Ja też od wczoraj wyklinam na nazewnictwo funkcji w Panasie.
Przebój dnia: kompensacja zacien. = korekcja winiety obiektywu.
Wersja do druku
Ja też od wczoraj wyklinam na nazewnictwo funkcji w Panasie.
Przebój dnia: kompensacja zacien. = korekcja winiety obiektywu.
Mnie ciekawi za to "I.rozdzielcz.". Aparat podpowiada, że to funkcja odpowiedzialna za "wykonywanie zdjęć z lepszą ostrością i rozdzielczością". Strasznie jestem ciekaw tej funkcji. Po pierwsze, dlaczego ta lepsza ostrość i rozdzielczość nie są w standardzie, tylko trzeba to włączać? I po drugie - co to niby w ogóle robi?
Natomiast dementuję rzekomo słabą żywotność baterii w GX-7 (deklarowanej przez producenta na 330 zdjęć). W piątek zrobiłem prawie 3 razy tyle (940 zdjęć), po czym przepełniła się 16GB karta, a jeszcze miałem 1 z 3 kresek baterii. W niedzielę zrobiłem ponad 400 zdjęć i baterii wciąż były 3 kreski.
To dodatkowe wyostrzanie JPEGów.
Ciekawe, że mogę to włączyć mając ustawione wyłącznie RAWy.
Włączyć możesz, tak samo jak możesz się bawić kontrastem czy nasyceniem kolorów, ale w RAWach i tak tego mieć nie będziesz. Chyba, że jakaś wołarka sama zaaplikuje mocniejsze wyostrzanie.
Dokładnie. To tak samo jak np. z krzywymi w Olympusach, tylko OV3 potrafi to ustawienie zaaplikować do RAW-a.
Mimo wszystko polecam włączyć funkcje: i.rozdzielczość oraz i.dynamika, nawet korzystając tylko z RAW. Powód, to moim zdaniem, te funkcje dobrze wpływają na filmiki (szczególnie i.dynamika). Poziom Standard wydaje się być wystarczający ale można popróbować z innymi wartościami.
Dzięki za sugestię, niemniej nie kręcę filmików. W życiu nie nakręciłem żadnego, nawet komórką. Tak, jak nie korzystam z wifi, dotykowego i uchylanego wyświetlacza (w ogóle wyświetlacza mogłoby nie być), wszystkich tych trybów innych niż A, autofocusa, autoiso, jpgów itd. W sumie, to używam dwóch guzików - on/off i fire=)
A tak z innej beczki, jaka jest żywotność tego aparatu? Gdzieś przeczytałem, że ok. 30'000 zdjęć. Co byłoby dość martwiące, bo oznaczałoby, że po ostatnim weekendzie zostało mi już tylko 90% aparatu. Ktoś ma informację, ile tym można zrobić zdjęć zanim się rozsypie? Do tej pory fotografowałem prawie wyłącznie analogami, więc jak gdyby tematu nie było.
Edit: Natrafiłem na informację, jakoby GX-7 był pomyślany na 200'000 cykli migawki. Czyli nienajgorzej. Pytanie, ile w tym prawdy.
On ma z tego co wiem normalną, mechaniczną migawkę, ale ma też tryb migawki elektronicznej.
Zdecydowanie inaczej, gorzej ;) Zdjęcia są na papierze (przynajmniej te najważniejsze powinny być), można je wziąć do ręki, nie trzeba nic kombinować z żadnym nośnikiem - po prostu wyciągasz album z szuflady. A filmy mi się kojarzą z sadzaniem rodzinki przed telewizorem i maltretowaniem nudnymi jak flaki z olejem "dziełami" z chrzcin, komunii i innych dożynek. No ale co kto lubi :)
Fakt, zależy co kto lubi:) Nie uważam aby były zbytnie kombinacje z filmikami, a także z zdjęciami na TV. Mały (w sensie fizycznych rozmiarów:) ) przenośny dysk USB podłączony do TV i dobrze posegregowane filmiki i foty. Przewaga taka, że duży ekran, nie trzeba sobie podawać zdjęć (albumu) z rąk do rąk, ogląda w sumie ten kto chce. Dużym atutem jest też jakość filmików z panasa w FHD. Niewiele ustępuje obrazowi z TV
To samo można tez powiedzieć o zdjęciach, nawet tych na papierze.
Staram się aby filmiki były krótkie i przedstawiały powiedzmy ciekawe, czy "śmieszne" sytuacje. Najczęściej to góra 5, 6 czy 7 minutowe fragmenty z danej imprezy, wydarzenia.
Jak będą wyświetlacze grubości papieru, które można wkleić w album, to wtedy filmiki będą fajne :D
Niech mnie ktoś łaskawie oświeci:
Gdzie w GX7 jest mozliwość ustawienia siły odszumiania? Szukam juz pół godziny...
Chodzi o te ustawienia ?: Załącznik 153694
kontrastu, ostrości, saturacji i odszumiania (NR). To strona 130 i 131 instrukcji.
W skrócie to: Menu i Styl zdjęcia cza wybrać wtedy jest możliwość tych ustawień. Tak mam w G5 i podejrzewam, że w GX7 jest podobnie.
Te ustawienia mają wpływ tylko na plik jpg.
Dzięki.
Na coś takiego bym w życiu nie wpadła...
Witam
Kilka dni temu kupiłem nowy GX7,i mam jeden problem.
W menu aparatu tryb zdjęć panoramicznych jest nieaktywny.
Po resecie do ustawień fabrycznych,nadal jest nieaktywny.
Proszę o pomoc.
Witam. To o czym mówi instrukcja kiedy nie można zrobić zdjęcia w trybie panoramicznym wykluczamy (szczególnie ostatnie) ?
Załącznik 167620
Przykładowo w Panasoniku G5 jest nieaktywny tryb HDR gdy wybierze się opcje zapisu RAW lub RAW + JPG (musi być wybrany tylko JPG), może w GX7 jest podobnie z panoramą ?
Chyba nie doczytałeś,że resetowałem ustawienia aparatu.Tryb ten jest nieaktywny w menu
więc nie można go w ogóle uruchomić.W tym właśnie jest problem.
Też mam G5,i wiem,że jedna funkcja potrafi wykluczyć drugą,dlatego resetowałem ustawienia,
ale to nie pomogło.
Owszem doczytałem:) Przestawienie na zapis tylko JPG też nie pomaga ?
Edit
No chyba, że po resecie ustawień jest tylko jpg, to już nie pomogę /nie mam pomysła/
Edit2
Jeszcze ewentualnie obiektyw może (niesystemowy, nie od panasa), ale raczej mało prawdopodobne...
Po resecie jest jpg.
dzięki
Zajrzałem na inne forum i tam była w podobnym problemie taka porada:
"Ustaw pokrętło trybu pracy na "scenę" i wybierz Panorama".
Wygląda, że tam pomogło. Nie mam GX7 i nie wiem jak to się powinno ustawiać z tą panoramą, a instrukcja też zbyt jednoznaczna nie jest. Więc bardzo możliwe, że tak już robiłeś.
Jest! Wczoraj grzebałem w tych obrazkach i o dziwo panoramy nie znalazłem.Nie rozumiem czemu w innych trybach w menu
jest zakładka "Ustaw.zdjęć panoram."I to nieaktywna.To mnie zmyliło.Jednak menu w G5 jest prostsze i bardziej logiczne.
Serdeczne dzięki za pomoc Andtor2
To fajnie, że udało się rozwiązać problem.
przeszedłem jakiś czas temu z win7 na win10, na 7 działało bezprzewodowe wysyłanie zdjęć z aparatu na komputer w 10 niestety nie udało mi się tego zrobić
ktoś ma jakieś doświadczenia? może coś źle robię ?
Testował ktoś zamiennik baterii Duracell??
http://www.duracelldirect.ie/digital...nt_1_VP-P7XX9Y
Zakupiłem niedawno gx7, i jak dla mnie aparat genialny, a miałem wcześniej kilka penow. Robię głównie jpg , i uważam, że jest znacznie bardziej wyważony i przyjemniejszy w odbiorze od olympusowego. Menu czytelne, przyciski dobrze rozstawione. Polecam ustawić migawke elektroniczna, cicho i mniej kopie, co się przydaje przy większym tele.
Pogadaj, jak kiedyś zabraknie Ci jotpega, jak będziesz chciał coś zrobić a jotpeg będzie zawierał za mało informacji, samo wyważenie to niewiele jak na wymagania od aparatu.
Możliwe, że wystarczyłby Tobie lepszy kompakt z jasnym zoomem lub wyższej klasy komórka...
Bawisz się w psychologa, czy chcesz się przypodobać koledze apz?
Zastanawiam sie co ci nie pasuje w aparatach, ze je zmieniasz co kwartal...
Wiem juz co ci pasuje. Chcialbym miec pelny obraz.
Miałem taką możliwość , bo pracowałem w sklepie ze sprzętem foto. nie przywiązuje się do marki ,systemu
Ktoś się orientuje czy można gdzieś w menu ustawić dane autora zdjęcia?
Jestem też ciekaw dlaczego w wizjerze aparat pokazuje kadr nieco ciemniejszy niż jest w rzeczywistości? nie chodzi o zmianę jasności spowodowaną ustawieniem kompensacji ekspozycji.
Miałem okazję przez ostatnie dwa dni popstrykać trochę nowym sprzętem GX7+14-42mm II i jestem zadowolony. Aparat to poprawiona wersja starszego brata z którego byłem zadowolony. Fajnie naświetla, kolory wydają się nieco poprawione (nie Panasonikowe), uchwyt wygodniejszy - dobrze się sprawdza nowy pasek Peak Design:wink:. Af celny za każdym razem ale nie wydaje się szybszy niż w GX1? może to wina nowego obiektywu kitowego którego testowałem z aparatem... w każdym razie nowy kit jest wyjątkowo dobry - sprawdzi się na wyjazdach:)