Odp: Fotografia Maja 2014r.-nagroda klubowiczów.
"Ja od siebie moge dodac ze, wystarczy pozwolic autorom zglaszac swoje prace a wtedy ilosc zdjec nawet sie podwoji .. K@czy tak owsze nie mam zbytnio czasu siedzie jak zapewne ty na foru bo poza ocenianiem zdjec staram sie je tez tworzyc.I dlatego moj przyklad jest dla mnie klarowny i na jego tem moge sie wypowiedziec mimo ze wydaje mi sie ze nie jest on odosobniony. Nie chce wciskac sie na piedestal co sgerujesz, a raczej zwroci uwage ze moze lepiej pozwoli autorom decydowac ktore zdjecia powinny sie tam znalesc(nie jestesmy dziecmi i kazdy zdaje sobie sprawe ze 3 zdjecia w miesiacu ktore mogly by rywalizowac to i tak sukces ) Co za tym idzie o zawalaniu galerii konkursowej raczej nie mam mowy. Tak mi sie wydaje macie inny pomysl na to rozumiem to byla tylko sugestja, a nie pchanie sie na afisz!
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Mały problem - w FM startują zdjęcia z danego miesiąca. W Publicznej bywa, że zdjęcie ląduje po długim czasie od dnia publikacji.
Fakt. Nie pomyslalem.
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
"Ja od siebie moge dodac ze, wystarczy pozwolic autorom zglaszac swoje prace a wtedy ilosc zdjec nawet sie podwoji .. K@czy tak owsze nie mam zbytnio czasu siedzie jak zapewne ty na foru bo poza ocenianiem zdjec staram sie je tez tworzyc.I dlatego moj przyklad jest dla mnie klarowny i na jego tem moge sie wypowiedziec mimo ze wydaje mi sie ze nie jest on odobniony. Nie chce wciskac sie na piedestal co sgerujesz, a raczej zwroci uwage ze moze lepiej pozwoli autorom decydowac ktore zdjecia powinny sie tam znalesc(nie jestesmy dziecmi i kazdy zdaje sobie sprawe ze 3 zdjecia w miesiacu ktore mogly by rywalizowac to i tak sukces ) Co za tym idzie o zawalaniu galerii konkursowej raczej nie mam mowy. Tak mi sie wydaje macie inny pomysl na to rozumiem to byla tylko sugestja, a nie pchanie sie na afisz!
Nie wiem, czy dobrze zrozumialem, masz na mysli swoje zdjecia- prawda? Konkurs ma swoje zasady, a ty chcesz je zm8enic, zeby twoje zdjecia z publicznej sie automatycznie lapaly do konkursu - no jak to nazwac inaczej, jak nie parcie na afisz?
k@czy rece opadaja nie ma tematu ...
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
k@czy rece opadaja nie ma tematu ...
Super. Wracaj do tworzenia zdjec.
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Super. Wracaj do tworzenia zdjec.
Dzieki a ty do decydowania ktore z nich zasluzyl na to aby miec "szanse" rywalizowac.
MackuNumerzePierwszy,
Mam subskrypcję twojego wątku, oglądam często. W ostatnim miesiącu nie wybrałem zdjęcia do rywalizacji spośród Twoich opublikowanych, ale na pewno jedno trafiło - dodane przez Hadesa.
Sprawdziłem powyższą ankietę - nie oddałeś głosu na żadne z tej jakże potężnej puli zdjęć.
Nie przypominam sobie również, abyś w miesiącu Maj zgłosił jakieś zdjęcie do puli FM.
Nie bawisz się w FM?
Forum opiera się o współdziałanie - przy jego braku - po prostu przestanie istnieć.
pozdrawiam,
Cytat:
Zamieszczone przez
Sawa
MackuNumerzePierwszy,
Mam subskrypcję twojego wątku, oglądam często. W ostatnim miesiącu nie wybrałem zdjęcia do rywalizacji spośród Twoich opublikowanych, ale na pewno jedno trafiło - dodane przez Hadesa.
Sprawdziłem powyższą ankietę - nie oddałeś głosu na żadne z tej jakże potężnej puli zdjęć.
Nie przypominam sobie również, abyś w miesiącu Maj zgłosił jakieś zdjęcie do puli FM.
Nie bawisz się w FM?
Forum opiera się o współdziałanie - przy jego braku - po prostu przestanie istnieć.
pozdrawiam,
Tak przyznaje ze ostatnio niczego nie zglaszalem wczesnie tak bodajze bikearta :) postaram sie to nadrobic i dlatego wydaje mi sie ze pomysl o zglaszaniu zdjec prze autorow nie jest bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
postaram sie to nadrobic i dlatego wydaje mi sie ze pomysl o zglaszaniu zdjec prze autorow nie jest bez sensu.
Czyli jednak k@czy miał rację z tym parciem...
Po prostu poproś na forum kogoś, żeby pozgłaszał twoje foty, zamiast grzebać przy zasadach tylko i wyłącznie dla jednej osoby.
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
Tak przyznaje ze ostatnio niczego nie zglaszalem wczesnie tak bodajze bikearta :) postaram sie to nadrobic i dlatego wydaje mi sie ze pomysl o zglaszaniu zdjec przez autorow nie jest bez sensu.
Drogi Macieknr1! Wiem, że wydaje się Ci to bezsensowne, by autor nie mógł sam sobie zgłosić swego ukochanego zdjęcia do FM. Wygłaszał podobną opinię trochę wcześniej także adambieg.
Wolałbym jednak aby Jury i Klubowicze nie musieli oceniać zbioru zdjęć tożsamego lub bardzo zbliżonego do Galerii.
Dlatego wprowadzony został filtr, wrażenie oglądającego i sprawdzenie, czy zdjęcie spodoba mu się za tyle, by zmusiło go ono do poświęcenia jego bezcennej uwagi i odrobiny pracy potrzebnej do zgłoszenia zdjęcia w wątku do zgłaszania fotografii do FM.
Uważam, że zgłaszanie obcych zdjęć jest jak najbardziej sprawiedliwe. Inaczej kłóciłoby się to z ideą Fotografii Miesiąca, czyli zdjęciami dostrzeżonymi przez klubowiczów. Tu oczywiście nasuwa się od razu myśl by zdjęcia wyróżnione statusem Galerii Publicznej, które zyskały w tak krótkim czasie dobre oceny, także uczestniczyły w konkursie.
Ale trudno tu mówić o automacie. Wszyscy mamy możliwość dodawania do konkursu zdjęć, które osiągnęły status GP. Czemu tak się nie dzieje? Może głosujący na plus tych zdjęć, które następnie dostają status GP, nie chcą uczestniczyć w Fotografii Miesiąca? A może dochodzą do wniosku, że zdjęcie może otrzymać dobrą notę, ale mimo to jest za słabe na nominacje do FM?
Możemy zrobić próbę. Pod koniec czerwca przejrzę wszystkie dodane w miesiącu zdjęcia pod kątem otrzymania przez nie statusu GP oraz te, które z braku opisu w EXIF lub komentarzu (że były robione Olympusem - to tak dla przypomnienia) mając dobre oceny rezydują w poczekalni GP. Może się zdarzyć, że jakieś pominę, ale postaram się by tak się jednak nie stało. Dodam te zdjęcia do kajetu, czyli swoich prywatnych propozycji wynotowanych w ciągu miesiąca. Już widzę oczami wyobraźni jak Jury FM złorzeczy na mnie :). A obiecałem im, że ograniczę ilość propozycji dodawanych od siebie.