Odp: Quentin35 - pierwsze kroki w świecie luster
A tak mi się wydawało, że posąg z trzeciego zdjęcia jest mi znajomy. Dopiero po chwili zerknąłem na miasto autora i rzeczywiście, Żagań! Muszę odgrzebać z archiwum moje zdjęcia z tego cmentarza (SP-550UZ, gdzieś tak z dwa lata temu) i chyba się odważę przedstawić ;-).
Witam krajana ;)
Ten pomnik to chyba najczęściej fotografowana rzecz na tym cmentarzu ;) Dwójka też jest z tego cmentarza.
Śmieszną sytuację miałem właśnie przy fotografowaniu tych niemieckich grobów.
Para w podeszłym wieku przechodząc obok skomentowała między sobą moje pstryki słowami: "On robi zdjęcia? Pewnie wnuk jakiegoś Niemca" ;)
Cmentarze to dobre miejsce dla niespiesznych fotografów, obiekty raczej nieruchome. Na tym właśnie cmentarzu kwatera z I wojny jest odwiedzana przez przyjezdnych Niemców i młodzież porządkującą groby. Mnie też do grupy 'tych z Reichu' zaliczono ;-). A oto moja wersja pokazanej przez Ciebie figury:
Smutek i spokój. Nawet ta obłażąca farba nie razi.
Na cmentarzach znajdujemy oprócz oklepanych napisów czasem prawdziwe perły, mnie najbardziej wzruszyła maksyma 'Granica życia, ale nie miłości' (TERMINUS VITAE SED NON AMORUM, o ile dobrze pamiętam).
Między 2 a 4 marca odbywał się w Żaganiu "Great Escape Rally 2012".
Rajd mający upamiętniać kolejne rocznice Wielkiej Ucieczki ze Stalagu Luft III.
Niestety ani pierwszego, ani drugiego dnia nie udało mi się tam wybrać.
No może drugiego byłem ale wszyscy już wrócili z trasy :)
W niedzielę zapobiegliwie pojechałem wcześniej i dobrze bo znowu nastąpiły zmiany w ramówce i wszyscy zawodnicy do "Memoriału Karoliny" wystartowali razem.
Przy okazji miałem popróbować zabawy w panoramowanie i powiem fajna zabawa choć nie zawsze się udaje ;)
Żałowałem trochę, że nie było słonecznie jak dzień wcześniej ale cóż...
Kilka zdjęć z tej wyprawy poniżej. Po więcej zapraszam na https://picasaweb.google.com/1128668...emoriaKaroliny
P.S. Nie podchodźcie za blisko trasy! Raz tak zwiewałem tyłem, że wylądowałem na plecach jak żółwik ;)
P.S. Ramki dodane dla lepszego "odcięcia" od białego tła i pewnej "reklamy" w jednym z miejsc gdzie wylądowały ;)
Dynamika na fotach jest tylko za malo swiatla, ale odbior pozytywny :-)
Ano! Trochę bardziej kontrastowo mogłoby być, ale i tak jest dynamit!
Fajne.
Fajne, podobają mi się szczególnie 1, 2 i 5 tylko jak już koledzy napisali ciemnawo troszkę i kontrastu mało.
Dzięki chłopaki za odwiedziny i opinie :) Sugerując się tym co napisaliście postanowiłem jeszcze trochę "podłubać" przy zdjęciach. Nie wiem czy o taki dokładnie Wam efekt chodziło ale zdjęcia na pewno są jaśniejsze i bardziej kontrastowe :)
Eee no chłopie ... ! Teraz to cud, mniód i orzeszki!
Hehehe dzięki :) Obawiałem się żeby przez taką obrókę nie wyszły psełdo, przegięte hdr-y :)