Piekne... przepieknie rysuje ten obiektyw, a mozna go dostac za grosze... Czy to Helios 44M-4? Kurcze, widzac takie zdjecia, te plastyke i to rysowanie, nie moge sie powstrzymac by nie kupic przejsciowki :)
PZdr
Wersja do druku
Piekne... przepieknie rysuje ten obiektyw, a mozna go dostac za grosze... Czy to Helios 44M-4? Kurcze, widzac takie zdjecia, te plastyke i to rysowanie, nie moge sie powstrzymac by nie kupic przejsciowki :)
PZdr
no ja chyba tez sie skuszę w końcu tylko ostatnio na allecośtam toche mnie zaniepokoiła jedna sprawa... Otóż ktoś tam sprzedawał niewiele używany adapter a na zdjęciu widać było ewidentnie że to czarne coś czym jest "pomalowany" było pozdzierane i spod spody wystawał już biały metal... Jakoś nie mogę się przekonać że te kawałki czarnej "farby" nie zapaskudzą mi lustra, matrycy itd... co wy na to?
witam wszystkich,
zamówiłem już lubelski adapter E-system/M42 oraz Peleng 8 mm, teraz poluję na Allegro na ~50 mm oraz 135 mm M42. mam w związku z tym pytanie: jak ustawiacie ostrość na szkłach M42. z ciekawości porównałem dzisiaj co widać przez wizjer mojej starej, analogowej Minolty z tym, co widz eprzez E-300; niebo a ziemia... obawiam się, że przez ta dziurke w Olym to ja nie zobacze, czy ujecie est ostre, czy tez nie. zeby chociaz pryzmat jakiś był...
wracajac do pytania: ostrość przez wizjer, czy tez ustawiacie "na oko" wg skali na obiektywach?
dzieki wielkie za odpowiedź,
P.
Niektórzy mają LV i tryb B -> powiększenie 10x :P
przez wizjer. jak na mój gust ustawiając na oko według skali na obiektywie będziesz musiał ze 2 godziny strzelać fotki raz za razem, żeby coś w końcu trafić :roll:
kwestia wprawy ja ustawiałem na oko przez wizjer i wiekszośc byłaa oki moge zapodac przykłady jesli to bedzie potzrebne. miałem pentacona 50mm 1,8 ale był troszke miekki a ja lubie ostrośc zyletki. ;)
Na mój chłopski rozum, to skala z M42 jest bezużyteczna. Po przykręceniu do E-Olka zmienia się przelicznik ogniskowej, więc ta skala na obiektywie jest o d..ę rozbić.Cytat:
Zamieszczone przez osiołek
kilka sampli zrobionych Zenitar 50/f2 (Plasticzak) + Olympus E-500
http://www.kompuserv.vigio.pl/Zielenina/index.html
pozdrawiam i prosze śmiało komentować.
i jeszcze kilka sampelków tym samym zestawem:
pozdrawiam