Piotruś wiem, wiem nie tracę czasu, ale pobawić się lubię w...hadeery też:grin:
Pozdrówka na te świę:grin:ta
Wersja do druku
Piotruś wiem, wiem nie tracę czasu, ale pobawić się lubię w...hadeery też:grin:
Pozdrówka na te świę:grin:ta
No nieźle go wystylizowali, miał powodzenie.:grin:
---------- Post dodany o 00:14 ---------- Poprzedni post był o 00:10 ----------
A tu macie prezent extra
prezent extra jakoś mnie nie urzeka ;)
ale "ten od kleju" jest tak jak pisałam nieźle wystylizowany ;)
pozdrawiam
Janusz prosił aby pokazać jak się stempluje. Fakt - jedna z najprostszych, a pewnie i jedna z trudniejszych ingerencji w zdjęcie.
Dobrze zrobione stemplowanie nie pokaże błędów, nałożenia części obrazu jednych na drugie, ani dziur.
Dobrym przykładem było zniknięcie butelki ze zdjęcia z pompą i kotami. Trzeba było uważać na kilka elementów:
- w miejscu butelki powinny pojawić się cegły
- fugi między cegłami powinny grać z sąsiednimi.
- wielkość cegieł powinna grać z całą strukturą muru
- należało usunąć cieć jaki rzucała butelka
- należało usunąć lub uzupełnić cienie rzucane przez gałęzie.
Do pokazania wybrałem prosty obrazek Janusza. Zaznaczyłem miejsce - ścieżkę i schodki które należało "zniknąć"
Stempel w Gimpie działa na zasadzie"
- kliknięcie na narzędzie stempla
- wybór miejsca które chcemy skopiować i wkleić je w miejsce "niechciane". Przez kliknięcie przy wciśniętym klawiszu Ctrl wybieramy miejsce kopiowane, potem lewym klawiszem myszy "zamalowujemy" te miejsca które chcemy usunąć.
Możemy to robić dwojako:
punktowo - klikając
ciągle - klikając i ciągnąc mysz wzdłuż obszaru korygowanego. Następuje ciągłe kopiowanie i przenoszenie wybranych miejsc na miejsca korygowane.
Na pierwszym zrzucie zaznaczyłem obszar który nam się nie podoba, i należy go usunąć.
Kolejny zrzut - to wybór narzędzia, wskazanie możliwości wyboru / korekty wielkości tego narzędzia, i wskazanie różnych innych pędzli, które możemy używać do korygowania.
Na ostatnim zaznaczyłem jak na tle obrazka wygląda narzędzie wskazane w kwadraciku na prawym panelu i jego rozmiar na lewym panelu.
Na koniec obrazek przed korektą i po:
Załącznik 84915Załącznik 84916
Na koniec... Janusz lubi bonusy, więc bonus na szybko. Na szybko bo Marysia mi przez ramię zaglądała i nie mogłem wybrać innego obrazka :mrgreen:
Załącznik 84918Załącznik 84917
@bodzip ta lala nie ma bielizny :mrgreen:
Z Ciebie to David Copperfield :mrgreen:
Boguś dzięki serdeczne za ściągę i lekcje. mam materiał na następne ćwiczenia.
P.S. Ula specjalnie dla Ciebie, fotka innej targowej gwiazdeczki:grin:
Hmm :roll:
Przyglądam się od dłuższej chwili i zastanawiam się czego to jest fotka- tej pani, tego samochodu czy tych ludzi w tle.
Tylko pani jest dość. Samochodu za mało a ludzi za dużo. Mogłeś to lepiej skadrować!
Załącznik 84921