177 - pierwszy od lewej - troche podobny do Marka Niedzwieckiego ;) sorka
Wersja do druku
177 - pierwszy od lewej - troche podobny do Marka Niedzwieckiego ;) sorka
bardzo wymowne...
Rozumiem, że chodzi o zdjęcia? Ojej, teraz zauważyłem, że można połączyć te trzy zdjęcia w zestaw przy oglądaniu i wyciągnąć wnioski... Nie, w żadnym wypadku nie chciałem wskazać ofiar i winnych, jeśli ktoś tak pomyślał! Kurczę, rzeczywiście tak to może wyglądać. To dla wyjaśnienia, żeby nie było nieporozumień: Proszę nie łączyć dwóch pierwszych zdjęć z ostatniej serii z trzecim, są to oddzielne zdjęcia. Po prostu te trzy chciałem jeszcze pokazać, więc wrzuciłem razem :/Cytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
Pzdr
Suchar, widzę u Ciebie mały spadek formy. Nie przejmuj się, to mija.
Ja też go widzę, bardzo wyraźnie niestety... Nic to, trzeba czekać, aczkolwiek nie jest to miłe :/Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
eee tam, z formą jest jak z cyklem u kobiety - raz na wozie, raz pod wozem :D
A Markus Miller był akurat ok, jego w to nie mieszaj (mówię o Twych zdjęciach koncertowych).
z cyklu z milicjantami pierwsza fotka jest świetna doskonale oddaje inspirację tamtego okresu, duże wrażenie zrobił na mnie kadr 177 coś w rodzaju alei poległych. Pozdrawiam.
Dzięki Wiejo :)
aga, u mnie niestety to trwa już dużo dłużej niż miesiąc (jednak wmieszam w to Marcusa ;)), niestety. Chciałbym to jakoś przełamać, ale nie wiem jak. Liczę na to, że jak wyjadę po Świętach w góry, to tam się jakoś odblokuję.
Pzdr
Ja nie sprecyzowałem - moje odczucia na podstawie dwóch pierwszych fotek (z tej ostatniej serii) trzecie zdjęcie odstawiłem w głowie na bok.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
pzdr
Ok, rozumiem. Ja się zacząłem zastanawiać, o co chodzi i doszedłem do wniosku, że można było to odebrać tak, jak pisałem wyżej... A tego nie chciałem.Cytat:
Pzdr
Wczoraj byłem na nocnym foceniu z kolegą po Warszawie. Zimno jak cholera, jak wychodziłem z domu o 16 było -6, a zaczęliśmy focić o 18. Najpierw poszliśmy na Starówkę, potem na Most Gdański i zziębnięci do Coffee Heaven w Arkadii. Na więcej nie mieliśmy już siły. W każdym razie kilka fotek zrobiłem, a dziś je obrabiałem i montowałem. Montowałem, bo dwa z trzech zdjęć poniżej to HDR-y (most nie jest HDR-em). Zapraszam do komentowania :) !
179. Kościół Sakramentek (hyhy, HDR :D)
180. Most Gdański
Most Gdański
181. Rynek Starego Miasta
EDIT: to jednak nie kościół św. Anny, tylko Sakramentek. Dzięki leodan.
EDIT 2: Coś się linki pomieszały i zamiast fotki mostu Gdańskiego była ostatnia z Yashici, ale już naprawiłem.
Pzdr
Miłe oku kadry :)
Najbardziej leży mi pierwszy z różową łuną na niebie, chociaż, naturalnie, trochę bym wyprostował.
Most bardzo udany, ładnie graja formy konstrukcji i poświata z lamp po prawej stronie.
Rynek z choinką bardzo swiąteczny w przekazie, w sam raz na dzisiejszy dzień.
Dlaczego nie wstawisz ich do Galerii?
Suchar,
Bardzo ładne fotki.
Najlepszy jest kościół. Architektura w tych warunkach oświetleniowych, przy różowym niebie (łuna od świateł miasta) doskonale gra, zieleń latarń ładnie kładzie się na ściany, bladoniebieskie tynki, zielona kopuła, drzewo po lewej i łuk krawężnika daja głębię, korona drzewa żyje na tle różu nieba. Nie lubię zdjęć wieczornych zbyt mocno balansowanych do bieli.
Most niezły - perspektywa szyn i tunelu z krat. Brakuje mi czegoś tam w dali, jakiegoś roweru, sylwetek ludzi (wiem, to jest niemożliwe).
Rynek też fajny, lecz ma mało głębi. Nie dało się zarejestrować postaci (było zbyt ciemno i aparat nie miał czułości 6400 ISO) blisko pierwszego planu, które by mogły nadać tę głębię, albo jekiejś dorożki. Wskutek pustki placu trochę nieharmonijna jest niebieska pozioma linia przecinająca kadr (tylko trochę).
W sumie, ja bym uważał, że wypad był udany. Zawsze określam moją wieczorną sesję zdjęciową mianem udanej, jeśli nawet jedno zdjęcie jest jako takie, a Ty masz jedno dobre.
Pzdr, TJ
Dziękuję za komentarz. Nie wstawiam do Galerii na razie, bo tam wędrują tylko moje najlepsze zdjęcia, a nie wszystkie. Taką mam zasadę, nie chcę jej zaśmiecać. Wolę, by to tu okazało się, że jednak jakieś zdjęcie jest kiepskie, niż w Galerii. Poza tym, z doświadczenia wiem, że w Ocenie Zdjęć jest więcej rzeczowych komentarzy, bo nie ma możliwości po prostu kliknięcie na ocenę :) Dlatego jeśli ktoś chce coś o zdjęciu przekazać, to musi to napisać :) Bardzo możliwe, że już niedługo część z tych zdjęć się w Galerii znajdzie.
Pzdr
EDIT: Tadeuszu, to z rynku było robione na statywie, na ISO 100, na długim czasie. A w ogóle to jest to HDR z trzech zdjęć :) Dzięki za wyczerpujący komentarz!
Widzę, że oglądasz programy telewizyjne :-) vide most gdański.
Nie powiem przyjemnie się patrzy...
Osobiście wolę jak niebo jest zupełnie ciemne (czerń, granat).
Jakby mdłe kolory wyszły, masz też takie wrażenie, czy mnie się zdaje?
Peniek, jakie programy? Poszedłem na Most Gdański, bo bardzo ładnie wygląda, jak jest ciemno. O które zdjęcie Ci chodzi z tymi mdłymi kolorami? 179? Dzięki za komentarz, cieszę się, że się przyjemnie patrzy :)
Pzdr
Ostatni temat miał duży potencjał, ale IMHO go nie wykorzystałeś. Widać duchy, ale takie maleńkie, nieśmiałe. Trzeba było pójść na całość - wielkie majzowate duchy. Fajny pomysł z ramką z lampek.
Rafał, to jest niestety problem pory i HDR-a. Naświetlałem długo, ale było tam mało ludzi. Zima, wieczór i to jeszcze akurat tego dnia było wyjątkowo zimno i nieprzyjemnie. Jak się zrobi ładniej to może jeszcze pokombinuję.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Na Turbo gość robił ten most.
Co do mdłości (albo niewyraźności) to miałem na myśli wszystkie.
Ah, Fotomania? Chyba rzeczywiście było. Ja nie oglądałem, ale kolega mi coś wspominał. Jeśli chodzi o mdłe kolory, to ja się zastanawiałem nad pierwszym, ale na reszcie dla mnie jest ok. Może to kwestia monitora. Z kolei na 180 jest takie rozproszone światło z tych lamp, może to one dają taki efekt. Nie wiem, popatrzę jeszcze i pokombinuję. Dzięki, że zwróciłeś uwagę.Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
Pzdr
Most jest świetny, HDRy ok, ale nie będe o nich pamiętał za tydzień...
Z tych trzech mi najbardziej leży ta z mostem - fajniutkie kolorki - kościółek jakoś kompozycyjnie mi nie leży, a ryneczek - fajny pomysł na kadr, ale rzeczywiście jakoś mało tej przestrzeni. pzdr
Suchar , to nie jest kościół Św. Anny , tylko Sakramentek na Nowym Mieście .
Dzięki za komentarze! leodan, naprawdę? :oops: Kościołów raczej od środka nie odwiedzam, a tak mi się wydawało, że to św. Anny. Zaraz zmienię, dzięki za korektę.
Pzdr
Ale chyba teraz wszyscy go zaliczają :|Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Głowa do góry Suchar - będzie dobrze i czekam na dalsze foty :-)
Dzięki za wsparcie :) Byłem na nartach, w Szwajcarii i sobie popstrykałem trochę widoczków. Odprężające :) Wrzucam pierwszego, ciekaw jestem, co powiecie. Taka tam widokówka. Jak jest z jasnością tego zdjęcia?
182. Panorama z Weissfluhjoch'a
KLIKAJCIE W FOTKĘ ! ! !
Pzdr
Fotka pod światło z całym jego dobrodziejstwem - wyrazistością, plastyką. Tematycznie jest trochę rozdarta, ponieważ pokazuję trzy rzeczy, dolinę, natłok skalistyczh szczytów oraz przy proporcji okolo 50 % nieba - piękne zamglone słońce w takim kołnierzyku pod brodą z przejrzystych chmurek. Spoglądając na fotkę czuję się trochę sielsko widząc iskrzącą się śniegiem dolinę, trochę trwożliwie widząc taki szmat drogi przed sobą między potężnymi skałami, ale w sumie optymistycznie - jaki ten świat jest piękny.
Pzdr, TJ
Za Tadeuszem, fotografia pełna górskiego majestatu, przestrzeni, światła i kontrastów,
Maleńkie słupy wyciągów i ledwo widoczne postacie ludzi podkreślają ogrom pokazanej sceny.
Moim zdaniem troszkę Ci sie WB rozjechał, cienie są mocno zaniebieszczone.
Ale moze taki był Twoj zamysł, w takej tonacji kadr wydaje się bardziej zimny.
Dziękuję bardzo za obszerne komentarze. Jeśli chodzi o WB, to tak chciałem. Dla mnie tak tam było. Jedyne, czego nie jestem pewien, to ta jasność. Nie wiem, czy nie jest ciut za ciemne, czy śnieg nie jest zbyt szary i czy odrobinę nie brakuje kontrastu.
Jeśli chodzi o WB, to czy Twoj aparat nie ma przypadkowo matrycy firmy P, bo widzę, jak lubi ona niebieski, a jednocześnie co widzimy w dolinie na śniegu - nadmierny udział czerwieni. Ciekaw jestem, czy te dwa dość sprzeczne zabarwy dadzą się wybalansować. A może zimowe słońce daje światło z dużym udziałem czerwieni?
Pzdr, TJ
Ja tam nic nie widzę, żadnej czerwieni :) A niebieskości owszem, z tym, że je specjalnie zostawiłem. Tak, mój E330 ma matrycę od Pana Słoika, Live MOS (albo NOS, jak niektórzy piszą).Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
PS. Skasowałem dubla.
Pzdr
Witaj
Bardzo ładne, ale troszeczkę mdłe sie wydaje.
pzdr
Dzięki. Właśnie sam się nad tym zastanawiałem. Obrabiałem to zdjęcie na laptopie, teraz poprawiałem w domu i już nie wiem, który monitor kłamie. Pewnie oba.Cytat:
Suchar,
Napisałeś:
Ktoś jeszcze by musiał potwierdzić czerwień, kto ma dokładnie skalibrowany monitor. W przeciwnym przypadku nie ma tematu.Cytat:
Ja tam nic nie widzę, żadnej czerwieni A niebieskości owszem, z tym, że je specjalnie zostawiłem. Tak, mój E330 ma matrycę od Pana Słoika, Live MOS (albo NOS, jak niektórzy piszą).
Pzdr, TJ
Jeśli na silę miałbym szukać czerwieni to widzę ją w okolicach słońca.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Czerwieni nie widze,ale tak mnie sie bardziej widzi.Jak cos masz przeciwko to usune fote.
Nie mam nic przeciwko lucca :) Podciągnąłem trochę kontrast, bo rzeczywiście było zbyt mdło i zdjąłem troszkę niebieskiego. Czy tak jest ok?
Klikajcie w zdjęcie!
182. Panorama z Weiss... version 2
Pzdr
łaa... ech...
Mogę się tylko domyślać, co chciałeś powiedzieć :) Niestety, wtedy robiłem zdjęcia zamiast jeździć, bo kolano bolało... Na szczęście w poniedziałek mam operację, mam nadzieję, że po niej wszystko będzie ok.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
PS. Nie polecam Szwajcarii, byłem niemile zaskoczony. Byłem tam dopiero po raz pierwszy, ale nie mam zbyt wielu dobrych wrażeń. Rżnęli na cenach jedzenia w restauracjach jak nigdzie.