Odp: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Oba zdjęcia auta fajne choć też optuję za wersją "na mokro". Co do mrożonego ludka, sugeruję dodać barwnik spożywczy lub akwarelkę do wody (np czarną) efekt powinien być bardzo ciekawy.
Powtórzę to co przed chwilą napisałem pod tą fotą w galerii porównując te dwie foty:
"No wiem, że światełka, odbicia i inne szmery bajery przyciągają oko ale tutaj lepiej wyszła perspektywa niż na tamtym w stosunku do latarni i budynku. To i tak przypadek bo zatrzymałem się na Orlenie zjeść "ZDROWEGO" hot-dog'a i tak stojąc koło samochodu stwierdziłem, że Porszawka może wyjść w miarę naturalnie do otoczenia "
Mnie też bardziej odpowiadają te odbicia na mokro ale perspektywa wyszła gorzej na mój gust :)
Co do barwnika to masz rację. Te foty w lodzie to zrobiłem tak na próbę bo mam ochotę strzelić coś jak już mnie wcześniej rozszyfrowano na zasadzie Hana Solo w krbonidzie (czy jak to się tam zwało w filmie) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Otóż to, nie bój żaby ;)
Otóż to :)
2 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
nie zadbałes o odpowiedni lifting odbicia samochodu tego ;)
:mrgreen:
a poza tym najs - choć nei przepadam za mazajami tymi :)
Odbicie przy filtrach ginie (a jest tu ich kilka na maskach), więc są zredukowane na odbiciu do minimum bo to dobicie to jest oryginalne odbicie z dachu mojego samochodu gdzie stał samochodzik a tło to las w oddali na wzgórzu, który wyszedł czarny, natomiast oświetlenie to lampa uliczna świecąca zza moich pleców :) :)
654. 'wstrząśnięta, nie zmieszana'. Tylko on, James, gustował w Astonach :)
Widzę, że świetnie bawisz się fotografią. Bardzo mnie się podoba zdjęcie 653.
A może zrób jeszcze zdjęcie w czasie gdy drobniutkie krople ze spryskiwacza opadają na plan zdjęciowy. Z tego co mi wiadomo wiele "deszczowych" makrofotografii powstało w takich warunkach :wink: Sam też spróbuję jak znajdę ciekawy do sfotografowania obiekt bo mnie zainspirowałeś MisZczU MaŁYcH ForM :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
A może zrób jeszcze zdjęcie w czasie gdy drobniutkie krople ze spryskiwacza opadają na plan zdjęciowy. Z tego co mi wiadomo wiele "deszczowych" makrofotografii powstało w takich warunkach :wink: Sam też spróbuję jak znajdę ciekawy do sfotografowania obiekt bo mnie zainspirowałeś MisZczU MaŁYcH ForM :grin:
Hmmm widzisz przy nocnych fotach masz dłuższe czasy i jedynie co możesz osiągnąć ze sprayem to bliki i to pod warunkiem, że w kadrze albo gdzieś obok masz jakieś źródło światła bo efektu deszczu nie osiągniesz. To samo tyczy zdjęć w czasie dnia bo spray daje mgiełkę i nic więcej. Spray jest dobry aby spryskać sobie obiekt lub podłoże do focenia. Można osiągnąć efekt deszczu ale tylko przy prawdziwym deszczu, tylko wtedy jest taki problem, że te krople są za wielkie w stosunku do obiektu. Z takich dziwnych efektów, które nocą można osiągnąć (wychodzą lepiej w nocy niż za dnia) przy niedużych obiektach typu ludziki/samochodziki to jest mgła. Ja ją osiągałem paląc papierosy - tylko że przykładowo przy czasie 20-50 sekund nie wystarczy dmuchnąć raz w kadr tylko trzeba to zrobić kilkukrotnie aby efekt był zadowalający plus do tego dochodzą czynniki wiatar itd. Może wydać się to śmieszne ale trzeba wiedzieć jak dmuchać w ten kadr aby ta mgiełka jakoś wyszła :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Hmmm widzisz przy nocnych fotach masz dłuższe czasy i jedynie co możesz osiągnąć ze sprayem to bliki i to pod warunkiem, że w kadrze albo gdzieś obok masz jakieś źródło światła bo efektu deszczu nie osiągniesz. To samo tyczy zdjęć w czasie dnia bo spray daje mgiełkę i nic więcej. Spray jest dobry aby spryskać sobie obiekt lub podłoże do focenia. Można osiągnąć efekt deszczu ale tylko przy prawdziwym deszczu, tylko wtedy jest taki problem, że te krople są za wielkie w stosunku do obiektu. Z takich dziwnych efektów, które nocą można osiągnąć (wychodzą lepiej w nocy niż za dnia) przy niedużych obiektach typu ludziki/samochodziki to jest mgła. Ja ją osiągałem paląc papierosy - tylko że przykładowo przy czasie 20-50 sekund nie wystarczy dmuchnąć raz w kadr tylko trzeba to zrobić kilkukrotnie aby efekt był zadowalający plus do tego dochodzą czynniki wiatar itd. Może wydać się to śmieszne ale trzeba wiedzieć jak dmuchać w ten kadr aby ta mgiełka jakoś wyszła :)
Deszczyk wychodzi ładnie przy korzystaniu na przykład z węża ogrodowego, można by spróbować z konewki ale to już ktoś drugi by się przydał :)