Jeśli nie nastąpi to dosyć szybko to FF może stać się taką samą niszą jaką jest średni format dla fotografii analogowej.Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Wersja do druku
Jeśli nie nastąpi to dosyć szybko to FF może stać się taką samą niszą jaką jest średni format dla fotografii analogowej.Cytat:
Zamieszczone przez m_o_b_y
Tak się na 100% nie stanie - ot choćby ze względu na cenę body i obiektywów. Porównaj sobie ceny FF i średniego formatu. Nawet jeżeli ceny FF pozostałyby bez zmian, to i tak będzie na nie stać X razy więcej osób niż na FF ...Cytat:
Zamieszczone przez skow
Ciekawe, że od premiery nowych nikonów, nagle wszyscy stali się zadeklarowanymi zwolennikami wysokich iso. 1600, 3200, 6400 - o św. Olku !!, nie używam iso wyższego niż 400, sporadycznie 800 i myślę, że po krótkim rachunku sumienia pozostali też używają iso większego niż 400 w góra 10% zdjęć. Więcej, dam głowę, że zarówno posiadacze sMarków, jak i nowych Nikosiów, nie będą używać w praktyce tych wysokich iso (będą je natomiast zachwalać na forum). W dalszym ciągu panikujecie, jakby się miała wojna zbliżać. Zaczyna mi się udzielać ten nastrój grozy i zaraz skoczę do sklepu kupić mąki, cukru i kilka śrubokrętów Nikona - do E-1 w sam raz się nadadzą :mrgreen:
Chyba nikt na chwilę obecną nie wie kto jest producentem matryc będących sercem D3 oraz D300. Już różne opienie czytałem.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Dla mnie wielkość jest bez znaczenia pod warunkiem, że ta mniejsza daje obraz porównywalny z tą większą ;-) Rozumiesz ;-)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Tak to prawda. Tylko co do Nikona uczciwie napiszę totalnie się pomyliłem. D300 robi wrażenie. Tego oczekiwałem po E-next. Skoro nie ma E-next to będzie D300. Ślubu z Olympusem nie brałem. Jak widać Olympus ma czas i nie musi się śpieszyć. To co mnie z D300 najbardziej interesuje to wysokie ISO (opieram się o opinię Piotra/admina nikon.org.pl oraz dostępne zdjęcia ISO6400) oraz system AF. Nie spodziewałem się takiego postępu u Nikona. Decyzja zapadła. Już kupiłem Nikkor 300/2,8 AF IF-ED Tak więc stało się.Cytat:
Zamieszczone przez tomek s
jezusie ale ceny nikorów lecą na pysk. Taki obiektyw za 5000,00 a ile nowy kosztuje?
Czytając niektóre wypowiedzi zastanawiam się, kiedy umówimy się na zbiorowe sepuku klubu Olympusa. No, lub co najmniej na tygodniowe tarzanie się w popiole :)
Mam aparat, nie zarabiam jeszcze nim pieniążków, ale jakby co - to chyba logiczne, że dopasuję sprzęt do swoich wymagań. Lub też, tak go wykorzystam, żeby spełniał moje wymagania. Zastanawiam się, jak dawniej robiono zdjęcia, dysponując takimi prymitywnymi metodami i technologiami.
The z00m, ja bym poczekał z tymi zachwytami nad d300 do czasu aż będzie na półkach. D200 też miał być taki idealny a jak wszyscy wiemy nie jest. D300 to na pewno hicior ale czy będzie wart pieniędzy jakie za niego zażąda nikoś to się dopiero okaże.
Nie lecą kolego. To wersja najstarsza. Z przenoszonym napędem. Od tego czasu pojawiły się dwie kolejne wersje ;-) Mówią, że można ten model poniżej 4k kupić chociaż przeglądałem e-bay i ceny w okolicach 1300$ przy niewielkiej dostępności (jedna, dwie szuki). W takim stanie jak ten mój nie znalazłem obiektywu. Fakt, że można takie szkło wyrwać za 5k troszkę mnie zaskoczył. Nigdy nie przyglądałem się używanym obiektywom konkurencji, a tu proszę. Dlatego go kupiłem. Większe pieniądze kosztować będzie nawet używany 50-200 z EC-14 ;-) I jak się nie denerwować ;-)Cytat:
Zamieszczone przez kowal73
Bazuję na wstępnych informacjach oraz opiniach ludzi, którzy mieli tę puszkę w rękach. Zdjęcia ISO6400 są już dostępne w sieci. Ja go nie muszę mieć jako jeden z pierwszych. Poczekam na pierwsze opinie. Kupię jak sytuacja będzie klarowna. Co do D200... to była jedyna wpadka Nikona jaka pamiętam. Myślę, że z D300 się nie powtórzy ;-)Cytat:
Zamieszczone przez sławekb
mogę się mylić
nowy kosztuje powyżej 15000?
dodatkowo to stalka w zakresie -300
dobre światło 2,8
a ja lubię z00m :)
Rozumiem, ale własnie... 35m to nie jest "ta większa" ;) Są wieksze ;pCytat:
Zamieszczone przez The z00m
EDIT: dlaczego porównujecie nikkora 300mm z Zuiko 300mm jak w efekcie jeden to
300mm (ew 450)a drugi to 600?