-
Odp: Koriolan- zdjęcia rozmaite
Dziękuję za odwiedziny i krytykę :)
Patrzcie go, żyrafa o ośmiu nogach mu się nie podoba :). rzecz jasna bardziej klasyczne zdjęcie też udało mi sie zrobić, ale właśnie przez te dwie głowy i osiem nóg wybrałem takie ujęcie.
Kaczka, pelikan i czworonogie "sarny" zrobiłem na makasymalnej ogniskowej, trudno to było już inaczej wykadrować.
-
Mi też portreciki najbardziej się podobają, z zoo i ten z gitarą. Co do ośmionogiej żyrafy to przypomniała mi pięcionogiego słonia :shock: na szkolnej wycieczce, niestety aparatu nie miałem, a śmiechu było co niemiara :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Wzgórze Tibidabo by night :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Wzgórze Tibidabo by night :)
Podoba mi się :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Podoba mi się :)
No, aż korci żeby się dowiedzieć co jest w tej czarnej przestrzeni :)
-
Ok, ale ja jeszcze celowo wygasiłem cienie :)
Mam pytanie
przez przypadek przestawiłem ISO na 20 000 (dwadzieścia tysięcy). Zrobiłem kilka zdjęc które chciałbym w miarę uratować.
zdjęcia są prawidłowo naświetlone, ale bardzo mocno zaszumione, zwykłe odszumienie w LR niewiele daje.
Jakim trikiem można je trochę poprawić?
Kilkukrotny resize ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Ok, ale ja jeszcze celowo wygasiłem cienie :)
A to ja to doskonale rozumiem, ale takie mam wrażenie patrząc na tą fotkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Mam pytanie
przez przypadek przestawiłem ISO na 20 000 (dwadzieścia tysięcy). Zrobiłem kilka zdjęc które chciałbym w miarę uratować.
zdjęcia są prawidłowo naświetlone, ale bardzo mocno zaszumione, zwykłe odszumienie w LR niewiele daje.
Jakim trikiem można je trochę poprawić?
Kilkukrotny resize ?
Niby tak, ale jak są kolorowe ciapki, to zmniejszanie niewiele tu pomoże. Może pokaż jedno z tych zdjęć, się ktoś na to rzuci i napisze co zdziałał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Niby tak, ale jak są kolorowe ciapki, to zmniejszanie niewiele tu pomoże. Może pokaż jedno z tych zdjęć, się ktoś na to rzuci i napisze co zdziałał.
Najlepiej RAW
-
Ok, wieczorem postaram się wrzucić.
-
2 załącznik(ów)
jednak nie wrzucę :)
W zamian jeszcze dwa zdjęcia.
Szukałem Tibidabo za dnia- wiaduktem z którego zrobiłem zdjęcie, przechodziłem wiele razy- ale nie mam..
Zwracam uwagę na wielkośc pliku z bańkami- ma ponad 1,5 MB a jest wygenerowany przy uzyciu tego samego preseta. Ilośc szczegółów robi swoje.
-
8 załącznik(ów)
Przez ostatnie dwa miesiące nie zrobiłem ani jednego zdjęcia, które warto byłoby pokazać w Olyclubie.
Dziś "Gdańsk Eye" i kilka ujęc ze skoków na bungee.
-
-
Te z dziewczyną ze skrzyżowanymi rękami podoba mi się najbardziej. Fajnie uchwycona, szkoda, że ta platforma się też załapała, ale trudno :)
-
podziwiam ludzi za odwagę. ja chyba nie dałbym tego decydującego kroka w przód :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
podziwiam ludzi za odwagę. ja chyba nie dałbym tego decydującego kroka w przód :shock:
Ja też nie, szkoda spodni :mrgreen: Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:
-
[QUOTE=ahutta;1111568 Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:[/QUOTE]
To chyba przy hamowaniu przelatywało :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ani chybi, tak musiało być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ja też nie, szkoda spodni :mrgreen: Chociaż z tego co słyszałem, to niektórzy byli po kark ufajdani :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ani chybi, tak musiało być.
idealnie pasuje tu dowcip jak ojciec tłumaczył synkowi co to jest samokrytyka:
- więc synku jak ci to wytłumaczyć??...samokrytyka to jest coś takiego jakbyś stanął na rękach i zaczął się obesrywać..:mrgreen::roll:
-
na spadochronie czy paralotni bym kiedyś chciała się przelecieć :mrgreen:
ale bungee - jakoś bym się o stawy swe bała
zdjęcia fajne
Pan celowo nie włożył koszulki w spodnie - czy miał pałę z fizyki ;) i nie wiedział co to grawitacja :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Te z dziewczyną ze skrzyżowanymi rękami podoba mi się najbardziej. Fajnie uchwycona, szkoda, że ta platforma się też załapała, ale trudno :)
Skrzyżowanymi na PIERSIACH - zapomniałeś dodać "księżulku" hihi ;) :).
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
Zamykasz oczy, mówisz sobie w duchu "A siusiak z tym wszystkim, raz się żyje a co przeżyje to moje" i leeeeeecisz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Skrzyżowanymi na PIERSIACH - zapomniałeś dodać "księżulku" hihi ;) :).
Znaczy się, musiała trzymać :-P - to tak a'propos postu Ulki o grawitacji :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Znaczy się, musiała trzymać :-P - to tak a'propos postu Ulki o grawitacji :mrgreen:
Co tam grawitacja!
Pomyśl o sile bezwładności podczas hamowania :-P
-
1 załącznik(ów)
Widze, że dyskusja się rozwinęła :)
Właśnie wróciłem z wakacji- było kapitalnie, chyba założe osobny watek. Jakis fotoprzewodnik po Rodos.
Na szybko - zdjęcie z kościółka w interiorze.
ISO 3200 z ręki, czas 0,4 sekundy. Nie wierzyłem, że coś z tego wyjdzie.
Coraz bardziej lubię EM1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
....
Coraz bardziej lubię EM1
No noooo! Jest dobrze! Pozdrawiam i życzę udanej adaptacji pourlopowej.
-
To czekamy na fotorelacje.
-
z rodos będą piękne zdjęcia:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Widze, że dyskusja się rozwinęła :)
Właśnie wróciłem z wakacji- było kapitalnie, chyba założe osobny watek. Jakis fotoprzewodnik po Rodos.
Coraz bardziej lubię EM1
Przewodnik dobrze się zapowiada :grin:
-
Również czekam na fotorelację z Rodos.
-
3 załącznik(ów)
Po dłuższej nieobecności wróce do wątku ogólnego- kilka zdjęć z wesela w zeszłym tygodniu- nasz forumowicz Pilek z małżonka.
Impreza była w Starej cegielni w Rzucewie- nie wpuszczono nas tam podczas wiosennej wycieczki trójmiejskich Olyklubowiczów.
-
gratulacje dla małżonki i Pilka:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Po dłuższej nieobecności wróce do wątku ogólnego- kilka zdjęć z wesela w zeszłym tygodniu- nasz forumowicz Pilek z małżonka.
Impreza była w Starej cegielni w Rzucewie- nie wpuszczono nas tam podczas wiosennej wycieczki trójmiejskich Olyklubowiczów.
Młodej Parze wszystkiego dobrego! Masz jakieś zdjęcia plenerowe ze Starej Cegielni?
-
Mam nadzieję, że te rogi na 2. to nie Twoja złośliwość :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Masz jakieś zdjęcia plenerowe ze Starej Cegielni?
Niestety nie, przybyliśmy w ostatniej chwili, nie ma też żadnych zdjęć z samego wesela bo moja żona poprosiła mnie o odniesienie sprzętu do samochodu.
Co do rogów- nie miałem innej możliwości zrobienia tego zdjęcia, a bohaterowie stwierdzili, że ten mistrz drugiego planu im nie przeszkadza.
Ponieważ zdjęcia robił więcej niż jeden fotograf, ja podszedłem to tematu zupełnie luźno- zapiąłem 45/1.8 i stwierdziłem, że co wyjdzie to wyjdzie.
chyba wyszło.. fajnie.
-
3 załącznik(ów)
dziś przeczytałem wiadomość, która niesamowicie mnie wk..
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...ju-n84752.html
Przeczytajcie argumentacje, nóż się w kieszeni otwiera.
Grobla w Ptasim Raju to jedno z moich ulubionych miejsc spacerowych. Nie ma tam tłumów a spacer groblą, plaża i lasem-trasa około 8-10 km, jest niesamowicie urozmaicony
Trzy zdjęcia z wrzesniowego spaceru, jedno z dedykacją dla wielbicieli wybrzeża Bałtyku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
dziś przeczytałem wiadomość, która niesamowicie mnie wk..
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...ju-n84752.html
Przeczytajcie argumentacje, nóż się w kieszeni otwiera.
Grobla w Ptasim Raju to jedno z moich ulubionych miejsc spacerowych. Nie ma tam tłumów a spacer groblą, plaża i lasem-trasa około 8-10 km, jest niesamowicie urozmaicony
Trzy zdjęcia z wrzesniowego spaceru, jedno z dedykacją dla wielbicieli wybrzeża Bałtyku
Odpowiem Ci tak, jeśli prawdą jest, że ptaki przenoszą sie do Portu, to znaczy, że ta ludzka stonka jednak im przeszkadza w funkcjonowaniu. I nie czują się dostatecznie bezpiecznie. Gdańszczanie widać nazbyt tłumnie na tę groblę chadzają. Niewątpliwą prawdą jest, że przez ostatnie 20 lat waszliśmy głęboko w zwierzęce ekosystemy z naszymi domami, płotami, ogrodami i psami i kotami... Zwłaszcza w okolicach miast i miasteczek i rozproszyliśmy naszą zabudowę. W Małopolsce widać to szczególnie.
Ta dyrekcja od środowiska ma trochę racji. Popatrz na zdjęcia z Tatr, czy Karkonoszy, podobnie jest w ujściu Wisły w weekendy...
-
Szkoda by było, jeśli jednak faktycznie Ptasi Raj przestaje być dla ptaków rajem, może ma to sens.
-
Andrzeju, na pierwszym zdjęciu jest rzeczona grobla , sfotografowana od strony morza. Po lewej stronie jest jezioro i rezerwat Ptasi Raj.
Po prawej, Martwa Wisła.
Ruch na grobli nie przypomina bynajmniej drogi do Morskiego Oka, ponieważ je środkowa cześć jest podtapiana i konieczna jest mała przeprawa po śliskich kamieniach.
i cytat
Cytat:
"Inwestycja jest częścią warunków RDOŚ na rozbudowę i pogłębienie toru wodnego na Wiśle Śmiałej, by mógł tędy przebiegać ruch większych statków. W efekcie grobla po przebudowie ma być niedostępna dla pieszych poprzez zamknięcie kładek nad przepustami. To była wyłącznie inicjatywa RDOŚ i od nich zależy zmiana decyzji w tej sprawie - wyjaśnia Anna Stelmaszczyk-Świerczyńska, dyrektor techniczna z Urzędu Morskiego w Gdyni.
To nie jedyny powód zmian. Po Wiśle Śmiałej już pływają niewielkie zbiornikowce i barki przewożące płynne paliwo, w przyszłości mają tam także przepływać niewielkie tankowce, m.in. dlatego, że do końca 2015 roku Grupa Lotos planuje zakończyć budowę terminalu przeładunkowego przy Martwej Wiśle."
Po Martwej Wisle pływają statki, łodzie silnikowe, skutery, jest też ośrodek żeglarski. Powstaje terminal przeładunkowy ropy dla Lotosu. Oni wszyscy w mniejszym stopniu zakłócają bytowanie ptaków w rezerwacie niż piesi? śmiem wątpić.
Dodam, że trójmiejskie stowarzyszenia "ekologiczne" to w większości sprzedajne ***** - mieszkańcy Trójmiasta
znają hasła "Port Service" "hałda fosforów" czy "Szadółki" Rozumiem, że LOTOS przeprowadził stosowne konsultacje z organizacjami ekologicznymi, i po opłaceniu ekspertyz okazało się że te inwestycje + ruch tankowców nie zagrażają ptakom w Ptasim Raju?
Tak niestety wygląda u nas "ekologia" - pod jej płaszczykiem zwyczajnie robi się interesy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Tak niestety wygląda u nas "ekologia" - pod jej płaszczykiem zwyczajnie robi się interesy.
Zgadzam się z tym w 100%. Artykuł przeczytałam z takim samym oburzeniem jak Koriolan.
Stwierdzenie, że grobla i przechodzący tam ludzie mogą zagrażać ptakom uważam za kompletną bzdurę. W to może uwierzyć ktoś, kto tam nigdy nie był. Ja byłam kilkanaście razy. Przejście przez groblę nie należy do najłatwiejszych a przy wysokich stanach wody, wymaga wręcz sporych umiejętności akrobatycznych. To powoduje, że nie ma tam i nigdy nie było dzikich tłumów ludzi. Natomiast w sezonie jest sporo łodzi, jachtów, barek i jeżeli coś/ktoś zakłóca spokój ptakom, to raczej nie te kilkanaście osób, które przejdą po grobli nawet kilka razy dziennie. To jest jedno z piękniejszych miejsc w okolicach Gdańska, bardzo lubiłam tam jeździć. Może jeszcze zdążę zanim ustawią zasieki i drut kolczasty a groblę wysadzą w kosmos. Postawię transparent na znak protestu przeciwko durnej decyzji. Eh... smutne to wszystko.
-
1 załącznik(ów)
Cześć,
Informacja faktycznie dość przygnębiająca.
Trzeba by się jeszcze wybrać zanim wszystko rozpieprzą.
Byliśmy tam 21,03,2009r i można to jeszcze powtórzyć
Załącznik 134155
-
To juz tak dawno było?
Może zmajstrujemy jakieś trójmiejskie spotkanie?
sobota 15 listopada?? Niekoniecznie w Sobieszewie - może być problem z przejściem groblą ze względu na stan wody