Uwazam Epicure za dosc obiektywnego osobnika :-) Po ( nie lubię tej zbitki liter) 23 lipca czekam na relacje co z tym AF.
Wersja do druku
Uwazam Epicure za dosc obiektywnego osobnika :-) Po ( nie lubię tej zbitki liter) 23 lipca czekam na relacje co z tym AF.
bawiłem się tym aparatem w piątek i powiem krótko: to co się dzieje w wizjerze i na ekranie to jakaś pomyłka, skaczący obraz, i niewłaściwe odświeżanie!!
nie wiem jaki miało firmware to body ale odechciało mi się fuji...
Niestety wiekszosc nowoczesnych puszek ma lagi, fuji przoduje w slajdach.
pozdrowionka
Skaczący obraz na wyświetlaczu? Hmm, nie zauważyłem ale wziąłem aparat i sprawdzam i kurcze nie widzę tego skakania... W wizjerze owszem na siłę można coś zobaczyć ale pod warunkiem, że bardzo szybko poruszamy aparatem - tak szybko, że musielibyśmy chyba śledzić bolid F1 ;-). Jak dla mnie przy spokojnym kadrowaniu wizjerek jest rewelacyjny zwłaszcza, że nosze okulary i inne wizjery elektroniczne które miałem okazję sprawdzać były zdecydowanie mniej przyjazne.
Raz miałem poważne problemy z wizjerem w słoneczny dzień - zaczął szaleć (skakać, klatkować) ale to był jednorazowy wyskok.
Na ekranie jest dokładnie ta sama częstotliwość klatek, co i w wizjerze, tylko że na ekranie nie jest to aż tak widoczne - nie wiem, może patrzenie jednym okiem w wizjer, z bliskiej odległości powoduje, że wzrok jest bardziej wyczulony na wszelkie lagi. W każdym razie zanim zaczniecie wieszać psy na wizjerze Fuji, porównajcie go najpierw z innymi wizjerami w różnych warunkach. Częstotliwość odświeżania to nie jedyny parametr wpływający na jakość obrazu w wizjerze. I ten parametr był jedynym, który okazał się gorszy niż w wizjerze OM-D - wszystko inne było lepsze: kolory, praca w mocnym i słabym świetle, rozpiętość tonalna, rozdzielczość.
I to wieczne porównywanie z om-d..
A z czym byś chciał porównać? Z E-PL1?
teraz to chyba z E-P5...
Czyli z OM-D bez wizjera.
A przy okazji jest uaktualniony roadmap szkieł:
Załącznik 93486
Pojawiła się nowość: plastikowy XC 50-230 f/4,5-6,7 jeszcze w tym roku. Reszta zgodnie z planem.