No helmuth znowu uratował jakieś zdjęcie :)
Wersja do druku
No helmuth znowu uratował jakieś zdjęcie :)
74. - bardzo lubię takie zdjęcia. To z cmentarza też bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam serdecznie :)
helmuth - dziękuję bardzo! Jak Ty to robisz, co? :-) Fajowe, o wiele lepsze! No nie mogę wyjść z podziwu! Dziękuję bardzo :-) A zdradzisz mi swój sekret jak tego dokonałeś?
Forever_k3w, JacekO - noooooo..... bez niego to forum nie mogłoby istnieć! Fajnie, że mamy kogoś do kogo można się zwrócić o pomoc czy poradę :-)
fotoamator2891 - dzięki za komentarz, cieszę się że spodobały Ci się moje zdjęcia :-)
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
Nie pamiętam :oops:
Nie prowadzę szczegółowego dziennika :wink:, "zdradzę" więc tyle ile sobie przypominam :grin:
1. zmieniłem kadr
2. rozciągnąłem histogram (podniosłem granicę cienia- lewy suwak w prawo)
3. rozjaśniłem (zwiększyłem gamma)
4. odszumiłem
5. zduplikowałem warstwę, przy pomocy maski (gradient) ściemniłem niebo
Na koniec chyba wyostrzyłem :roll: (wszystko w Gimp-ie)
Opis, może nie jest zbyt precyzyjny ale nie pamiętam szczegółów. Nie mam jednej recepty, każde zdjęcie "traktuję" indywidualnie.
Helmuth nie badz taki skromny, bo pomysle ze to koketeria :wink::mrgreen:
Bardzo ładne kolory na zdjeciach z cmentarza.Fotki pomimo niedostatków maja klimat.
Witam- tym razem w Twoim wątku :)
Przejrzałem z zapartym tchem calutki wątek i powiem Ci - masz oko, ale uczysz się tak jak i ja :) Z fotek, które bardziej przykuły moją uwagę, to zdjęcia Praskich bram i okien, z klamką na czele :)
Co do ostatnich fotek z cmentarza - tak sobie myślę - czy im nie brakuje mniejszej głębii ostrości? Może gdyby użyc małej przysłony udałoby się wyodrębnić szczegóły na które chciałaś zwrócić uwagę z rozpraszającego tła...
Pozdrawiam
PS Więcej odwagi z galerią - ja tam bym na Twoim miejscu zabłysnął już paroma fotkami :lol:
Hmm. Jako pierwsze to bym wstawił Twoją słynną już chyba klamkę (61.) skadrowaną jak zaproponował Iszi. (nawet może coś jeszcze by się dało poprawic w jakims progr. graficznym?... No nie wiem...)
4- wydaje mi sie że inne kadrowanie mogloby wiele zdzialac, 31 (choć tu coś z kolorami mi sie nie podoba, jakoś dziwnie), 39, 47, 48,50... Któreś na pewno można by wybrać :)
Aa No i może jeszcze ten zegar z początku - też go w sumie można wziąć pod uwagę...
Zobacz co da sie zrobić z fotkami z cmentarza bawiąc się tylko i wyłącznie rozmyciem: (taki przykład na szybko i mało dokładnie)