Saboor dzięki za uwagi i oczywiście podpowiedzi.
Wersja do druku
Saboor dzięki za uwagi i oczywiście podpowiedzi.
Dzięki za komentarze.
Kolejna wrzuta tym razem z wyspy Jelsa-Hvar. Będę wdzięczny za uwagi gdyż nie ma doświadczenia w architekturze. podstawowy problem na jaki natrafiłem to turyści wchodzący w kadr. Niekiedy parę minut musiałem czekać aby na dwie, trzy sekundy mieć czystą uliczkę.
346, 347, 348, 349,
350, 351, 352.
Uliczki fajne, niestety niektore zdjecia nieco krzywe, ale ostatnio w jakims watku (chyba margrabiego) byla wlasnie walka z prostowaniem takich uliczek i wcale nie bylo to takie proste.
Zreszta u Ciebie nie rzuca sie to az tak bardzo w oczy.
Z Breli zdjęcia bardzo fajne. Żałuję, że jadąc do Dubrownika nie zjechałem sfotografować tej śmiesznej wysepki z drzewkiem.
Esteta przyczepi sie do kabelkow.A ja lubie takie waskie uliczki.Z ludzmi zawsze jest problem i ponoc aby to ominac nalepsi korzystaja z filtra szarego.Tak,gdzies wyczytalem.
Podobają mi się, lubię takie uliczki :)
Kon, zgodzie się że filtr szary rozwiązuje problem ale mam obawy czy w tak wąskich uliczkach da się postawić staje a y go nikt nie potracić.
Ssonic masz racje ale ciężko jest wyprostować budynki robione szerokim kątem. Trochę poprostowalem ale nie chciałem przesądzić tzn. Brak wystarczających umiejętności.
Zdjęcia uliczek dość podobne wszystkie ;) Pejzaże i żyjątka bardzo miło się ogląda. Najbardziej przypadł mi do gustu ten pejzażyk zrobiony fishem.
Fajnie się z Tobą zwiedza miejsca, w których się nigdy nie było :grin:
---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post był o 13:03 ----------
niektóre zdjęcia starałbym sie poprostować.
Kolejne cztery zdjęcia z wyspy Brać-Bol
353, 354, 355, 356.
353- lekko przemijajacy czas.
Nie przesadzaj! 14mm to nie jest szeroki kąt :)
Radzę najpierw skorygować zniekształcenia obiektywu a następnie znaleźć w środku kadru jakąś krawędź, linię okien, słup albo inny element, który powinien być pionowy. Obróć zdjęcie, aby ten element doprowadzić do pionu. To jest najważniejsze!
Zbieżność lepiej wygląda, jeżeli jest równa z obu stron kadru.
Masz rację helmuh lecz jak brakuje umiejętności to nie zawsze wychodzi jakby się chciało.
Kolejne zdjęcia z miejscowości Omiś.
357, 358, 359, 360,
361, 362, 363, 364,
365.
Urokliwa ta kapliczka. Bardzo ładnie udało Ci się to zdjęcie. Podoba mi się też ostatnie robione nocą.
Bardzo przyjemnie ogląda się twoje wakacyjne foty zwłaszcza że też spędzałam wakacje w Chorwacji. Ech jak bylo milo..... Dobrze uchwyciłeś tamtejsze klimaty tych wąskich uliczek i charakterystycznej architektury. 357, 358, 359, 365 najbardziej mi się podobają. 361 trochę się przewraca - trzeba by było troche wyprostować. Czekan na wiecej :)
Panoramka 356 - b. udana:)
Moja prezentacja dobiega do końca. Pozostał mi ostatnia miejscowość Trogir.
366, 367, 368, 369,
370, 371, 372, 373,
374.
fajnie się ogląda, nocne z poprzedniej wrzuty mi się podoba bardzo, szkoda że panorama nieostra bo całkiem fajna
A mnie podoba sie taki zawirowany swiat:371
Fajna panoramka na koniec, zazdroszcze wyjazdu, fotorelacja bardzo mi sie podobala :)
zdjęcie nocne jest ciekawe
357, 360, 365, 371, panorama, szkoda tylko ze taka mała :)
Dzięki wszystkim za komentarze i cenne uwagi. Już ostatnia wrzuta z wczasów.
375, 376, 377, 378,
379, 380, 381, 382,
383.
Podoba mi sie wrzutka z uliczkami...
Ciasne te uliczki. Podobają się :grin:
Te uliczki są bardzo ładne.
I te okiennice też. :mrgreen:
Prze sympatycznie,lazic i zwidzac....
Jeju, jak ja lubię takie klimaty :D
Przyznaję, że warunki trudne, bo duże kontrasty, dlatego pozwoliłem sobie w jednym grzebnąć :D
troszkę podprostowałem, ochłodziłem i zdjąłem ciut z czerwonego kanału.
Popatrz - jak będziesz zły to stawiam flaszkę :mrgreen:
przed Załącznik 132082 i po Załącznik 132081
Bodzip na pewno nie będę zły,wręcz przeciwnie. Warto zawsze spojrzeć innymi oczami. Kolorystyka jest na pewno bardziej naturalna, ja mam tendencje do ocieplenia. Mam wrażenie, że teraz leci w lewo.
Robtor, nie wiem czy to kalesony ale ja byłem zauroczony klimat ami - starówka, knajpki, majki, kalesony?, koszule itp.
Dzięki wszystkim za uwagi. Nie mam doświadczenia w architekturze więc każda rada cenna.
Oczywiście moja wina :oops: Poprawiłem prawy budynek część bliższą, a zapomniałem o dalszej co spowodowało że faktycznie wygląda jakby w lewo leciało.
Teraz ok mam nadzieję :mrgreen:
Załącznik 132084
Teraz jest super.
Relacja z Chorwacji się skończyła więc teraz nadszedł czas na prezentację cotygodniowych plenerów ze Śląska.
Na początek dla zainteresowanych różnicami bokeh. Pierwsze 70-300 dwa kolejne super takumar 50mm. Wszystkie doświetlone blendą.
384, 385, 386.