-
Odp: Przejście z FF do m43
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ta 25 aż taka zła ? :>
W zyciu! Jedno z lepszych szkiel do m4/3, jak tylko jest kaska - niezbedne rzeklbym :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
No i zestaw rozrósł się do 3 puszek (2xOly + Panas GM1) i 7 obiektywów dla 2 osób. A jeszcze nad 25/1.4 myślę.
Zespół chorobowy pod nazwą "zakupocholik" ponoć można leczyć :wink:
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb: architektura, krajobraz (można kleić panoramy jak mu za wąsko - MS ICE robi cuda nawet z materiałem strzelonym z ręki), portret, macro ... jedynie z tele będzie krucho. Dodając do tego jasne 17 lub 25 mm nawet ciemnica nam nie straszna :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb: architektura, krajobraz (można kleić panoramy jak mu za wąsko - MS ICE robi cuda nawet z materiałem strzelonym z ręki), portret, macro ... jedynie z tele będzie krucho. Dodając do tego jasne 17 lub 25 mm nawet ciemnica nam nie straszna :wink:
Mogę się zgodzić.
Ale jakbym miał zostawić sobie tylko jedno szkło to raczej byłby to jakiś UWA :)
Swego czasu potrafiłem opędzić cały wyjazd z 17-40 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
12-40 ma tylko jedną wadę - nie chce być mały i lekki. Natomiast zamiata wiele stalek z m4/3. Z jasnymi stalkami (mam 25 1,8, bawiłem się sporo 12)też nie jest do końca fajnie bo w słabszych warunkach ustawiają ostrość gdzie chcą. NA 3 zdjęcia i kontrastowy punkt może 1 ostre i w punkt. Pod tym względem 12-40 zachowuje się zdecydowanie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Podchodząc zdroworozsądkowo do tematu, to 12-40 zaspokaja niemalże 100% potrzeb:...
POdobno Można....
Potrzeb Twoich... Od dekielka jest wszakże duuużo lepszy.
-
E tam, jakich potrzeb? Po prostu zachcianek...
-
+ w pamięci: za mało rozdałem - Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty epicure.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wyszomir
Z 'prostej' nic mi do głowy nie pzrychodzi, ale ok. 10 lat temu miałem Nikona Coolpixa 995 - po dołożeniu stosownych konwerterów (byly oryginalne Nikona, osobiście miałem Raynoxa) uzyskiwało się kąt porównywalny z 20mm na Full Frame.
20mm to teraz kilka kompaktów ma wyjściowo ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
?? (i 6 znaków)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Jakiś przykład ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
Cóż... mam trochę luk w śledzeniu rynku (zazwyczaj obserwuję te segmenty w ktorych planuję dokonać zakupu - a kompakt UWA nigdy mi się nie marzył) i być może dlatego o takich nie słyszałem. Zakładam, ze masz na myśli 20mm w sensie ekwiwalentu ogniskowej dla formatu małoobrazkowego - bo fizyczna ogniskowa 20mmm xzdarza sie. w kompaktach całkiem często, ale nie daje ona pzry małej matrycy kompakta zbyt szerokiego kąta widzenia (czasem nawet jest to już krótkie tele).
-
Nie rozumiem do końca trendu do szukania kompaktu jako zastępstwa dla aparatu z wymiennymi szkłami. Rozumie że kompakt może stanowić uzupełnienie. Dla mnie jednak cała radość polega na tym, że mogę sobie podpiąć inne szkła. Pod tym względem uważam, że MFT jest wręcz genialne np. e-m5 czy jeszcze lepiej e-m10 czy nowy maleńki panasonic, którego nazwy nie pamiętam. Podpina człek do takiego korpusu zoom naleśnik Oly "14-coś tam" czy Panas "12-coś tam" i gitara, ma kompakt zestaw. Chcę coś co daje lepsze zdjęca? To mam do wyboru stałki i zoomy i jest dobrze.
Choć rozumiem streetowców bo im często wystarczy jedna ogniskowa i wtedy takie retro Fuji jest bardzo cacy.
-
bo cały wic w tym żeby gonić króliczka. Masz kompakt - marzysz o FF, masz FF - marzysz o bezlusterkowcach, masz bezlusterkowca marzysz o FF albo o kompakcie...
Jakość aparatów jest obecnie na tyle wysoka że prawie każdym da się zrobić fajne zdjęcia. No może nie w każdych warunkach i nie do wszystkich zastosowań, ale ot, tak, jako fotki z wycieczki, czy na FB każdym aparatem dasz radę...
I tylko marketingowcy mają problem jak klientom wciskać kolejne zabawki :)
-
Panowie wybaczcie, wiedziałem, że są aparaty którym bliko do 20mm, ale jednak pisząc na szybko chyba zbyt się zagalopowałem.
Znalazłem tylko Nikon L820 oraz Olgo 820UZ, ale to tylko marne 22,5mm ;)
-
Ja z 20mm na szerokim końcu znam Panasonica fz72
-
Cytat:
Zamieszczone przez
inkoguto
Nie rozumiem do końca trendu do szukania kompaktu jako zastępstwa dla aparatu z wymiennymi szkłami. Rozumie że kompakt może stanowić uzupełnienie. Dla mnie jednak cała radość polega na tym, że mogę sobie podpiąć inne szkła. Pod tym względem uważam, że MFT jest wręcz genialne np. e-m5 czy jeszcze lepiej e-m10 czy nowy maleńki panasonic, którego nazwy nie pamiętam. Podpina człek do takiego korpusu zoom naleśnik Oly "14-coś tam" czy Panas "12-coś tam" i gitara, ma kompakt zestaw. Chcę coś co daje lepsze zdjęca? To mam do wyboru stałki i zoomy i jest dobrze.
Choć rozumiem streetowców bo im często wystarczy jedna ogniskowa i wtedy takie retro Fuji jest bardzo cacy.
Witam !
Trend kupownia czegos malego, lekkiego z uniwersalnym zakresem zooma produkujacym
wysokiej jakosci obraz z nadmiarowa rozdzielczoscia obrazu to najczesciej efekt wygodnictwa
tym bardziej jak mozna tym samym urzadzeniem ladnie sobie pofilmowac ;)
Ostatnio nieco odszedlem od wymiennej optyki bo nie mam czasu bawic sie w wielkie wyzwania fotograficzne i
w przepinanie szkiel a i... lepiej mi miec przy sobie calosc w jednym kawalku.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matick7
Ja z 20mm na szerokim końcu znam Panasonica fz72
Tak mi coś właśnie świtało, bo ostatnio trzymałem w lewej Panasa a w prawej Nikon P530 i na FZ72 było znaaaacznie szerzej.
-
Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3. Jestem amatorem, robię foty dla frajdy i czara się przelała tego lata w Grecji. Poszedłem na wycieczkę przez najdłuższy wąwóz w Europie, Samaria i idąc w 47 stopniowym upale przeklinałem d600 z Nikkorem 24-70. Na domiar złego zapomniałem ładowarki więc jeszcze musiałem mieć gripa. Zgadnijcie ile razy wyciągnąłem aparat.... Z Samarii mam może 20 zdjęć.
Sprzedałem wszystko z Nikona i właśnie zamówiłem E-M10 + 12-40 f2.8, do tego lampę FL-600R i mam nadzieję, że pozytywnie to wpłynie na częstotliwość wyciągania aparatu nawet w ekstremalnych sytuacjach.
-
Witaj w klubie miałem to samo tylko zmądrzałem rok wcześniej ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3....
Sprzedałem wszystko z Nikona i właśnie zamówiłem E-M10 + 12-40 f2.8, do tego lampę FL-600R i mam nadzieję, że pozytywnie to wpłynie na częstotliwość wyciągania aparatu nawet w ekstremalnych sytuacjach.
Witaj na forum I dziel sie z nami zdjęciami :)
BTW: prowadzimy na forum taką małą statystykę - gdybyś mógł się z nami podzielić informacją ile wazysz I ile masz wzrostu? Byłbym dozgonnie wdzięczny :)
-
k@czy - ej, prowokujesz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
BTW: prowadzimy na forum taką małą statystykę - gdybyś mógł się z nami podzielić informacją ile wazysz I ile masz wzrostu? Byłbym dozgonnie wdzięczny :)
Uściślij, ile waży po pozbyciu się d600, czy przed? Różnica może być znacząca dla statystyk :p
PS.
loniu74 nie przejmuj się, tutaj to normalne... wszyscy się ważyliśmy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja nie. Jeszcze bym wagę popsuł.
-
No to już wiemy, czemu statystyka się nie zgadza :p
-
Moja prawa strona ważyła podczas przedwczorajszego spaceru X kilo więcej niż lewa - do dzisiaj się prostuję:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Moja prawa strona ważyła podczas przedwczorajszego spaceru X kilo więcej niż lewa - do dzisiaj się prostuję:D
To może przełóż do drugiej nogawki :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To może przełóż do drugiej nogawki :roll:
dobre dobre :)
-
Nic nie będę przekładał - zabiorę następnym razem mikrusa (m4/3 nie mylić z małym;))
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Tylko czy aby prawidłowo? :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Ja nie. Jeszcze bym wagę popsuł.
Spoko, jak to dobrze zrobisz to nie zepsujesz :mrgreen:
Załącznik 125338
-
Nie no spoko ważę -600 g body + (-800 g) obiektyw + (-300g) grip... kurde nadal zbyt dużo widzę, że sprzedanie aparatu nie rozwiąże sprawy pozostaje Fabryka Formy :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Nie no spoko ważę -600 g body + (-800 g) obiektyw + (-300g) grip... kurde nadal zbyt dużo widzę, że sprzedanie aparatu nie rozwiąże sprawy pozostaje Fabryka Formy :-)
Nie martw się - niedługo wejdą do sprzedaży nowe body anty grawitacyjne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Nie martw się - niedługo wejdą do sprzedaży nowe body anty grawitacyjne :)
I oczywiście będą miały nowe mocowanie - anty-micro-4/3 :D
-
Guzik prawda Panowie !!! W gratisie będzie dodawana waga aptekarska i suwmiarka połączone WiFi z funkcją automatycznego przesyłania danych na portale społecznosciowe wagi i wymiarów :-P:wink::lol:
-
No problem jest z Wifi i ze złośliwym oprogramowaniem, wirusy przejmują kontrolę nad migawką i robią Ci zdjęcia w niekomfortowych sytuacjach i wysyłają na Instagram, Fb i takie tam...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
:lol::lol::lol:
"PODAJ NAM SWÓJ BMI, A POWIEMY CI, CZY ZASŁUGUJESZ NA OLYMPUSA:!:"
:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boa
:lol::lol::lol:
"PODAJ NAM SWÓJ BMI, A POWIEMY CI, CZY ZASŁUGUJESZ NA OLYMPUSA:!:"
:mrgreen:
Raczej: ...A POWIEMY CI, CZY TO WAGA APARATU SPRAWIA, ŻE DOSTAJESZ ZADYSZKI NA SPACERZE!
:D
-
Uprzejmie proszę o udostępnienie mi możliwości zdobycia tego zioła. Czytam i czytam i strasznie mi się chce tego spróbować :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Uprzejmie proszę o udostępnienie mi możliwości zdobycia tego zioła. Czytam i czytam i strasznie mi się chce tego spróbować :)
Na zlotach rozdają gratis.
-
Oczywiście, cieszę się że grono użytkowników m4/3 rośnie ale mam wrażenie że w tym przypadku chodzi o naginanie faktów by uzasadnić i zracjonalizować własne plany zakupowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Bo naprawdę sądzisz, że 1 kilogram w te czy we wte zmniejszyłby istotnie Twoje zmęczenie w podróży? jeśli tak to trzeba było kupić XZ-2 albo w ogóle komórką zdjęcia robić. Ale nawet nie popadając w skrajności - po kiego grzyba targałeś 24-70/2,8? nie lepszy byłby jakiś obiektyw w stylu 24-105/4,0, a może nawet jakaś mała lekka stałka?
nawiązując do pierwszego postu:
Cytat:
Zamieszczone przez
loniu74
Witam, no cóż mogę już oficjalnie się przyłączyć do grona tych co przeszli z FF na 4/3. Jestem amatorem, robię foty dla frajdy i czara się przelała tego lata w Grecji. Poszedłem na wycieczkę przez najdłuższy wąwóz w Europie, Samaria i idąc w 47 stopniowym upale przeklinałem d600 z Nikkorem 24-70. Na domiar złego zapomniałem ładowarki więc jeszcze musiałem mieć gripa. Zgadnijcie ile razy wyciągnąłem aparat.... Z Samarii mam może 20 zdjęć.
możesz mi wyjaśnić dlaczego brak ładowarki zmusza do dźwigania gripa? sama bateria w kieszeni nie wystarczy? tak przy okazji, pewnie się zdziwisz, jak słabą (w porównaniu do lustrzanek) wytrzymałość mają baterie w bezlusterkowcach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Bo naprawdę sądzisz, że 1 kilogram w te czy we wte zmniejszyłby istotnie Twoje zmęczenie w podróży?
Ludzie, którzy pasjonują się pieszą turystyką i wydają spore pieniądze na drogi osprzęt tylko po to, by zaoszczędzić być może po kilkadziesiąt gramów na każdym szpargale, z pewnością postradali głowy ;-) Tu zaoszczędzisz kilogram na korpusie i szkłach, na statywie też kolejny kilogram, parę gramów na czymś jeszcze i uwierz, że odczujesz zmianę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
jeśli tak to trzeba było kupić XZ-2 albo w ogóle komórką zdjęcia robić.
Uwielbiam ten argument. "Jeśli TIR jest za duży do odwożenia dzieci do przedszkola, to kup se rower z krzesełkiem, mięczaku!" :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ale nawet nie popadając w skrajności - po kiego grzyba targałeś 24-70/2,8? nie lepszy byłby jakiś obiektyw w stylu 24-105/4,0, a może nawet jakaś mała lekka stałka?
24-105 i 24-70 akurat za bardzo nie różnią się rozmiarami. A stałka to po co? Bezlusterkowiec z zoomem często jest mniejszy, niż samo body nie jednej lustrzanki, szczególnie FF. Chcesz jeszcze dokładać do niej stałkę, która w turystyce jest daleka od ideału? Co kto lubi... Rozumiem, że jak ktoś już ma kloca, to go będzie nosił, no bo co ma zrobić?