CzaRmax jeśli obrabiasz Rawy to jak ustawiasz gradację na normalny czy AUTO????
Wersja do druku
CzaRmax jeśli obrabiasz Rawy to jak ustawiasz gradację na normalny czy AUTO????
42 to mam bo to Zenit i Praktika a KIEV ma inne mocowanie. Pytam się dla tego, że do obiektywów KIEVA mam takie fajne nakładki na obiektyw, które robią efekty jak w takich kalejdoskopach dla dzieci :)
BIKER baw się na zasadzie sprawdzania rezultatów to najlepsza metoda :)
kiev 60 to średni format chyba?
Bodajże 6x6
No to już jest jedna przyczyna moich byków, na wszystkich Rawach ustawiłem AUTO:cry::grin:.
Rozumiem że w puszce też tak powinno być??????????
Są to takie nakładki jak w miniaturach. Mam tego 4 czy 5 rsztuk o różnych wzorach. Fakt, że można to samo osiągnąć z programów ale chyba większa radocha łapać coś na żywo. Do kitowego oczka nawet bym nie próbował tego przypasować, najlepiej byłoby z oryginalnym oczkiem KIEVA ale z braku laku zostaje jeszcze przejściówka z HELIOSÓW 58 mm na tą nasadkę 62 mm bo różnica nieduża to i dużo nie ucieknie.
Mój dziadek i tata byli fanami fotografii więc "walają" się tego całe szuflady, no i ja to teraz powoli zaczynam wyciągać z odmętów zapomnienia. A że przy okazji m4/3 bardzo dobrze nadaje się do montażu takich staroci więc chce to jakoś wykorzystać :).
Przy okazji moje pytanie do speców. Czy jeżeli to coś przez przejściówkę z 58 na 62 zamontuję do Heliosa to czy będzie to w jakiś sposób wpływało na obcinanie obrzeży efektu tej nasadki czy jednak Helios załapie całość?