541, na pierwszym ta linka trochę gryzie. Wiem, nie można jej usunąć. Ale drugie fajne.
Wersja do druku
541, na pierwszym ta linka trochę gryzie. Wiem, nie można jej usunąć. Ale drugie fajne.
514 bardzo bardzo się mi podoba :)
Zdjęcia podobają się.... Przy moim ostatnio stosowanym nieróbstwie fotograficznym, mam szacunek do Twojej pracy.
Ps. Byłeś w Wąchocku i obiecałeś fotki z tamtąd.....Czy będzie ten słynny most...... wzdłuż rzeki????:wink:
Milo, ze zechcieliście się tutaj zatrzymać na chwilę. Z mostem wzdłuż rzeki się nie widzieliśmy, rzeka zresztą taka śmieszna nie solidny kamieniec jak u nas, ale rodzaj kanału o stałym przepływie i z brzegami rozchylającymi się pod kątem mniej więcej 45 stopni. Co do asfaltu - przejeżdżałem pod gminą , byłem na ryneczku, jest kiepskiej jakości jak nieodnawiane drogi gminne. ciekawostką natomiast był parking przed klasztorem z dołami w ziemi , przypominający nieco tę historię z dowcipów. Głębokie dziury w ziemi otoczone taśmami biało czerwonymi i tyczkami z tabliczką prace archeologiczne - może ktoś poszukuje wcześniejszego , trwalszego bruku?
542.klasztor i kościół w Wąchocku -kościół pełni funkcję kościoła parafialnego, to pozwoliło mu ocaleć po kasacji zakonu przez Rosjan po upadku Powstania Styczniowego.
543.widok z nawy głównej w stronę ołtarza
Sama prawda widoczna na pierwszym zdjęciu...
Kościół i klasztor wg. źródeł pisanych pochodzą z polowy 12 wieku i mają być przykładem architektury późno-romańskiej. Jest to prawdą i nie jest nią, bo oba obiekty były przebudowywane. Otoczenie - ogród przed kościołem nasycone są elementami patriotycznymi, nic dziwnego. W tej okolicy żyli i pracowali ludzie silnie identyfikujący się z polskością, cystersi zaś zawsze byli pionierami technologi i pracowici. Tutaj było werbowano i zbrojono powstańców listopadowych i styczniowych, tutaj działały silne zgrupowania partyzanckie w czasie II wojny światowej.
Są w klasztorze elementy romańskie ale o nich później.
544. widok do tyłu - kute wejście na chór - ciekawy przykład kunsztu tutejszych dawnych mistrzów .
545.Jeszcze starsze drzwi do kościoła od strony klasztoru. Szersze plany później.
Ciekawostką jest to , ze gdybym nie posiadał EM-5 większości tych i późniejszych obrazków z wnętrz pewnie bym nawet nie próbował robić.
mojemu E-30 we wnętrzach w miarę oświetlonych niewiele brakuje ale wymięka przy Twoim EM :???: