-
Odp: Fuji X-E1
Jak wyjdzie to pochwal się proszę wrażeniami :)
Jeżeli się nie mylę to działanie AF najbardziej przeszkadzało w porównaniu z takim OMD.
Mają tu fajny kitowy obiektyw, za który nie trzeba za wiele dopłacać.
Przy dużych zmianach takim firmom powinno zależeć by robić aktualizacje do przeprowadzonych wcześniej testów ;)
-
Firmware wgrany. No i lista wad się się skurczyła. W końcu wybór punktu AF jest wygodny i szybki.
-
To pojechali grubo z tym softem. Trzeba przyznać że firma zadbała o userów.
z telefonu
-
Na 23 lipca oficjalnie zapowiedziano wspomniany wcześniej duży update firmware'u. Oprócz poprawy szybkości AF i focus peakingu ma dojść jeszcze poprawa precyzji AF w trudnych warunkach, ułatwienie zmiany wielkości powiększenia przy MF i ulepszenie działania stabilizacji w XF 18-55:
http://www.dpreview.com/news/2013/07...mpaign=generic
-
Ciekawe na ile uda się im to rzeczywiście poprawić.
Nie ukrywam, że jestem trochę zaskoczony - aparat w testach wypadał bardzo dobrze prócz tego AF. Dlaczego poprawili to dopiero teraz się za to wzięli?
Wprowadzili by nowy soft i podrzucili do testów z informacją o dużych zmianach. Teraz to nieliczni będą wiedzieli, że coś zostało poprawione.
-
Widocznie nie była to aż taka paląca sprawa. AF i bez tych poprawek jest w zupełności użyteczny (oprócz AF-C, ale tego to nawet poprawki nie zmienią). A opracowanie nowych algorytmów to nie takie hop-siup. W tych firmach jest tak, że inżynierowie przez pewien czas w pośpiechu pracują w sprintach nad softem do bezlusterkowców i ile zrobią, tyle zostanie zaimplementowane, a potem zajmują się opracowaniem trybów tematycznych do nowej serii kompaktów. Zanim będą mogli wrócić do AF, to najpierw muszę skończyć inne produkty. Ilość czasu i zasobów jest ograniczona.
No i nie wzięli się za to dopiero teraz, bo już wcześniej była jedna aktualizacja firmware'u, która poprawiła działanie AF (w zasadzie były dwie aktualizacje, ale druga niczego nie zmieniła).
-
Poczekajmy bo Fuji już kilkakrotnie zapowiadało szybki AF a wychodził może nie wolny ale co najwyżej przeciętny. Jak dla mnie to ten co jest może być ale jak będzie szybszy to pewnie się ucieszę :-)
-
Tym razem jednak firmware zmienia się z 1.x na 2.x, a to zawsze oznaczało istotną poprawkę. Cudów się jednak nie spodziewam, bardziej liczę na focus peaking. A bardziej niż zmiany w AF ucieszyłyby mnie bardziej zaawansowane możliwości ustawienia auto iso, takie jak w X100(s).
-
Tak, ja też zdecydowanie bardziej ucieszyłbym się z możliwości ustawienia minimalnego czasu przy auto ISO i dodatkowo z możliwości ustawienia innego czasu niż ten który jest na pokrętle (tak aby się nie kasował po wyłączeniu aparatu). Ale i tak nie ma co narzekać bo aparat chce się zabierać ze sobą wszędzie gdzie się idzie a to jest w tym wszystkim chyba najważniejsze :-)
-
Cieszy tak dobry support Fuji, widać, że dbają o klientów.