Odp: bez tytułu - po prostu.
Można wybrać jeden z punktów ostrości (nie zdawać się na automatykę), np. środkowy. Wycelować nim w punkt, który ma być ostry. Ustawić ostrość (spust migawki do połowy i przytrzymać), wykadrować (zmieniając tylko położenie, a nie np. ogniskową - czyli nie ruszać zooma) do pożądanego obrazka i wyzwolić migawkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Nie potrafię zrobić ostrego zdjęcia.
Jak można temu zaradzić ;/
Poszukaj gdzies testu z bateryjkami albo z kartka i statywem.Sprawdz.
Moze rowniez zanim powiesz,ze nieostre to wyostrz,popraw jasnosc,kontrast,usun zafarb,doprowadz do takiego stanu jak bylo to tam w rzeczywistosci.
Moge sie mylic ale te czeresnie tak dlugo meczylas,ze na jednym zdjeciu sa bardziej dojrzale jak na drugim.
Ja mysle,ze przy takich parametrach sa wystarczajaco ostreZałącznik 65440Załącznik 65441ale test na FF mozesz zrobic.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Dobra potrzebuję pomocy.
Nie potrafię zrobić ostrego zdjęcia. Już gdzieś pisałam i czytałam o moim problemie z AF... nawet w warunkach dostatecznego kontrastu i oświetlenia nie łapie ostrości, dlatego zdjęcia wychodzą ... ahhh ... Muszę ustawiać ostrość manualnie a bez okularów to kiepsko... Dopiero na dużym ekranie widzę "wyraźniej"
Jak można temu zaradzić ;/
29.
30.
31.
Nie kumam czaczy. Pokazujesz zdjęcia makro, a chcesz odpowiedzi co do ostrości AF. Nie wiem, nie czytałem wcześniej, ale jeżeli robisz makro, nie używasz AF, tylko właśnie manual. Przypliżasz, oddalasz, widzisz. Nie wiem jakim obiektywem i jaką puszką są zrobione te zdjęcia, jak więć mogę pomóc ? Nie każdy obiektyw potrafi złapać w takiej skali (zakładając, że nie kropujesz więcej niż olek) z tak bliskiej odległości. Jaki obiektyw więc, z jakiej odległości. Czy w każdym kadrze masz problem z ostrością ? Bateryjki to niezły sposób na front, back. Ale jak jest na prawdę ?
A mi się podoba nr 18. Całkiem zgrabne i sympatyczne. Ostrość tam gdzie powinna. Może format pracy (proporcje boków) taki dziwny, ale ogolnie dobre.
Ramiączko co prawda postanowiło, że się pokaże. Na następny raz uważaj na takie "szczegóły". Krzyżyk też dostał "parcia na szkło" i postanowił sie pokazać, co tak przypadkowo wygląda.
Mając średniozaawansowany program można to łatwo usunąć w obróbce, ale lepiej zadbać o to przed naciśnięciem spustu migawki.
No i to kadrowanie. Jesli mogę to wrzucę do wątku jak ja bym to widział. Jeśli można. Kwestię obróbki kolorystycznej, jaśniej ciemniej, kontrast pozostawiam Tobie..
Na początek technikalia i ogólne zasady.
Pozdrawiam
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
jerryg3
Nie kumam czaczy. Pokazujesz zdjęcia makro, a chcesz odpowiedzi co do ostrości AF. Nie wiem, nie czytałem wcześniej, ale jeżeli robisz makro, nie używasz AF, tylko właśnie manual. Przypliżasz, oddalasz, widzisz. Nie wiem jakim obiektywem i jaką puszką są zrobione te zdjęcia, jak więć mogę pomóc ? Nie każdy obiektyw potrafi złapać w takiej skali (zakładając, że nie kropujesz więcej niż olek) z tak bliskiej odległości. Jaki obiektyw więc, z jakiej odległości. Czy w każdym kadrze masz problem z ostrością ? Bateryjki to niezły sposób na front, back. Ale jak jest na prawdę ?
Moje zabawki to Olek E-520 z szkiełkami 14-42 mm f/3.5-5.6 i 70-300 f/4.0-5.6 ...
Co do kropowania ... to nie ... 3 powyższe zdjęcia są prze-konwertowane na jpg i tyle.
Niestety z braku własnego komputera nie mam teraz możliwości bawić się w programach do edycji... Wczoraj ok godz zajęło mi odczyt plików ORF ...
A co do ostrości - tak za każdym razem mam problem. Kiedy chcę użyć AF aparat ma problem z tym ustawieniem. Zdjęcia wykonane z ręki są czasami nie możliwe ... Stara się (ten AF) i nic z tego nie wychodzi. Dlatego przechodzę do manuala ... a z tym też kiepsko ... bom ja początkujący okularnik .... ;/
( co ciekawe przez jakiś czas nie wiedziałam o mojej wadzie wzroku i myślałam że tak po prostu ma być, że człowiek nie widzi już wyraźnie z pewnej odległości :D :D )
---------- Post dodany o 08:03 ---------- Poprzedni post był o 07:59 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Jesli mogę to wrzucę do wątku jak ja bym to widział. Jeśli można.
A pewnie, wszelkie Wasze "widzimisie" są bardzo miło "widziane " :P
Łot ... napisałam ... wybaczcie ... zaspałam ( czekalam całą noc na tranzyt Wenusa ... i zaspalam :P )
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Moje zabawki to Olek E-520 z szkiełkami 14-42 mm f/3.5-5.6 i 70-300 f/4.0-5.6 ...
... bom ja początkujący okularnik .... ;/
( co ciekawe przez jakiś czas nie wiedziałam o mojej wadzie wzroku i myślałam że tak po prostu ma być, że człowiek nie widzi już wyraźnie z pewnej odległości :D :D )
Wiesz pewnie , że kolo wizjera jest takie kółeczko do regulacji optyki wizjera, ja noszę -3 i nie męczę się w okularach.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wiesz pewnie , że kolo wizjera jest takie kółeczko do regulacji optyki wizjera, ja noszę -3 i nie męczę się w okularach.
Wiem o tym doskonale :D (o tym pokręciochu)
Ale jeszcze nie doszłam do perfekcji z ustawieniem, bo na wizjerze widzę wyraźnie ... a na monitorku już kiepsko ... ale metodą poka yoke ...
Wieś ...
35.
Zdjęcie wykonane za pomocą telefonu marki LG model :GC900
1 załącznik(ów)
W kwestii kadrowania i małej poprawki - ramiączko i łańcuszek ;-) Bardziej poglądowo jakby to wyglądało gdyby wcześniej zadbać o te dwa elementy.
Załącznik 65532
Oczywiscie nie jest to jedynie wlasciwe kadrowanie, bo pewnie inny by bardziej przycial z lewej, inny z prawej nieco.. ;-)
Tomek
Dzięki Tomek za przedstawienie swojego "widzimisie" :D
36.
autoportret