Cytat:
co do canona i kita - to myślę, że ważna informacja dla kogoś, kto zastanawia się na budżetową lustrzanką lub lepszym kompaktem.
50d to porządne body, jeszcze ze "starej" szkoły, czyli dobra jakość w dobrej cenie. Podobnie było pentaxem k-m i samsungiem gx-20 (pentax k20), które miałem. Pentax kit rzeczywiście trochę lepszy, zwłaszcza w połączeniu z lampą, ale i canon dobrze sobie radzi - ale właśnie: Powtarzalność dobrych zdjęć, zwłaszcza złapania ostrości w punkt, który się chce - to już nie wygląda dobrze. Nie mówiąc już o świetle kita i robieniu zdjęć w gorszych warunkach.
Miałem też stałkę 50 mm 1.8 - też fajne szkło, ale po przymknięciu tak do 3-4. Na 1.8 z większej odległości praktycznie loteria. Jak wysłałem do kalibracji zestaw, to mi gość zadzwonił, że tej 50 nie da się skalibrować na 100% - po prostu jest to tak słaba i budżetowa konstrukcja, że się nie da :)
Chyba nieco przesadzasz.
Cytat:
w xz-2 nie muszę się niczym przejmować - dobre szkło, ostrość bez problemu, iso używalne, poręczność. Oczywiście do użytku amatorskiego, ale myślę, że i przy sprzęcie typu lampy, studio i ten cały osprzęt wypadłby całkiem dobrze. Wiadomo - chciało by się mieć jakiegoś nikona d4 z dobrą szklarnią stałek, ale kto by to nosił na spacer po mieście na przykład?
Tak samo nie musisz sie przejmowac wieloma innymi konstrukcjami i systemami ;)
Cytat:
Podsumowując, bardzo się cieszę z zamiany budżetowego zestawu canona na xz-2, bo do użytku amatorskiego, codziennego o wiele lepiej się nadaje - a nie tracimy na jakości. Chyba że ktoś planuje druk bilbordu - to może się zawieźć.