Fikuśnie. :mrgreen:
Wersja do druku
294 i 295 bardzo fajne zdjęcia.
25 lat już mieszkam w B-Z, a dopiero parę dni temu natknąłem się na jaskinię. Wstyd, że nie zna się najbliższych okolic. Wszedłem ok. 5 m do środka i na ślepo zrobiłem sześć zdjęć (2 razy po 3 w poziomie) tylko przy blasku z lampki aparatu i taka wyszła z tego składanka. Nie wszedłem dalej, bo było zbyt ciemno. Praktycznie to nic nie było widać.
Załącznik 137452
Staraj się nie wchodzić, nawet sugeruję aby zamaskować wejście. Teraz w okresie jesienno-zimowym w jaskiniach zimują (przesypiają) nietoperze. Zbudzony wyfrunie z jaskini i już nie trafi, prawie zawsze zginie. Szkoda zwierzaków.
Myślę, że piękne zdjęcia zrobisz późną wiosna, a może przyjedziesz do mnie do B.Niskiego i razem pójdziemy zdobywać Jaskinię Mroczną. :wink:
286 jest mega! przepiękne ujęcie. W szczególności drugi plan jest świetnie rozmyty.
Nie Mroźna, MROCZNA :mrgreen:
http://www.sekowa.info/index.php?go=17&id1=18&ido=136
http://www.bdpn.pl/dokumenty/roczniki/tom20/art09.pdf
No to czekam do wiosny na zdjęcia jaskiniowców :mrgreen:
Ja mam na koncie tylko wspomnianą omyłkowo Mroźną i Mylną (więc może czas na jakąś następną), a pamiętam tylko tyle, że wyszedłem z tej ostatniej uwalony jak świnia takie błoto było :shock:. Potem kąpiel w pobliskim strumieniu :lol:
Bombka.
298.Załącznik 137661
Tylko na chwileczkę.
298-a
Załącznik 137674
Załącznik 137755
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego 2015 Roku życzę wszystkim użytkownikom tego forum, szczególnie zaś tym, którzy zaszczycają odwiedzinami moje wątki:)
Jacek
Bombka fajna.
Dzięki za życzenia.
Zaglądam... ;):) . Dziękuje za życzenia :)
Zaglądam, dziękuję, odwzajemniam!
Z "Ditl-owego" spaceru:
- taka tam panoramka
Załącznik 137909
Bombka z galerii kazimierz w Krakowie :)
W panoramce horyzont ciut na prawo opadł.
PS. A do wątku jak pisałem zaglądam :)
Maksimum możliwości XZ-2. Dobrze, że ptaszek pozwolił mi podejść z aparatem na wyciągniętej ręce na 1,5 m:grin:
(fotka z ditlowego spaceru)
299.Załącznik 137978
299 - kos jak sądzę, ale pewnie eksperci od ptaków pomogą ustalić czy to samiec czy samica :) patrząc na ogniskową, to istotnie cierpliwa bestia Ci się trafiła.
No i fajnie wyszło :)
Fakt. Z początku chciałem minąć to drzewko, ale zaintrygował mnie ten napuszony ptaszek(kos?), który nawet nie zwrócił na mnie uwagi, choć byłem tuż tuż.
To mój drugi przypadek tak cierpliwego ptaka, z tym ze ten pierwszy był chyba chory(fotka nr 1-3 w tym wątku)
Dzieki:wink:
Pilnował gniazda, zasypało go śniegiem, depresji się nabawił to i nie uciekał... ;) :)
Może czekał na towarzyszkę, która za chwilę nadleciała?(Może czekała na towarzysza, który za chwilę nadleciał)?
Załącznik 137981
Wy tu wymyślacie teorie :shock:
Prawda jest prozaiczna - tak się nażarł tych czerwonych owoców, że ruszać się już nie umiał. Sam widziałem https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1156462
:mrgreen:
Nie jestem specjalistą ale wujek Google podpowiada, że to samiec kosa.
W mieście, rzeczywiście są mniej płochliwe i często można blisko podejść.
"Zmuszony" Ditlem do wyjścia z domu, natknąłem się na konie:
300.Załącznik 138007
301.Załącznik 138008
W mojej ocenie to samiec kosa.
Koniki ładne. Szczególnie pierwsza fota.
i mi 300 się podoba, szkoda tylko troszkę uciętego ucha
Śliczny ten jasny konik. Dla mnie to dość rzadka maść jak u konia, przez to śliczna, ale oczywiście totalnie się nie znam żeby nie było ;)