Tak E-520 na ISO 200 też fociłem.
Wersja do druku
Tak E-520 na ISO 200 też fociłem.
Fotografia nie zna prózni, więc idąc za tą zasadą popędziłem z Olkiem na Light Festiwal czyli iluminowanie łódzkich kamienic laserami. Jak zwykle na Pietrynie zastałem tłumy ludzi spragnionych niepowtarzalnego widowiska. I takie rzeczywiście było. Na najefektowniejszym (bogatym w eklektyczne kamienice) odcinku wizytówki Łodzi, przepięknie oświetlono iluminacjami niektóre zabytki. Do tego na ul. Moiuszki na elewacji jednej z ładniejszych kamienic puszczano co 10 minut bardzo efektowny pokaz świateł, nawiązujący do rozwoju Łodzi z czasów jej świetności. Zabytki były tu wspaniałym podkładem. Efekt - coś pieknego.
Zresztą zobaczcie sami.
Wszystkie fotki obrazują tylko fragment całego widowiska. Przygotowałem je dla Was, ale wiem ze mają trochę mankamentów.
Fot 1 Pokaz laserów w pasarzu Schillera
Fot 2 i 3 Kamienice z Ul. Piotrkowskiej
Fot 4 i 5 Kamienice z ul. Moniuszki (ta pokazowa też)
Fot 6 Zabytkowy Opel pod Grand hotelem
Fot 7, 8, 10 Kamienice z ul. Piotrkowskiej (tu zmieniała się kolorystyka światła)
Pozdrowerki
Witaj Biker. Naprawdę fajnego Opla udało Ci się sfocić. Stare automobile mają coś w sobie i są doskonałym obiektem do fotografowania. Festiwal też musiał być interesujący i wart zobaczenia. Pozdrawiam.
Sfociłbym go jeszcze lepiej gdyby bez przerwy ktoś w kadr nie wchodził. A auto stało na ulicy pod Grandkiem. I tak nieźle wyszło. Sam festiwal to świetna impreza, ale dość trudna do sfocenia. Musiałem aparat zadzierać do góry na tym straciła perspektywa i wiele fotek wyszło krzywo. Ale przy tłumach ludzi inaczej się nie dało. Był koncert M. Urbaniaka w oknie na Piotrkowskiej, ale nic nie sfociłemani z bliska ani z daleka.
Pokaz laserowy w pasażu Schillera odbywał się prawie w ciemnościach, to można było sfilmować. I tak jestem zadowolony bo zobaczyłem naprawdę coś fajnego.
Pozdrowerki
No prosze! Óć by night ;) Narobiłeś przedzlotowego smaka :mrgreen:
A zapraszałem.
I oto mi chodziło byście wiedzieli gdzie przyjedziecie.
No to jeszcze dogrywka.
Fot 11 Iluminowana kamienica na ul. Moniuszki
Fot 12, 13 Auta retro pod Grand hotelem
Fot 14, 15 Kamienice z ul. Piotrkowskiej
Fot 15, 16 Ławeczka Tuwima by night i Mała fontanna na Piotrkowskiej (jedna z kilku)
Pozdrowerki
Kurde, tylko pozazdroscic, swietne
Świetne, ja do Łodzi dotarłem dopiero w niedzielę koło 22 niestety :(
Żałuję że nie byłem, żałuję...
Fajne foty Biker!
B. przyjemne kolory, ciekawe miejsca pokazujesz.
Bo było naprawdę na co popatrzeć i co się dało sfocić. Czekałem na ten festiwal od dawna. A następny dopiero za rok.
Fotkę nr 16 "doświetlił" dla mnie taksówkarz- światłami samochodu.
Fajny reportaż z festiwalu. Koncert Michała Urbaniaka to tak naprawdę 4 "sety" po 15 minut. Zespół umiejscowiony był w na pierwszym piętrze w witrynie zabytkowej kamienicy. Zdjęcia było rzeczywiście zrobić trudno bo ciemno, bo tłum - co chwila ktoś w plecy szturchał, a na dodatek Michał Urbaniak schował się (wiem, że w jego przypadku nie jest to łatwe) na samym brzegu okna, tak że pół go wystawało...
Relacja z festiwalu bardzo mi się spodobała. Szczególną uwagę zwróciłem na starą Warszawę. :grin:
:) mam sentyment do tych zdjęć nocnych :)
Pozdrawiam
Bardzo mi miło. Są w Łodzi takie imprezy, które potrafią podkreslić niepowatarzalny klimat wielu zabytków. Nocne zdjęcia choć czasem niełatwe, są jednak bardzo atrakcyjne.
Pozdrowerki:wink:
Piękne kolory nocnej Łodzi. 5 i 9 najbardziej mi się spodobały.
Zbyt ciekawa to była impreza, zeby okazję na fotki przepuścić.
Dzięki za wizytę:grin:.
Zrawów zrobiłem sobie próbkę w hdr.
Mam więcej, ale przeróbki na hdr wymagają ostrożności bo łatwo można zdjęcie spaprać.
Ja wybieram jeden z presetów programu Mahinery hdr.
Świetne foty i kolorki.
Pozwoliłem sobie troszkę zaingerować w ostatnie zdjęcie:
Załącznik 72820
Witam kolegów:wink::grin:.
Heniu dzięki za korektę, fajnie to wygląda. Fotki zostały przerobiona przez program Machinery hdr. Ja tylko wybrałem jeden z presetów który mnie się spodobał, ale propozycji było kilkanaście. Mam tylko wersję próbną, która pełnego wymiaru nie generuje i zmniejsza do 1280x960. Poza tym wiem, ze orginalne jpegi mają krzywą perspektywe bo aparat zadzierałem do góry. Bawiłem się troche w poprawki, ale na razie z kiepskim skutkiem.
Fajnie że sam obrazek się Wam podoba i dziękuje za wizytę.
Pozdrowerki
Bezdyskusyjnie masz rację. Mnie trochę kusi poprawianie tych fotek, prostowanie etc. ale wieżcie mi czasu i nocy już na to brakuje. A od rodziny zbieram baty za to że "odpływam" od rzeczywistości przy tych "cholernych" zdjęciach.
Taka tego cena, a ja i tak swoje:wink:
Pozdrowerki
doskonale to rozumiem
mi też ostatnimi czasy czasu brak na foty :)
i zaległości w wysyłaniu ich znajomym się porobiły jak stąd do Hamryki
ale cóż życie ;)
zdjęcia kolorowe super
wersja z ciemno-niebieskim niebem IMO lepsza :)
Zmienimy troszkę tematykę. Kilkanaście dni temu, gdy jeszcze można było podziwiać jesienne plenery, pograsowałem trochę po lesie z małym nowym nabytkiem dla córek Oleczkiem VR-340. Ale zapomniałem, ze fotki zostały na karcie. Dziś je sobie pooglądałem i chce kilka pokazać, bo to małe cudo też nieźle foci.
Oj dopisało mi w tym roku szczęście w polowaniu na światło.
Nic jeszcze nie ruszałem z poprawką tch fotek. Bateria w moim Olku sie ładowała więc porwałem malucha, ale nie przestawiłem wielkości fotek i zapisały się w rozmiarze 2560x1920.
Nie widzę Twojej wersji Heńku.
Oleczek VR-340 prawie kieszonkowy.
Najfajniejszy klimat na 6tym.
Czym się różni 5 od 7go?
miejscówka z potencjałem :)
ale przychylam się do opinii że ciemniej może być lepiej :)
W zasadzie róznicy nie ma, pomyliłem się. Ale zaserwuję Wam dodatek.
Pobawię się w ściemnianie, dzięki za rady:grin:.
Z poprzedniej jesiennej wrzuty najbardziej mi leży 4 i 6 a z ostatniej 1 i 3. Pozdrawiam.
Witaj,
Pozwoliłem sobie jedno przerobić po mojemu. Zazdroszczę tych mgiełek ;)
U nas było ich aż nadto ale bez słońca. Nic nie udało mi się zrobić :(
Załącznik 72858
I jeszcze jedno:
Załącznik 72859
Bardzo ładne kadry.
Nie wiem czym to robiłeś, ale wyszło extra. Ja sie bawie tylko Ol Viewerem, ale jeszcze potrenuję.
ACDsee pro w wersji 3.
Ale pewnie inne programy też tak potrafią.
Zrzut ustawień:
Załącznik 72868