12 załącznik(ów)
Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
8 załącznik(ów)
Wielkie dzięki Szafir51 za pomoc!
Włożyłeś mnóstwo pracy, bardzo Ci dziekuję.
Widać, że 5mm robi różnicę. Jesli masz również kadry porównwcze na pełnej dziurze z postacią w GO i z rozmyciem w tle, to poproszę.
pozdrawiam,
Mam jeszcze dwa zestawy zdjęć testowych + jakiś murek + pełne kadry i RAWy, jeżeli komuś potrzebne. Bokesza nie robiłem, ale mogę coś pstryknąć.
Jesli moglbys rzeczonego bokesza ...
Z relacji również się dowiedziałem, że jeśłichodzi o szybkość ostrzenia - AF - to Olympusowy zdecydowanie lepiej - potwierdzisz?
pozdrawiam,
nie udało mi się zrobić jeszcze bokesza, ale co do AF to 25-tka jest bardzo szybka, z pewnością szybsza od 20-tki. Ale w praktyce nie wiem jak wielkie ma to znaczenie. Przy fotografowaniu bawiących się dzieci, biegających psiaków i słabym AFC bezlusterkowców (zresztą 20/1.7 nie oferuje AFC) szybszy AF może się przydać, ale w 90% przypadków AF Panasonica też mi wystarczał.
Nie da się wybrać, który obiektyw lepszy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Nie da się wybrać, który obiektyw lepszy :)
Na pewno ciężko, a z drugiej strony dwa mieć to już trochę nadmiar szczęścia. Dla mnie wybór jest prostszy, bo mając 17 1.8 zdecydowanie wolę 25 1.8.
Chyba żeby sprzedać 17mm i kupić 20mm zamiast obu...
;-)
Mając 17 mm to ja bym w ogóle odpuścił sobie ~20-25 mm i kupił 45 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Na pewno ciężko, a z drugiej strony dwa mieć to już trochę nadmiar szczęścia. Dla mnie wybór jest prostszy, bo mając 17 1.8 zdecydowanie wolę 25 1.8.
Chyba żeby sprzedać 17mm i kupić 20mm zamiast obu...
;-)
Ja powiem tak, zamiast 12mm, 17mm, 25mm i 45mm zakupić 12-40mm. I ewentualnie jedną z wymienionych stałek do gorszych warunków oświetleniowych, ja mam dla przykładu 17mm1.8 - jak na razie w 95% sytuacji używam wyłącznie 12-40.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Ja powiem tak, zamiast 12mm, 17mm, 25mm i 45mm zakupić 12-40mm. I ewentualnie jedną z wymienionych stałek do gorszych warunków oświetleniowych, ja mam dla przykładu 17mm1.8 - jak na razie w 95% sytuacji używam wyłącznie 12-40.
Hmm, może faktycznie powinienem przemyśleć takie podejście ;-)
Ewentualnie tak jak pisze epicure dokupić 45mm, ale 45mm miałem już i jakoś mnie nie "uwiódł"