Kluczowe słowo podobno :-)
Dziwne, że najpierw odświeżyliby linię E-PLX, zamiast starszej E-PX.
Wersja do druku
Pytanie raczej czy jest sens utrzymywanie linii e-px w dotychczasowej formie. Puszki bardzo podobnej do świetnie sprzedających się e-plx. Może raczej zamiast e-px będą puszki w stylu gx/gxx/ghx.
Trzy nowe konwertery Olympusa: macro, fisz i szeroki kąt... przez wzgląd na zielony podpis pod moim nickiem napiszę tylko - WTF! Oly? - słowem komentarza.
43R oczywiście FT5
:(
Szkła SHG na przełomie lutego i marca 2011.
WTF? Po prostu dbanie o dochody... Target µ4/3 cały czas nie celuje tylko i wyłącznie w jakość obrazka, ale niewielkie rozmiary i możliwość zastępstwa kompaktu, z którego włąsnie konwertery znane są.
Dla mnie przydaloby sie, zeby podczas recznego ostrzenia - nie zajmowali wybranym fragmentem calego kadru, ale srodek, albo ktorys z rogow, a kadr zostawal widoczny...
To by bylo kolejne spore ulatwienie, przynajmniej dla tych co uzywaja, manualnych szkiel. Juz jakis czas temu o to prosili ludzie i na 43 rumors i na DP Review...
Cyfrowy dalmierz? No, dobrze kombinujesz :wink:
Czekam na 12mm i 50/2 macro od czasów anonsu i chwilę później zakupu GF1; obiecano pierwotnie na 2010...
Teraz myślę sobie, że chodziło o zrobienie z roadmapu naganiacza na korpusy.
Dobrze chociaż, że mam 14-150, jest OK o czym w super artykule napisano na fotografuj.pl
Przeczytaj jeszcze raz co mi odpisałeś i skonfrontuj to z drugą częścią njiusa o SHG szkłach.
Kupiłem Olka ze względu na tą jakość obrazka filtr aa itd itp - powtarzać nie trzeba, pieniądze jakby nie grały roli, mogłem sobie kupić GH2 albo XF300 ;) choć w BBC nie pracuję, wybrałem Olka ze względu na powyższe i... roadmap.
Teraz kupa. Dobrze, że nie spuściłem 14mm.
Wybrałem m/43 dla szkieł środka - nie najtańsze, nie najdroższe. Coś a 'la N***n kiedyś.
Nie interesują mnie szkła SHG bo: 1) będą drogie, 2) jak będą drogie tzn., że będą bezkompromisowe, 3) jak będą bezkompromisowe to muszą być... duże a te już miałem choć z inną nalepką/dupką ;)
No nic zobaczymy co zaproponują zamiast tych 12mm i 50/macro w 2011 - taki Oly 100mm f/4 macro SHG mógłby załagodzić sytuację.
Jeżeli to prawda to przynajmniej wiem, że nie ma co czekać na makro w cenie w okolicach 1000zł w m4/3 tylko w ciemno brać 35/3.5 plus MMF-1/2. Bo ten konwerter to pewnie ciut lepsza soczewka - no maks coś w stylu raynoxa, a kosztować będzie pewnie tle co 35mm.
A przy okazji. Co to są obiektywy SGH?
Janko zamawiał co innego:) A pamiętacie takie cuś co niby miało wyjść: E-PS1 ? Może to będzie ten E-P3 :grin:
Aha na tym pseudo E-P3 też dopatrzyłem się jednego feleru, mimo że to fake, a mianowicie brak diody doświetlającej...
Aha 2 :D Jeśli Olek wsadził do nowego kompakta 3' OLEDa 610k to można mieć nadzieję że upcha też w nowym mikro body.....
Ekran pewnie będzie jakiś nowy, bo starego sobie w dzisiejszych czasach jakoś nie wyobrażam.
Tym razem dodatkowe akcesorium do mikrusów: Diodowa lampa doświetlająca Medusa tu na nowym E-PL2
Wydaje mi sie że nowe mikrOlki będą miały 3' ekran. Spójrzcie ile jest "luzu" pomiędzy bagnetem a górą aparatu. Myślę też że lampa już nie będzie wyskakiwać jak E-PL1....
A dlaczego ma nie wyskakiwać lampa?
Fajny bajer ta lampka, zwłąszcza, ze nie potrzebuje baterii.
Jeśli będzie tylko 20x razy droższa od analogicznych diodowych lampek pod laptopa,
to zobaczę jak się nadaje do makro, ale oczywiście do mojej Sigmy i tak :cool:
Miałem na myśli że będzie się uchylała tak jak ... no właśnie nie pamiętam w którym to aparacie widziałem...
---------------------------------------
czarny E-PL2, ogień :twisted: to już trzeci kolor...
Ten system diod fajniejszy byłby gdyby był w formie ring lighta.
Rozumiem, że te diodowe czułki to są raczej do makro. A o obiektywie makro zapomnieli? ;)
Racja, daje inne światło.
Miałem na myśli, że preferowałbym ringa dającego takie płaskie światło :-)
SLR Magic - Toy Lens 26mm f/1.4 [EN]: http://www.stevehuffphoto.com/2010/1...3-fun-fun-fun/
To Ci, co maja wkrotce wypuscic jasna 12'ke ;-)
Jeśli będzie możliwość sterowania lampami przez ten Bluetooth, używania jakiegoś pilota do wyzwalania migawki, bezprzewodowego mikrofonu czy może nawet jakiegoś patentu do bezprzewodowego sterowania parametrami aparatu i wyzwalania migawki, to super. Ale jeśli ma się skończyć jedynie na kopiowaniu zdjęć na kompa czy wprost do netu, to niech się lepiej Olek nie wydurnia...
Mnie się patent podoba i podobnie jak w przypadku wypowiedzi nt. "diodowych czułków",
stwierdzam że jeżeli będzie kosztował tylko 20x więcej jak najtańsze bluetoothy pod USB,
to sobie chętnie kupię, bo mam BT w Acerze i Olek nie daje klasycznego wejścia miniUSB pod korpusy,
a swoje "dedykowane", co jest upierdliwe w moim gąszczu kabli na biurku.
No chyba że nie udostępnią pod korpusy "dużego 4/3" aktualizacji umożliwiającej to.
Epicure weź wyluzuj, pamiętam jak parę osób w wątku na temat Pentaksa K-R bodajże marudziła, że jest podczerwień zamiast blutootha, a teraz Ty na bluetootha? Niektórym ciężko dogodzić.
a znasz lampy z bluetoothem?
Ale ja nic nie mam do bluetootha. Wręcz przeciwnie, dostrzegam duże możliwości takiego rozwiązania. Zastawiam się tylko, ile z tych możliwości zostanie wykorzystanych w Olympusie i twierdzę, że jeśli skończyć ma się jedynie na takim banale, jak zgrywanie fotek na kompa, to szkoda by mi było na to kasy...
A znasz jakiekolwiek inne akcesoria fotograficzne z bluetoothem? Nie ma, to będą, skoro już pojawia się nowa możliwość. A przynajmniej mogłoby być, chociażby kostka podłączana do stopki lampy. Olek wymyśla takie rzeczy, że z pewnością dałby radę coś takiego zrobić, gdyby tylko mu się to kalkulowało.
Jeśli po podłączeniu tego Blutacza w menu będzie możliwość znajdywania urządzeń to można sobie zakupić moduł GPS do geotagowania zdjęć, a to już jak by nie patrzeć ułatwi synchronizowanie z mapą, powiedzmy przy zrzucaniu w Picasie :)
Czym się różni E-PL2 od E-PL1?
Oto różnice:
- on/off switch and grip is different (Guzik ON\OFF, oraz grip o nowym kształcie)
- Live Guide II for still images and for Movie capture with Rotating Dial (Przewodnik przy robieniu zdjęć i kręceniu filmów)
- New “Dramatic Tone” Art Filter and six background Music (Melancholy, Nostalgic, Love, Joy, Cool, Beat) (Nowy filtr, oraz sześć podkładów muzycznych)
- 3.0 LCD with 460k Dots
- ISO 6400
- Shutter: 1/4000s
- SDXC Memory Car
- It has Cable Release (Zdalne wyzwalanie spustu migawki)
- Face Detection with Eye Detect (System wykrywania twarzy z wykrywaniem oka)
- 22 Scene-Select Modes
- Accessory Port 2
- BLS-5 Lithium Ion Battery
- And the kit lens is the new 14-42mm Lens II MSC
Faktycznie jest sporo zmian. Ja zwróciłem uwagę przede wszystkim na skrócenie czasu migawki do 1/4000s. To jest już standard i dobre posunięcie. W słoneczne dni jak znalazł. To, że jest lepszy LCD to było do przewidzenia. Dziwi tylko ten upór i nie wbudowanie zwykłej, najzwyklejszej diody wspomagającej AF.
Owszem, to dziwi. Ale jeszcze bardziej dziwi to, że skoro już postanowili nie pakować tej diody do korpusów, to czemu wbudowana lampa nie może pełnić jej roli. A już najbardziej dziwi to, że nawet zewnętrzna lampa podpięta do puszki nie daje wspomagania AF, mimo że przecież taką funkcję ma.
Myślę, że działa tu jakieś Ministerstwo Głupich Kroków ;)