-
1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
A może coś takiego? Nie wiem czy w sofcie na tablety jest opcja dostosowania krzywych do założonego odcienia skóry (proste usuwanie zafarbu z automatu dało marny efekt). PSE jest fajny i stosunkowo tani, tablet mz to ostateczność jeżeli nic innego nie mamy lub jesteśmy w terenie itp. (może się zraziłem swoją próbą z takim za 250,- PLN, może na lepszych jest ok - tylko za te 800-1000 to już laptopa nowego można czasem kupić). Posuwakowałem na szybko i tak mi się względnie podoba - Tobie nie musi, nie wiem jaką skórę miała dziewczynka.
PS. Jakieś dziwne te JPG (kompresja?)
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ten fiolet z prawej ma być niby lepszy??? Dla drzewa może tak, ale dla twarzy?
Tak, na twarzy fioletu nie widzę.:???:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Dziwne, że twarz w Twoim awatarze ma zupełnie inny odcień. Czasem tak myślę, że jest to forum dla ślepych i zasłużonych... Nie bierz tego tylko do siebie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Czasem tak myślę, że jest to forum dla ślepych i zasłużonych... Nie bierz tego tylko do siebie :)
I dla takich, którzy ani jednego własnego zdjęcia nie pokazują ale za to są ekspertami od oceniania zdjęć innych forumowiczów... ale oczywiście nie bierz tego do siebie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
I dla takich, którzy ani jednego własnego zdjęcia nie pokazują ale za to są ekspertami od oceniania zdjęć innych forumowiczów... ale oczywiście nie bierz tego do siebie :-)
Biorę to na klatę, rzuć okiem na http://www.megamodels.pl/manfret.html, nie jest to szczyt artyzmu, ale też nie ma oczywistych wpadek :) Odróżniam fiolet od naturalnego koloru skóry :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dziwne, że twarz w Twoim awatarze ma zupełnie inny odcień. Czasem tak myślę, że jest to forum dla ślepych i zasłużonych... Nie bierz tego tylko do siebie :)
Spoczko, fota w moim avatarze to robota innej zasłużonej członkini: Klikacz. :-D
Co do odcienia skóry: to tylko automat ACR (biel na białko), kora to inna bajka.
Popatrzyłem sobie na samą buzię... mogła by być cieplejsza, ale to tylko sugestia by nie wpadać w zielenie i żółcie.
Bawimy się dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Cale szczęście, że mogę się bronić! :evil:
Jeśli odwołujesz się do mojego posta, postaraj się go przeczytać ze zrozumieniem albo chociaż zacytuj go w całości. Post, który cytujesz, był zamieszczony na 15-tej stronie i nie każdy dzisiaj ma ochotę cofać się tak daleko aby zobaczyć o co tam chodziło...
Odniosę się do tego w kilku słowach. I znowu nie będę cytował całości bo jest ikonka https://forum.olympusclub.pl/images/...post-right.png, która przenosi do źródła. Przykład wyszedł kiepsko, teraz nawet zauważyłem, że Saboor o tym napisał. Oczywiście, tłumaczyłeś, że to tylko dla pokazania zasady, ale nie zmienia to faktu, że brak opisu (gwoli sprawiedliwości dodam, że później go jednak dopisałeś w kolejnym poście) i kiepski przykład to nienajlepszy sposób pokazania młodszym stażem amatorom fotografii jak, mimo nie najlepszego oświetlenia tematu, pokonać problem. Uważam, że najlepszym sposobem jest pokazywanie przyzwoicie zrobionych przykładów wraz z pełnym (jak tylko to możliwe) wyjaśnieniem metody.
Mimo, że pokazany przez Ciebie przykład nie przypadł mi do gustu, to jednak zwróciłem uwagę na ogólnie dobrą metodę przy wydobywaniu tematu na światło dzienne. Zwróć też uwagę, że w przedstawionym przeze mnie przykładzie próbowałem Twój sposób przełożyć na oprogramowanie dostępne na tablecie. Zrezygnowałem co prawda z przesadnego różnicowania światła tła i pierwszego planu, ale starałem się dopasować obraz do przyjemnego odbioru z zachowaniem detali.
W kwestii cytowania. Powtórzę się. Chcąc jedynie nawiązać do wcześniejszej wypowiedzi, wystarczy, że zasygnalizuje cytat, a kliknięta ikonka https://forum.olympusclub.pl/images/...post-right.png w treści cytatu przeniesie czytelnika do źródła i pokaże nie tylko treść przed postem ale i po poście źródłowym. Nie mogę odpowiadać za czytelników, którzy nie mają ochoty cofnąć się do sygnalizowanych treści źródłowych.
---------- Post dodany o 00:35 ---------- Poprzedni post był o 00:34 ----------
---
Od moderatora: Fret, Helmuth. Wymianę złośliwości pozostawcie sobie na kiedy indziej. Wasze komentarze poleciały do kosza.
---
-
W oczach Wiktori widać mnie..:)
-
Oj znów posprzątano mój wątek... hmm... nawet nie miałam możliwości zapoznania się z dyskusją.
-
Rece opadaja. Ostatni raz zabiore glos w tej sprawie
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Oczywiście, tłumaczyłeś, że to tylko dla pokazania zasady, ale nie zmienia to faktu, że brak opisu (gwoli sprawiedliwości dodam, że później go jednak dopisałeś w kolejnym poście) i kiepski przykład to nienajlepszy sposób pokazania młodszym stażem amatorom fotografii jak, mimo nie najlepszego oświetlenia tematu, pokonać problem. Uważam, że najlepszym sposobem jest pokazywanie przyzwoicie zrobionych przykładów wraz z pełnym (jak tylko to możliwe) wyjaśnieniem metody.
Nie chodziło o pokazanie jak uratować to zdjęcie ale jak może ono wyglądać kiedy motyw odróżnia się od tła. Jak taki/podobny efekt uzyskać, napisałem w następnym poście.
Byc może, opisanie później metody przerobienia tego zdjęcia, było błędem. Zostało odczytane jako podpowiedz, jak je uratować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
PS. Jakieś dziwne te JPG (kompresja?)
Wycięte z całości na pożądany rozmiar :)
Twoja wersja wydaje się być jakaś sztuczna... nie wiem dlaczego ale jak patrzę na to zdjęcie to coś mi nie gra...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
To ja osobiście to zrobiłam :(
A ja tak osobiscie:mrgreen:Załącznik 91565zrobilem
-
1 załącznik(ów)
Wydaje mi się że cienie ma buzi są za wyraźne... może to dlatego że najpierw zepsułam to zdjęcie...:)
zrobiłam inaczej
-
Próbowałam wrzucić to zdjęcie do galerii ale wyszła straszna jakość...:( mimo ze w komp. i na forum jest ok (przynajmniej ja je widzę w dobrej jakości)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Wydaje mi się że cienie ma buzi są za wyraźne... może to dlatego że najpierw zepsułam to zdjęcie...:)
zrobiłam inaczej
Moim skromnym zdaniem laika, jest super. Najlepsza opcja z wszystkich do tej pory poprawek. Cienie nie są za wyraźne, tylko naturalne w tej scenerii i nie ma tu więcej co kombinować.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
zrobiłam inaczej
Lepsze niż te pierwsze ale jak dla mnie jest jeszcze trochę za ciemno na twarzy i balans bieli tak też nie do końca trafiony. Co prawda może mieć tu wpływ sam monitor...Widziałbym to mniej więcej w ten sposób:
Załącznik 91724
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ja też nie widzę... Choć nie jestem ślepy ani zbytnio zasłużony........
Może Fret powinien sobie sprawić nowy monitor...:roll:
---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:25 ----------
Co by nie powiedzieć Beato wzbudzasz dużo emocji , niekoniecznie zamierzonych....:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ja też nie widzę... Choć nie jestem ślepy ani zbytnio zasłużony........
Może Fret powinien sobie sprawić nowy monitor...:roll:
---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post był o 21:25 ----------
Co by nie powiedzieć Beato wzbudzasz dużo emocji , niekoniecznie zamierzonych....:wink:
Moze nie nazwal bym tego fioletem,ale raczej takiem sino szarym nalotem z bardziej intensywnymi plamami w strone karmazynu.Widze to na quato.Na moim tanim badziewiu musze sie wpatrzyc aby zobaczyc.Pod nosem i w okolicy nad ustami jest to znacznie mocniejsze.
-
1 załącznik(ów)
zainteresowanie jest... więc wrzucam surowe zdjęcie-pomniejszyłam tylko.
Ps faktycznie BW jest zły...
-
1 załącznik(ów)
A co mi tam. Sam nie umiem, to mogę się w poprawianie pobawić ;)
Załącznik 91780
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
To ustaw inny,moze taki abo takiZałącznik 91781Załącznik 91782
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To ustaw inny,moze taki abo taki
Kolor skóry wyszedł niezbyt naturalny, nie chciałbym się wymandrzać i zdjęcia to nie matematyka ale jest tam jakaś ogólna zasada co do składowych RGB na skórze. Ogólnie to (R + B) : 2 = G. Oczywiście to takie spore uproszczenie, a nie ścisła reguła. U Ciebie wartości G=B, a wtedy już nie wygląda zbyt dobrze. Podobnie gdy składowa niebieska ma wartość większą niż zielona mamy wtedy:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
...raczej takiem sino szarym nalotem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
zainteresowanie jest... więc wrzucam surowe zdjęcie-pomniejszyłam tylko.
To nie wina balansu bieli, tylko mieszania światła białego z zielonym. Dlatego masz ten problem, że jak poprawisz skórę w światłach, to w cieniach robi się sina. Główne źródło światła (oświetlające twarz modelki) było zielonkawe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Kolor skóry wyszedł niezbyt naturalny,
Napisalem-inny.Nie pisalem,ze taki jest prawidlowy.Tez nie chce sie wymadrzac,ale sa badziewia(sprzety z mozliwoscia fotografowania,czy z mozliwoscia malowania obrazkow),ktore nigdy nie zrobia dobrego prawidlowego kolorowego zdjecia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To nie wina balansu bieli, tylko mieszania światła białego z zielonym. Dlatego masz ten problem, że jak poprawisz skórę w światłach, to w cieniach robi się sina. Główne źródło światła (oświetlające twarz modelki) było zielonkawe.
A gdyby spróbować poprawić skórę używając lokalnego balansu bieli?
---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Oczy skupiają uwagę, a są mniej ostre niż włosy, które są przed nimi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
A gdyby spróbować poprawić skórę używając lokalnego balansu bieli?
---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post był o 12:18 ----------
Trzeba poprawić kolor lokalnie, ale dlaczego akurat balansem, jeśli tu nie balans jest przyczyną? Jasne, że próbować można wszystkim byle efekt był ok :)
-
2 załącznik(ów)
-
Ja bym szedł w tym kierunku:
-
Czym potraktowałeś twarz?
-
Zdjąłem zielony (z całości) i rozjaśniłem cienie na twarzy, bo po wyrównaniu koloru wygladała jak brudna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zdjąłem zielony (z całości) i rozjaśniłem cienie na twarzy, bo po wyrównaniu koloru wygladała jak brudna.
I bardzo slusznie.Ale zielony to mieszanka zoltego i niebieskiego.Kombinowal bym w roznach proporcjach tego zielonego zrobic.Ewentualnie na dwoch roznych warstawach z maskami i innym niz normalnym kryciem zdazac rowniez do koloru kory drzewa bez nalotu zoltego(w zabawie zielonym)
Kurde,ale zagmatwalem:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
A ja nie mam nic innego do roboty, tylko siedzieć pół dnia nad tym zdjęciem :D :D :D :D
-
Czy aby nie za bardzo się doktoryzujecie na tym zdjęciem......:grin: Kilkoro z Was (Mirek, Fret, Bozip.... i ktoś tam jeszcze:roll:) całkiem przyzwoicie "poprawiło" to zdjęcie...
Ale czy warto, jak zauważył słusznie Fret pół dnia siedzieć nad tym zdjęciem...?
Dziewczyna wystawiła zdjęcie... Powiedzmy , że ciekawe i oczekuje od nas pochwały, zganienia, a pewnie i tego co w temacie wątku....
Pokazaliście , że może być dużo lepsze i dobrze, ale nie kombinujcie za bardzo bo Beatę całkiem zniechęcicie...
Wiemy, że nie ma ona za bardzo możliwości programowych, ani zbyt dużej wiedzy...
Więc raczej prosto i nie wymądrzać się......:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
ale nie kombinujcie za bardzo bo Beatę całkiem zniechęcicie...
Spoko, spoko dla Szanownej Be_Be to woda na młyn hihi ;)
-
Dla mnie...? absolutnie ! ciągle czytam wasze wpisy... ech... tylko wolę się nie wypowiadać ponieważ się nie znam... Cieszy mnie że "bawicie" się moimi zdjęciami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Dla mnie...? absolutnie ! ciągle czytam wasze wpisy... ech... tylko wolę się nie wypowiadać ponieważ się nie znam... Cieszy mnie że "bawicie" się moimi zdjęciami...
Przyjdzie taki czas ,ze bedziesz sie znala.Ujal bym to inaczej.Dyskutujemy nad zagadnieniem wplywu roznych barw podstawowych i dopelniajacych na kolorystyke zdjecia,ktore Ty wykonalas.Im wiecej bedzie takich dyskusji i tematow tym szybciej w nastepnym ktoryms poscie napiszesz,ze ktorys z nas sie pomylil i powinien to zrobic inaczej(podasz jak i podeprzesz sie przykladem wersji zdjecia)Nigdy nie zabawialem sie zdjeciami:mrgreen:Lepszy mi celulit w garsci:mrgreen:.
-
Celulit.... jaki znowu celulit... to wymysł grafików żeby mieli co robić...:) ciąglę się uczę i staram się jak najwięcej wyciągać z waszych postów... :)
Ps. troszku bredzę bo... winko piję...
-
-
ech... dziękuję... wypiję twoje zdrowie...