Powaznie??Lustrzanka z kitem nie da rady zrobic dobrych zdjec??
Wersja do druku
No tak,napisal,ze nie ma sensu.Tak mi sie skojarzylo,ze to taki zestaw kiepskie fotki robi.
@Darekw1967
Jasna sprawa. Przecież nie napisałem, że lepszy od innych, tylko że XZ-2, biorąc pod uwagę, że to kompakt za niewysoką cenę, daje bdb obraz. Swoją drogą jestem ciekaw, który kompakt w tym przedziale cenowym może z nim konkurować. Chętnie poznam twój typ.Cytat:
Niezle jak i mozliwosci wielu innych aparatow
Raczej nie. Nie chodzi tu o szybkość AF, ale obraz, jaki daje dany obiektyw, no i celność. Dopiero jak kupiłem Canona, to się dowiedziałem, że istnieje coś takiego jak kalibracja i front i back focus.Cytat:
Chyba nieco przesadzasz.
Mialem canony, pentaxy i AF bardzo celnie dzialal ze wskazaniem na szybszy AF u Canona.
Mam EF 50/1.8 II i szklo rewelka optycznie a AF bez problemu trafial w cel
Z 50/1.8 to chyba ty raczej miałeś szczęście. Owszem jakość obrazu jest całkiem spoko (po przymknięciu), zwłaszcza, że cena niska, ale AF to loteria. Trafienie na dobry egzemplarz to szczęście. Ba - mówimy tu o szkle za 400 zł, a przecież nie lepiej jest w przypadku szkieł droższych i bardzo drogich, gdzie również bardzo często trzeba je kalibrować, więc w pisaniu o loterii AF w 50 mm za 400 zł nie ma krzty przesady.
No jasne - chodzi o to, że tu masz kompaktowy aparat, który daje ci wszystko to na bardzo dobrym poziomie i za niewielką cenę. Nawiązując do pierwszej kwestii - będę wdzięczny za wskazanie podobnie dobrego sprzętu w tym przedziale cenowym. Kwestia kumatości nie ma nic do gadania, kiedy konkuruje ze sobą na szerokim końcu f 1.8 i 3.5, trafiający AF i do tego używlane ISO.Cytat:
Tak samo nie musisz sie przejmowac wieloma innymi konstrukcjami i systemami :wink:
Wszystko zalezy na ile fotograf jest kumaty i potrafi dostosowac mozliwosci sprzetu pod wlasne zastosowanie
Świata kompaktowego ok. 1000 zł - na pewno jest.Cytat:
bo mam swiadomosc, ze XZ-2 jest ok ale to nie jest pepek swiata
sprzetu foto
Luzujcie stringi towarzysze
Załącznik 118710
To może coś ode mnie - kilka portrecików dzieciaków z testowanego egzemplarza :) Nie da się ukryć, że trzeba chwilkę popracować tym sprzęcikiem żeby łatwiej robiło się zdjęcia ale później efekt jest naprawdę zadowalający jak na to maleństwo :) Tak czy inaczej jednak kadrowanie z wizjerem jakoś mi bardziej spasowało niż bez. No i oczywiście dodatkowa bateria to mus :)
XZ-2 z wbudowanym wizjerem to byłby idealny!