. Natomiast przycięcie zdjęcia (skadrowanie) w obróbce do wybranego fragmentu pozwala się skupić na tym co chcesz podkreślić, pokazać. Możesz uwidocznić główny motyw zdjęcia.
No i w ten sposób obchodzisz brak odpowiedniego obiektywu.
Pozdrawiam
DWT
GD129. Płdn. cypel Wyspy Spichrzów od wschodu - z ul. Szopy. Ładne, cukierkowe, bombonierkowe, ale to nie to, co kiedyś nadawało wyspie nazwę - setki spichrzów, magazynów i innych użytecznych budynków niemieszkalnych
Załącznik 202885
GD130. Widok od południa - z ul. Szafarnia poprzez płn. cypel Wyspy Spichrzów na Główne Miasto. Od około pół roku ten widok nie istnieje, bowiem płn. część W. Sp. została zabudowana, zabudowa ta zasłania widok z ul. Szafarnia na Gł. Miasto.
Załącznik 202886
GD131. Widok przez Wyspę Sp. na Gł. Miasto, trochę na lewo od widoku na zdjęciu 130. Na pierwszym planie ruina spichrza Turek.
Załącznik 202889
GD132. Portal Domu Pod Murzynkiem przy ul. Szafarnia 2 (dziś hotel Podewils 4-gwiazdkowy). Jest to dom zbudowany własnoręcznie przez mistrza kamieniarskiego, który pochodził z Dzierżgonia i był nazywany przez bogatych mieszczan "Lichym Murzynkiem". Ten kamieniarz tak się wydoskonalił, wygryzł pracą i talentem, że dorobił się bogatej żony i majątku, po czym zbudował barokowy dworek (18 wiek), na którym umieścił obrany przez siebie herb rodzinny "Murzynek". Dom nieoryginalny, podniesiony z ruiny po wojnie na podstawie przedwojennej dokumentacji fotograficznej
Załącznik 202887
Gd133. Dwoje turystów przy spichrzu Panna na Wyspie Ołowianka. Jeden fotografuje Żuraw (na dachu widać sylwetkę ptaka), towarzyszka mówi - Helmut, ruchy!
Załącznik 202888
Brawo Ty :)
Gd134. Budowa od fundamentów na płn. cyplu Wyspy Spichrzów. W tle Główne Miasto. Pierwszy od prawej budynek, to spichrz Deo Gloria. Jest to nowa budowla powstała w 1930 roku po spaleniu się starego spichrza. Została włączona do szeregu 15 kamieniczek na lewo od niej na zdjęciu.
Załącznik 203100
GD135. Skrajna (z 15 nowych nad Motławą) kamienica w budowie na płn. cyplu Wyspy Spichrzów widoczna od ul. Stągiewnej, tuż przy Bramie Zielonej. Na dole plakaty z komputerowymi obrazkami. Trzeci od lewej pokazuje jaka będzie fasada tej narożnej kamienicy - przeszklona całkowicie. Nic wspólnego ze spichrzami.
Załącznik 203101
GD136. Drzwi do Nowego Domu Ławy, czyli budynku sądu. Budynek przylega do Dworu Artusa. Jest znany także pod nazwą Sień Gdańska.
Załącznik 203102
GD137. Orzeł na drzwiach Nowego Domu Ławy. Zastanawiam czasem, czy to nie jest robota skomputeryzowanej obrabiarki. Tak to jest wszystko wycyzelowane, symetryczne.
Załącznik 203103
GD138. Inny fragment snycerki na drzwiach Nowego Domu Ławy.
Trzy zdjęcia (136, 137, 13osiem) to zdjęcia zbliżeniowe.
Te drzwi wymagają specyficznego światła i kierunku światła, aby coś sensownego wyszło na zdjęciu. Nie może to być ostre słońce, bo wychodzą odblaski, których nie ma jak wygasić. Najlepsze jest słońce przysłonięte i białe chmurki, wtedy głównym światłem jest tarcza słońca (przymglona silnie może być) a pozostałe reflektory, to chmury. Ważny jest oczywiście kierunek światła.
Różne światło daje rożne kolory, które trudno sprowadzić do takiego jaki widzimy. Poza tym focąc z ręki takie drzwi zawsze występuje problem perspektywy zarówno po osi pionowej, jak i poziomej. Konieczny byłby statyw, prostopadle do obiektu ustawienie na nim aparatu z osią obiektywu skierowana na centrum obiektu i dokładne jego wypoziomowanie. Zajęłoby to mi jakieś pół godziny - rozkładanie, ustawianie, bliżej, dalej, nie, może bliżej, wyżej, niżej, coś się zacina, ludzie chodzą, głupie uwagi wypowiadają, itd. A w tym czasie światło się zmienia na gorsze i trzeba czekać aż będzie lepsze. Może za godzinę.
Załącznik 203104
Rewelacja :)
Nie byłam tam całe wieki. Po zdjęciach widzę, że zmieniło się wszystko. Kolejne miejsce do ponownego odwiedzenia wpisałam na listę. Dziękuję.
GD139. Widok na Stare Miasto z kładki łączącej nabrzeże Motławy przy ul. Wartkiej z Wyspą Ołowianka. Z tego miejsca jest 6 minut drogi do Muzeum II Wojny Światowej
Załącznik 203216
GD140. Widok z kładki na Motławie na Filharmonię Bałtycką na Wyspie Ołowianka. Po lewej nad Motławą biegnie ścieżka spacerowa, którą można dotrzeć do południowego krańca wyspy i dalej przez Most Kamieniarski do ul. Stągiewnej z Bramą Stągiewną i dalej rzut beretem do Zielonej Bramy. Po drodze widoki proszące się o fotografowanie (pod warunkiem, że jest dobre światło).
Załącznik 203217
GD141. Neptun - standardowa fotka. Na dole jeden z pozłacanych orłów. Orły te były wyłamane gdy naziści doszli do władzy w Niemczech.
Załącznik 203221
GD142. Neptun - standardowa fotka na tle Dworu Artusa. Na dole pozłacany herb Gdańska. Na fasadzie Dworu posągi wodzów: Scypiona Afrykańskiego, Temistoklesa, Kamillusa i Judy Machabeusza
Załącznik 203222
GD143. Kamienica przy ul Piwnej, pierwsza przy budynku Zbrojowni. Siedziba Izby Rzemiosła. Portal, herb Gdańska, rzeźby wokół. Jedno zdjęcie ujmujące te rzeźby jest gdzieś powyżej.
Załącznik 203223
GD144. Górna część wschodniej (od ul. Piwnej) fasady Wielkiej Zbrojowni. Mnóstwo rzeźb, kamiennych zawijasów, złoceń i fioletowa cegła - wyzwania dla oka, obiektywu i sensora obrazu w aparacie. Przepych. Szkoda mi było nie zrobić zdjęcia, bowiem światło sprzyjało.
Załącznik 203427
GD145. Ul. Chmielna (oś Wyspy Spichrzów). Frontowe fasady spichrzów. Tylne fasady wychodzą na Motławę przy Bramie Zielonej.
Załącznik 203428
GD146. Ul. Spichrzowa (od zachodu równoległa do ul. Stągiewnej). Na prawo ogrodzenie, pewnie coś będzie budowane. Musi to być dobry adres, bo na zdjęciu widać konsulat austriacki z flagami jak trzeba - Austrii i UE.
Załącznik 203429
GD147. Standardowy widok z Mostu Zielonego na Żuraw z zalotami na prawym nabrzeżu Motławy (Wyspa Spichrzów).
Załącznik 203430
GD148. Ul. Długi Targ. Wystawa zdjęć Gdańska z ery analogowej czarno-białej. Przyglądałem się długo tym zdjęciom i odniosłem wrażenie, że są wyraźnie mniej ostre niż dzisiejsze foty z aparatów cyfrowych. Czy to wina dawniejszych obiektywów w aparatach i powiększalnikach?
Załącznik 203431
GD149. Brama Chlebnicka od strony miasta. Tabliczka po lewej stronie informuje, że w bramie mieści się wspólnota mieszkaniowa - są normalne lokatorskie mieszkania.
Załącznik 203621
GD150. Statek turystyczny na Motławie przycumowany przy ul. Długie Pobrzeże, przy Bramie Chlebnickiej na tle pięciu kamienic w budowie (sam beton) i jednego spichrza ceglanego w renowacji na połnocnym cyplu Wyspie Spichrzów.
Załącznik 203622
GD151. Jacht płynący na Motławie na silniku. Dziewczyna pilnuje masztu.
Załącznik 203623
GD152. Dwa jachty na Motławie na tle północnego cypla Wyspy Spichrzów po lewej stronie jeszcze pustego
Załącznik 203624
GD153 Trzy dziewczyny po wierzbą chyba stuletnią rosnąca przy Małym Młynie usytuowanym na Kanale Raduni. Woda płynie pod Małym Młynem.
Załącznik 203625
Słyszałem o pilnowaniu bomu - ale masztu :mrgreen:.
Ech wspomnienia z młodości.
Piękne zdjęcia + pozdrawiam.
GD154. Para wahających się rowerzystów - gdzie jechać. Ul. Rajska, obszar dawnego, nieistniejącego już w 19 wieku (z pewnymi wyjątkami) Starego Miasta. Po wojnie przez około 10-14 lat były tu resztki kamienic, niektóre dość stylowe. Teraz widać w tle wieżowiec hotelowy oraz sześcian Domu Technika. Na pierwszym planie budowa betonowej kamienicy.
Załącznik 203798
GD155. Most Zielony, widok na betonowe kamienice w budowie na Wyspie Spichrzów
Załącznik 203799
GD156. Widok od Mostu Zielonego wzdłuż Motławy na południe. Most Krowi i spichrze na Wyspie Spichrzów. Na końcu widoczne dwa czerwone apartamentowce w stylu "spichrzowym".
Załącznik 203800
GD157. Selfie 1+4 na Moście Krowim, turystki niemieckie.
Załącznik 203801
Gd158. Standard - pomnik Heweliusza na tle Ratusza Staromiejskiego.
Załącznik 203802
GD159. Widok z ul. Szafarnia przez marinę, Motławę na Żuraw i Rybackie Pobrzeże z nowymi kamieniczkami (2012 rok?). Z lewej widoczna krawędź północnego cypla Wyspy Spichrzów.
Załącznik 204065
GD160. Herb Gdańska nad drzwiami Wielkiej Zbrojowni od strony zachodniej. Bardzo porządnie wykonany, główki rycerzy po lewej i prawej dopracowane.
Załącznik 204066
GD161. Drzwi i inne detale fasady wschodniej spich-rza (-lerza) "Panna" na wyspie Ołowianka. Na dole coś tynk odpada.
Załącznik 204067
GD162. Prom "Motława" na tle Długiego Pobrzeża.
Załącznik 204068
GD163. Prom "Motława" na tle Długiego Pobrzeża z Żurawiem. Żal było nie wykorzystać takiego światła i nieba na drugie zdjęcie.
Załącznik 204069
GD164. Basen do łowienia bursztynu założony na czas trwania Jarmarku Dominikańskiego między Bramą Wyżynną a barbakanem (Katownia i Wieża Więzienna).
Załącznik 204286
GD165. Okna Stajni Królewskiej położonej kilkadziesiąt metrów na prawo od Bramy Złotej. Renowacja okien mieszanką cegły starej (oryginalnej?) i nowej.
Załącznik 204287
GD166. Widziany z wyspy Ołowianka trójmasztowiec unijny na Motławie, przy nabrzeżu przy ul. Wartkiej stanowiącej przedłużenie ulic nadbrzeżnych idących od Żurawia na północ.
Załącznik 204288
GD167. Kolejne ujęcie nowobudowanych apartamentowców na Wyspie Spichrzów, na cyplu południowym, widzianych z Mostu Toruńskiego. Najwyższy z nich jest "trzynawowy" i 9-piętrowy. Przed nim po prawej ruina spichrza czekająca na odbudowę.
Załącznik 204289
GD168. Muzeum II Wojny Światowej widziane zza Kanału Raduni. Grupa kobiet w czerwonych spódnicach, to chyba uczestniczki jakiegoś eventu, który miał się odbyć w Muzeum.
Załącznik 204291
GD169. Szczyt tzw. Domu Kazalników na tle tylnej fasady kościoła św. Trójcy. W zespole tego kościoła jest jeszcze kaplica (kościół) św. Anny oraz klasztor, w którym teraz mieści się Muzeum Narodowe w Gdańsku, w którym przechowywany i wystawiany jest obraz Memlinga "Sąd Ostateczny".
Załącznik 204459
GD170. Trójmasztowiec unijny "Marite" przycumowany na Motławie przy nabrzeżu ul. Wartkiej, widziany od Targu Rybnego.
Załącznik 204460
GD171. Maszty żaglowca "Marite".
Załącznik 204461
GD172. Brama Zielona widziana od ul. Długi Targ. To miejsce jest turystycznym salonem Gdańska. Po jednej stronie Brama, po drugiej fontanna Neptuna i ratusz Głównego Miasta, dalej ul.Długa. Po prawej stronie liczne przedproża teraz restaurowane sukcesywnie. Trochę przeszkadzają wpychające się na ten salon ogródki piwno-gastronomiczne.
Załącznik 204463
GD173. Ul. Stągiewna, widok na Bramę Stągiewną. Po prawej nowe kamieniczki w stylu historycyzmu (?). Po lewej dom z przed wojny oraz bliżej widza szklano-betonowe modernizmy niewidoczne na zdjęciu (tylko rąbek).
Załącznik 204464
Labrador rządzi :)
Trochę się zmieniło od czasu jak tam łaziłem :)
Bodzip, ul.Stągiewna została pobudowana od nowa (jedna jej strona) jakieś 6 lat temu. Kamieniczki po południowej stronie ulicy zostały zbudowane pod dawne kanony elegancji w architekturze - kolorowo, z ozdóbkami, stylowo lub bezstylowo, lecz z jakimś nawiązaniem do historii. Po północnej stornie ulicy, jak na razie stoją trzy moderne kamienice - szkło, wykładziny, kolory,
Wyspa Spichrzów (długość około 900 m, szerokość około 250 m) przez około 60 - 65 lat straszyła ruinami porośniętymi drzewkami, gruzem, zaroślami, ruderami ocalałymi z wojny i smutkiem.
Ostatnimi laty budowa, rekonstrukcja i renowacja domów przyspieszyły tak, że nie nadążam fotografować. Szczególne znaczenie ma odbudowa nowych kamienic na północnym cyplu w wyspy, bo nowo zbudowany tam ciąg 15 kamienic i trzech spichrzów zamyka Motławę z Żurawiem i Bramami Głównego Miasta po wschodniej stronie.
Odbudowa Wyspy spichrzów nie przywróci widoków oryginalnych (z wyjątkiem kilku spichrzów), jakie trwały w Gdańsku przez wieki - szeregi spichrzów nad Motławą i po drugiej (wschodniej) stronie wyspy - nad Nową Motławą, ale lepsze to niż trwanie w gruzach, bez koncepcji co dalej i bez planu.
Pzdr, TJ
GD174. Południowa strona ul. Stągiewnej widziana od Bramy Stągiewnej na Bramę Zieloną. Kamieniczki wykończone 7- 8 lat temu, elewacje kolorowe z ozdóbkami, miłe dla oka, na ulicy bruk.
Załącznik 204635
GD175. Rząd kamieniczek na Rybackim Pobrzeżu (nad Motławą, na prawo od Żurawia) wybudowanych wg nowoczesnych technologii. Projektanci zadbali o to, by były "przystające" do tak szacownego miejsca i przyciągające oko. 7 lat temu na ich miejscu rosła trawa.
Załącznik 204636
GD76. Brama Zielona widziana od ul. Stągiewnej przez Most Zielony na Motławie, a na jej tle turystki focące siebie na tle.
Załącznik 204637
GD177. Zachodnia fasada Hali Targowej oddanej do użytku w 1896 roku, by zlikwidować uciążliwe stragany handlu ulicznego w mieście. W tym czasie zaprojektowanie publicznego budynku bez ozdób nie mieściło się w głowie architektom.
Załącznik 204638
GD178. Wieża kościoła św. Katarzyny. Po raz drugi pokazuję ją w serii GD, ponieważ tło i światło są inne niż na pierwszym ujęciu. Na wieży tej zainstalowany jest drugi carillon w Gdańsku, pierwszy jest na ratuszu przy ul. Długiej.
Załącznik 204639
Brawo. Ta seria bardzo mi się podoba :)
A ja tu widzę serię przypadkowych pstryków, zupełny brak dbałości o kadr/kompozycję. Przypadkowe cięcia, krzywo, byle jak :(
GD179. Ludzie focą na kładce łączącej Wyspę Ołowiankę z zachodnim brzegiem Motławy (ul. Wartka).
Załącznik 204834
GD180. Pływające autka suną po Motławie na północ. Po lewej Most Wapienniczy nad Kanałem Raduni przy samym ujściu kanału do Motławy.
Załącznik 204835
GD181. Wędkarze na nabrzeżu przy ul. Wartkiej na tle kładki.
Załącznik 204836
GD182. Też bym chciał mieć takie zdjęcie na tle Motławy i Filharmonii za nią.
Załącznik 204837
GD183. Niebieskie autko rwie po Motławie do przodu, jakiś entuzjasta na nim krzyczy - niech żyje Gdańsk.
Załącznik 204838
Byłam i widziałam. Gdańsk jest piękny :-)
GD184. Ratusz Staromiejski. Gdańsk ma dwa ratusze - ten przy ul. Korzennej i Ratusz Głównego Miasta przy ul. Długiej. To w okolicy Ratusza Staromiejskiego było kiedyś Stare Miasto. Z dawnego Starego Miasta został Ratusz, Wielki Młyn i 5 kościołów gotyckich. Reszta została zabudowana od nowa w 19 i na początku 20 wieku, następnie zniszczona w czasie II Wojny do ziemi prawie (nieliczne kamienice ocalały) i na miejscu dawnego Starego Miasta postawiono bardzo rożne budynki. Ratusz Starom. jest przez znawców uważany za najpiękniejszy architektonicznie budynek zabytkowy w Gdańsku (taki sam styl jak Wielka Zbrojownia - Manieryzm niderlandzki)
Załącznik 205225
GD185. Ratusz Staromiejski z pomnikiem Heweliusza na pierwszym planie.
Załącznik 205228
GD186. Widok przez zamarzniętą Motławę na Wyspę Ołowiankę. Po lewej filharmonia, po prawej Spichrz Królewski. Przed spichrzem brak nabrzeża. Stan z 2011 roku. Teraz jest przed tymi budynkami porządne nabrzeże cumownicze z trasą spacerową dla turystów i fotografów
Załącznik 205229
GD187. Rok 2011. Widok z Długiego Pobrzeża przez Motławę na ruiny spichrza Długa Droga na płn. cyplu Wyspy Spichrzów. Jest to spichrz podwójny - "dwunawowy". Przed spichrzem zrujnowane nabrzeże. Na ruinach spokojnie rosły drzewka. Tak było przez 70 lat po II Wojnie.Teraz to jest w odbudowie, a na nabrzeżu jest trasa spacerowa dla turystów i fotografów.
Załącznik 205230
GD188. Widok od ul. Szafarnia poprzez płn. cypel Wyspy Spichrzów i ruiny na nim na Główne Miasto. Kontrast zasmucający. Stan z roku 2011. Dziś jest tam mnóstwo żurawi budowlanych, mnóstwo budowanych obiektów.
Załącznik 205232
Fajne. Ale.... to chyba nie dzisiejsze zdjęcia?
Ostatnie 5 zdjęć zostało zrobionych małpką 3 marca 2011 roku .
Pzdr, TJ
Jeszcze 5 zdjęć zimowych. Trzy z nich pokazują stan północnego cypla Wyspy Spichrzów w roku 2011 - ruina
GD189. Jachty uwięzione w lodzie w marinie przy ul. Szafarnia i ruiny na Wyspie Spichrzów
Załącznik 206015
GD190. Zamarznięta Motława z wędkarzami na lodzie widziana z południowego cypla wyspy Ołowianka
Załącznik 206016
GD191. Podobne ujęcie, jak GD190, tylko z biało-czerwoną lagą.
Załącznik 206017
GD192. Podobne ujęcie, jak na GD189
Załącznik 206020
GD193. Puste stanowiska cumowania w marinie i groza ruin na północnym cyplu Wyspy Spichrzów. Ruiny dziś (od pół roku) są wspomnieniem.
Załącznik 206021
Piękne zdjęcia w zimowej scenerii :)
Te zdjecia są już "mocno" historyczne. Wyspa Spichrzów i okolice to już zupełnie inna bajka. Niekoniecznie piękna, ale to kwestia gustu.
p.s. No i nie ma jeszcze na zdjęciach zatopionego od kilku lat kutra. (bo nie mogą znaleźć właściciela).
Zdjęcia są historyczne. Nie bardzo pasują do Gdańska jako witalnego miasta. Ale to są ostatnie takie widoki, które przypominają jak było.
Poniżej wzmiankowany zatopiony kuter.
Nie bardzo mi się widziało upublicznianie fotki ze smętnym kutrem w wodzie, bo to przygnębiający widok na tle wypucowanego starego miasta. Ale niech tam.
GD194
Załącznik 206038
Tadeuszu pięknie tak kochać swoje miasto. Przy okazji, przeglądam wszystkie zamieszczone w wątku zdjęcia. Jestem o ten Gdańsk trochę zazdrosny gdyż syn jak przyjedzie do Polski na urlop to obowiązkowo spędza tam dwa tygodnie po czym dopiero do domu.
Wiejo, Gdańsk na moich fotkach, to ciekawy, inspirujący obiekt zbiorowy, na którym uczę się fotografować.
Ścigam się z tym, co wydawało się kiedyś, że jest na wyciągnięcie ręki - złapaniem w obiektyw ducha tego miasta. Z każdym następnym pobytem wśród renesansowych kamienic i kadrowaniu tego i owego, tu i tam, wydaje mi się, że już, już witam się z gąską (duchem miasta). Powrót do domu i przegląd wykonanych fotek po raz kolejny prowadzi do wniosku – staraj się gościu, może następnym razem.
Wieczna tułaczka.
Pzdr, TJ
GD194. Ul. Długie Pobrzeże, luty 2010. Puchy.
Załącznik 206203
GD195. Dwa kutry Wła- przycumowane przy Wyspie Ołowianka, przy Muzeum Morskim. W tle Żuraw.
Załącznik 206204
GD196. Wędkarze lodowi na Motławie, luty 2010. W tle po lewej Długie Pobrzeże, w środku Żuraw, po prawej luka w zabudowie ul. Pobrzeże Rybackie. Luka została wypełniona nowymi kamieniczkami około 2012 roku chyba.
Załącznik 206205
GD197. Statek białej floty zacumowany na zimę przy ul. Długie Pobrzeże.
Załącznik 206206
GD198. Ciekawostka. Widok z głównej trasy Śródmieście - Wrzeszcz na dwa wiadukty nad torami. Ten z prawej, to budowla poniemiecka, wiekowa, ciężka, wyłączona z ruchu kołowego, dostępna dla pieszych i rowerów. Ten z lewej, to nowo wybudowany w gdzieś 15-20 lat temu most wiszący na linach przymocowanych do łuków. W tle kamienice nie zburzone w czasie wojny dające pojęcie o przedwojennej zabudowie śródmieścia Gdańska (poza Starym Miastem).
Załącznik 206207