Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślę, że to będzie dobry wybór. Jednak fajnie byłoby zobaczyć i "pomacać". Trzeba się chyba w końcu wybrać do jakiegoś miasta:wink:
Wersja do druku
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślę, że to będzie dobry wybór. Jednak fajnie byłoby zobaczyć i "pomacać". Trzeba się chyba w końcu wybrać do jakiegoś miasta:wink:
Spokojnie się zmieści. Ja wkładałam E-30 z podpiętym 12-60 i 70-300 dodatkowo lub odwrotnie. Z tym, że jedna przegródka jest całkiem wyjęta, na spod idzie obiektyw, przegródka go osłania i na wierzchu aparat ze szkłem (wzdłuż). Ciężko to opisać, chyba lepiej fotkę zrobić... Do bocznej siatki można wsadzić lampę (albo piwko :-P). Naprawdę pojemna torba:grin:
Do Inverse 100 mieści się E-30 z podpiętym ZD 14-54 z tulipanem, do drugiej przegródki jedno na drugim ledwie wchodzi ZD 9-18 bez tulipana i ZD 40-150 z tulipanem założonym odwrotnie, a trzecia przegródka jest już wtedy tak mała, że wchodzą do niej tylko krótki tulipan. Miejsca na lampę już nie ma - ja ją wkładam w pokrowiec i wciskam do bocznej kieszeni na bidon. Niestety jak podepnę do puszki ZD 9-18, to ZD 15-54 (+ tulipan) luzem zajmuje wtedy całą przegródkę drugą przegrodę i trzeci obiektyw można sobie co najwyżej włożyć do kieszeni w gaciach. Jakimś ratunkiem są zewnętrzne pokrowce Lowepro na obiektywy, które można doczepić do pasa biodrowego.
Dla mnie ta torba była idealna, jak miałem E-410 z dwoma kitami. Jeszcze lampa wtedy wchodziła. Korpus + ZD 12-60 + ZD 70-300 się zmieszczą bez problemu, ale już nic więcej. Jeśli ktoś chce zmieścić więcej, to jednak polecam Inverse 200.
Ja tą biodrówkę rozpatruję jako typowo spacerówkę. Idę z rodzinka na spacer to nie muszę wszystkich gratów brać, starczą mi dwa szkła. Myślę, że ta "100" mi wystarczy :) Dzięki panowie za info.
Szukam jakieś torby (musi pomieścić body z 2-3 obiektywami - z czego dwie stałki i jakieś pierdółki typu bateria, filtr).
Zależy mi na tym żeby była w miarę dobrze wykonana, nie za droga ale co najważniejsze - żeby jak najmniej przypominała torbę foto (np. Crumpler ma fajny wygląd i nie przypomina tak bardzo torby foto, ale cena... :/ nie stać mnie na razie).
Ostatnia właściwość jest najważniejsza - mam dość szarpania się z jakimiś jełopami o sprzęt.
Będę wdzięczny o podanie konkretnych modeli/serii bo przeglądałem już parę sklepów + allegro ale zdjęcia nie zawsze oddają rzeczywistość.
Ps. Gdyby ktoś miał coś takiego na zbyciu to chętnie odkupię - kwestia dogadania szczegółów ;)
Właśnie tak oglądam jeszcze i podoba mi się nawet seria DB Katy.
Cenowo bardzo mi pasuje Lowepro Exchange Messenger.
Pewnie i tak w końcu skończy się na tym, że kupię któregoś z Crumplerów - po prostu spełniają wszystkie moje potrzeby poza ceną...
Może uda mi się podskoczyć gdzieś do Saturna albo Fotoceny i trafić coś fajnego.
Witam :wink:
Pytanie Czy ktoś używa Lowepro Cirrus 110 ? Czy zmieszcze w niego E-520 z szkłęm np 40-150 ? Zalezy mi na czyms małym gdzie włoże tylko aparat z szkłem bo nie zawsze chce mi się nosić plecak :grin:
No i jak powiedziałem tak się stało. Stałem się właścicielem zarówno torby jak i plecaka Crumplera.
Plecak Pretty Boy - nie jest może gigantyczny ale spokojnie lustro z gripem i 2-3 obiektywy wejdą do komory na aparat a do góry spokojnie butla wody, netbook 9" i parę pierdół.
Torba - Daily 490 (u nas znane jako Daily L) - wchodzi spokojnie d90 z gripem i 18-105 + 2-4 szkła.
Wykonanie - rewelacja. Bardzo dobrze wykonane, spasowane, uszyte i co jeszcze chcecie. Plecak nosi się bardzo wygodnie, nic nie ociera, nie tłucze po plecach...
Torba wykonana równie dobrze a może i lepiej. Świetny patent z wyciąganą komorą na sprzęt foto (na wyjazd jak znalazł - w dzień z aparatem a wieczorem jest gdzie piwo przenosić idąc na grilla ;) )
No i najważniejsze - ceny w PL (w sklepach) są chore.
Torba w Polsce ok 400zł - na ebayu z Anglii wyrwana za 29,99funta (z wysyłką wyszło niecałe 200zł - funkiel nówka nieśmigana z metkami, w org. folii itd), plecak kupiony jako używany na alledrogo - jedyny ślad używania jaki znalazłem to miejsce na pasku gdzie była zaczepiona klamra i był lekko zgięty... - cena - połowa ceny rynkowej (150zł z wysyłką). Tak więc warto obserwować i "łapać okazje".
Witam serdecznie.
Przeglądam wątek, ale to co interesujące jest już zbyt stare i niedostępne.
Od kilku dni szukam torby na E-3 z pięcioma obiektywami, flash-em, ładowarką i komputerem 10". Zależy mi na tym aby torba była zwarta, foremna, bez wystających kieszonek itp. Jedyne co prawie pasuje to Matin Extreme 60:
http://www.matin.com.pl/produkt,1318.html
Niestety tablet PC nie wchodzi do komory przedniej. Brakuje 3cm. szerokości.
No i już nie mam pomysłu. Crumpler-y mi nie pasują. Są zbyt nieforemne.
Pomóżcie.
Pozdrawiam.
Sprawdźcie obaj Naneu Pro Tango lub Sierra:
http://www.naneubags.com/products.mdv?p=mo-t
http://www.naneubags.com/products.mdv?p=mo-s
[QUOTE=epicure;629144]Sprawdźcie obaj Naneu Pro Tango lub Sierra:
Dzięki lecz przepatrzyłem niemal całą ofertę rynkową i nic takiego nie znalazłem :( wiec jeśli ktoś wie gdzie takie coś dostac będe wdzieczny bardzo za informację.
Na Allegro jest.
Tango: http://allegro.pl/search.php?categor...1&string=tango
Sierra: http://allegro.pl/search.php?string=...from_showcat=1
Tak tylko one sa WIELKIE, a na 3 szkła to raczej czegoś o wiele bardziej zgrabnego potrzeba:)
Do tej Sierry to więcej niż trzy szkła nie wejdą.
Ale ogólnie torba ta jest ''KLOCEM'' chodzi mi o coś w rodzaju ; http://www.allegro.pl/item1033422289...racer_a01.html i to najlepiej bez zadnych dodatkowych kieszonek. Ale takie coś też było by bardzo bliskie ''ideałowi'' dla moich potrzeb; http://www.youtube.com/watch?v=RkNkh...eature=related .
Już podziękowałem w innym wątku. To jest to czego szukałem!
Na trzy szkła to będzie np:
http://jabbafoto.pl/opis/675268/premium-2.html
http://www.kata-bags.com/product.asp...photo&p_Id=399
http://www.delseycamerabags.com/view...p?productid=19
http://www.delseycamerabags.com/view...p?productid=57
Tylko nie sugeruj się sklepem. Wcale nie mają najtaniej. No i nie wiem czy dobrze zrozumiałem zapięcie przez środek?
Pozdrawiam.
Popatrz na torby "FOMEI WINNER" - ja korzystam z tego reportera od 2 lat! Jest rewelacyjny, a cena nie wygórowana - zaglądaj na alledrogo!
tu strona dystrybutora
http://www.fomei.pl/akcesoria/torby.html#winner
Ciekawie wygląda ten Fomei Winner 966.
pol189, jaka jest jakość materiałów i wykonania tej poduszki na pasku? Czytałem w jakiejś recenzji, że materiał sprawia wrażenie niemiłego w dotyku.
Warstwa zewnętrzna czy wewnętrzna?
Dobra to tak... Materiał jest wytrzymały i podczas deszczy (drobnego) nie nasiąka wodą. Podczas ulewy nie zaufałbym jednak tak dalece (ma wbudowany pokrowiec jakby co). Zamki to nie YKK, wyglądają marnie, ale o dziwo pomimo bardzo częstego korzystania z nich chodzą płynnie i nie widać zużycia. Wewnętrzny wkład jest dobrze dopasowany, choć mógłby być bardziej sztywny.
Pasek na ramię jest dość szeroki, poduszka od wewnętrznej strony jest chropowata w dotyku - dzięki temu dobrze nosi się na koszulkach, kurtkach itp. Jest jeszcze drugi cienki ok 2-3 cm szerokości pasek (nie wiem jaki był zamysł konstruktora) ja używam go do stabilizacji torby na biodrze. Jak ide w teren i chce mieć torbę za sobą (tak żeby się nie nie zanurzyła podczas pochylania w bagnie itp, czy też podczas koncertów żebym miał pole manewru p bokach ;) ). Ten paseczek to fajna sprawa - wystarczy jeden ruch ręka i masz torbe przed sobą. Odpinasz górny zamek i masz dostęp do szklarni. Poza drobiazgami nosze tam E410 + 2 kity + sigme 30 i oczywiście lampe. Zostaje jeszcze trochę miejsca. Maksymalni wchodzi e3 z podpiętym 12-60 (ale ze zdjętym tulipanem) + 2-3 obiektywy. Nie zmieści się 50-200 - torba jest zbyt płytka. No to tyle. Nie pamiętam który mam model (ale jeden z mniejszych (bez przegrody na laptopa)...
To by było tyle
dla fotodziewczynek są fajowe dziewczyńskie torby ONA. Skóra cielęca i inne takie.
na hasło onalaunch 20% zniżki ;) a wkrótce nowy model damski Brooklyn
http://www.onabags.com/
Załącznik 35678
Załącznik 35679
Załącznik 35680
Chcę się Was zapytać o jeden plecak bo szkoda otwierać nowy temat.
Wypatrzyłem jakiś czas temu Lowepro Fastpack 200 - jest świetny i wydaje się b.wygodny, ma dodatkową komorę np. na kurtkę czy prowiant ale brakuje mu zaczepu na statyw.
Dzisiaj byłem w kilku sklepach ale niestety poza nim i nieciekawymi produktami Tamrac nie ma niczego o tej klasie pojemności. Zacząłem szukać na necie i znalazłem plecak Lowepro Versapack 200 AW wg specyfikacji wydaje się b.podobny, jest nawet trochę pojemniejszy to na plus i ma zaczep na statyw. Chcę się dowiedzieć czy ktoś go porównywał z innymi Lowepro? ew. jest zadowolonym posiadaczem bo jestem gotów zakupić plecak poprzez internet a nie chciałbym wtopić kasy.
Nie kupuj plecaka bez przymierzania - zwłaszcza większego plecaka.
Lowe pro ma jeszcze kilka modeli dwukomorowych - m.in rower. Jak potrzebujesz czegoś drugiego, to np. computrekker AW - duza komora na sprzęt, komora na laptop i z przodu kieszeń, która zaskakuje pojemnością - wchodzi spokojnie kurtka z grubego gore.
Jak ma byc taniej, to ten model (computrekker) ma masę klonów - od budzetowych, bo sygnowane przez olympusa. Pogrzeb trochę w tym wątku to je znajdziesz
Niestety mam związane ręce bo oferta w sklepach sprowadza się tylko do wspominanych kilku modeli a do Polski przyjadę prawdopodobnie dopiero w następnym roku.
Zależy mi raczej na plecaku typu Citi a nie na plecaku do wielogodzinnych wędrówek górskimi szlakami - wtedy podczepię torbę foto do zwykłego plecaka. Kupiłbym ten Lowepro Fastpack 200 ale przeszkadza mi brak mocowania statywu - oglądałem też różne "patenty" na umocowanie go ale w tym modelu chyba się nie sprawdzą.
Przyjrzyj się plecakom Kata. Miałem DR465 i mogę szczerze polecić. Wysoka jakość wykonania, nie za duży, nie za mały, w sam raz do spacerów po mieście.
Pomyśle nad tym plecakiem - oglądałem go wczoraj ale spodobał mi się bajer z bocznym (łatwym i bezpiecznym) dostępem do aparatu w innych modelach i dlatego go nie brałem pod uwagę - czy to zapięcie nie wyrobi się po jakimś czasie? nie widzę tam żadnego zabezpieczenia? A jak wygląda sprawa "oddychania" bo w lato plecaki potrafią niemiłosiernie grzać w plecy.
Sam plecak jest ok ja jestem wysoki (188) i większość plecaków dość dobrze mi leży.
Ajajaj :) Bardzo Ci dziękuję za tę stronę :D
Przed chwilą pokazałam ją mojej marudniejszej połowie..... bez zachwytów było hehehehheeheh :mrgreen: jestem torebkowym "zboczuchem" nieuleczalnym ;p
Z plecaczków z bocznym dostępem, warto rzucić okiem na ten
http://www.fotoexpert.pl/kata-3n1-10...ml#KATA-3N1-10
mam w posiadaniu, super wygodny, mały, pojemny z pokrowcem przeciwdeszczowym. Jeśli chodzi zaś o "wietrzenie pleców" to jest ono żadne ;) przynajmniej w porównaniu z naneu k3 ;p
Ja ze swej strony polecam PHOTO PRo z Funsports jakością nie odbiega od plecaków Kata (porównywałem tylko wizualnie w sklepach, nie wypowiadam się o wytrzymałości). IMHO w swojej cenie to dobry wybór, choć co przyznaję to nie to samo co Lowepro nie ta staranność wykonania ale jest prawie 3 razy tańszy. Posiada drugi mały plecaczek przypinany z przodu. Jeśli chodzi Ci o wentylację pleców to ma dwa pasy na plecach i na pasie biodrowym (podobnie zresztą na pasach nośnych) ze specjalnego materiału umożliwiającego lepszą wentylację, nie powiem jak się to spisuje w praktyce bo dla mnie raczej to walizka do przenoszenia sprzętu (pewnie jednak jest podobnie jak pisał epicure, w dłuższej trasie zawsze tak będzie). Jak dla mnie jest wystarczająco duży; mieści swobodnie dwa korpusy, cztery szkła, lampę i parę innych mniejszych szpejów. Kupiony na allegro.
Dziękuję wszystkim za info. Zamówię prawdopodobnie wspomniany Lowepro wersapack 200 ew. Naneu Pro Bravo. Oba plecaki mają podobną pojemność, mocowanie statywu, oddychające plecy i system łatwego dostępu.
I dotarł Lowepro Versapack 200 AW. Jest w sam raz ani mały ani duży - idealny plecak dla kogoś kto planuje krótkie wypady ze sprzętem np do innego miasta lub na kilka godzin w teren.
Posiada system oddychających pleców ale nie pobije nim mojego małego ("szkolnego") Alpinusa - na rower i do zwiedzania powinien wystarczyć.
Cześć,
Chcę ograniczyć ilość bagażu zabieranego zwykle na krótkie jak i dłuższe wyjazdy. Zestaw obowiązkowy to plecak z lapciakiem 15' i plecak foto (potrzebuję go na sprzęt jak w stopce)...wymyśliłem sobie czas je połączyć w jeden bagaż :wink:
Jak na razie znalazłem coś takiego: Kata D-3N1-33 taka ja tutaj
Czy mieliście do czynienia z tym plecakiem, ktoś go widział, macał ?
Może jakieś inne pomysły?
Z góry dzięki :grin:
Zobacz sobie ten plecak Naneu K3. Można wyjąć całą czerwoną komorę foto i przegrodę i masz plecak jednokomorowy. Pas biodrowy i wewnętrzny stelaż też można odczepić. Posiada świetną wentylację. http://www.youtube.com/watch?v=gM57VqZQ0eI&feature=related
Poczytałem, rzeczywiście NANEU PRO K3L wydaje się być słuszną opcją. Ja wybrałem troszkę większy NANEU PRO K4L :grin: zobaczymy jak już go dostanę co jest warty :wink:
Dzięki :!:
Miałem ten sam dylemat,postawiłem na Lowepro Fastpack 350 . Mierzyłem sporo plecaków (radzę też przymierzać) i mimo tego,że nie ma mocowania do statywu padło na niego.Pojemny ,szybki dostęp do sprzętu ,laptop 17"+zasilacz,do komory głównej wchodzi E-30 z podpiętym 70-300 z założoną osłoną p.słoneczną.
używam od jakiegoś czasu K3 (bez L).
pozytywne opinie są zasłużone.
Ale dotyczą one raczej krótszych testów. Mój już przeszedł na moich plecach bardzo dużo godzin i mogę dodać do jego zalet kilka bardziej cierpkich uwag.
(Moje parametry to 176 cm i 62 kg, więc niektóre wady mogą być związane z moją bardzo umiarkowaną otyłością ;) )
Szelki - fajne i miękkie. Niestety piją pot jak statystyczny Ruski wódę. Nie schną jakoś masakrycznie długo ale nie jest to zdecydowanie tempo dobrych koszulek termoaktywnych.
Tracą także swoją pierwotną jędrność. NIe dramatycznie ale nie są już takie pulchniutkie jak na początku
System nośny - rzeczywiście sprawdza się nieźle. Nie oznacza to, że plecy się nie pocą. Przy załadowanym plecaku prześwit jeśli jest to jest raczej symboliczny. Wypinanie stelaża jest bardzo kłopotliwe i wymaga sporej siły. Dla kogoś bardziej muskularnego to zapewne pestka ale dość ciężko było mi to wszystko poskładać do kupy.
Ceną za możliwość wypinania stelaża jest pogarszanie się jego parametrów z czasem. Kieszeń, w której jest on zaczepiony nieco się rozciąga, co sprawia, że blachy odsuwające plecak od pleców są coraz mniej naprężone. W efekcie wentylacja jest coraz gorsza.
Dodatkowo stelaż przebijający się przez rozciągniętą kieszeń uciska dolną część pleców. Dla kościstego osobnika jest to trochę uciążliwe.
Być może rozciągnięciu kieszeni podtrzymującej stelaż mogłem zapobiec nie próbując go wyjmować.
Statyw - pasek przypinający statyw ma klamrę, w której taśma porusza się bardzo swobodnie i nie sposób trwale go zacisnąć. Statyw nie wypada ale nie nie jest całkiem stabilny. Noszenie czegoś w rozmiarze większego goldphoto z głowicą 3D to wybór pomiędzy wykręceniem śrub i przenoszeniem statywu głowicą do dołu albo majtającym się niemożebnie statywem z przesuniętym bardzo wysoko środkiem ciężkości (głowica statywu na wysokości głowy nosiciela).
Nie mam porównania z innymi plecakami foto. Poza powyższymi wadami, z którymi da się żyć, plecak jest bardzo OK.
Troszkę mnie zmartwiłeś tymi uwagami, mam nadzieję jednak że część z Twoich problemów nie będzie moim udziałem...a może będzie odwrotnie ?
Ja mam 192 cm i mały nie jestem co teoretycznie powinno być na plus.
Czekam na ten plecak, jak go dostanę to wtedy napiszę coś więcej na jego temat.