Świetna relacja, piękne fotki, Pozdrawiam....
Wersja do druku
Świetna relacja, piękne fotki, Pozdrawiam....
Z tego co mi lokalsi powiedzieli to najlepsza pogoda jest od września do stycznia - tzn. w tych miesiącach najlepiej jest odwiedzać Nepal. Jestem pewien, że Ci się spodoba ;)Cytat:
Do Nepalu wybieram się w lutym
Dawaj jeszcze jakieś foty z Etiopii, chętnie pooglądam! :D
Kolajna porcja ciekawych zdjęć, a propos Etiopii to ostatnio widziałem program W. Cejrowskiego z cyklu "Boso przez świat" . Od razu skojarzyły mi sie Twoje zdjęcia :-) Zwiastun można tu obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=3apF4iFmg_4
Pokazywał mniej więcej okolice po których wiedzie i Twoja fotorelacja m.in. wnętrze takiej chatki jak na Twoim pierwszym zdjęciu z ostatniej wrzutki.
to jest coś niesamowitego, że ludzie żyją tak samo jak hmmm nie wiem 500 lat temu? Cały czas te same sposoby na uprawę, polowanie itd.
Przepiękne zdjęcie, super się ogląda.
Dziękuję :) Zainteresowanie wątkiem ciągle jest, a repertuar mi się kończy :grin:
Trochę o kuchni etiopskiej, tam chlebem powszednim jest indżera - taki 50 cm średnicy placek ze sfermentowanej wody i mąki z trawy abisyńskiej teff. Podawana do każdego posiłku z pikantnym sosem, warzywami, jagnięciną, kurczakiem lub wołowiną, wieprzowiny nie jedzą nawet chrześcijanie. Spożywa się prawą dłonią bez sztućców, smak, że tak napiszę - kwestia smaku :roll:
Załącznik 136276Załącznik 136283Załącznik 136275
Buna - kawa można powiedzieć narodowy napój, stąd ta roślina pochodzi i jeszcze gdzie nie gdzie dziko rośnie. Parzenie i picie kawy to cały rytuał trwający około godziny, wszystko to odbywa się w miłej atmosferze przesiąkniętej zapachami kawy i mirry lub kadzidła palonego w małym kominku. Ważną sprawą umawiając się na kawę z Etiopczykiem jest ustalenie według którego czasu się spotykamy, tam doba dzielona jest na dwie części po 12 godzin licząc od 6, tak więc nasza 7 rano to u ich 1, 6 wieczorem - tam 12 a 7 wieczorem znów 1 :shock: chyba nie poplątałem. A po za tym jest teraz 2007 rok liczony od 12 września i dzielony na 13 miesięcy :)
Załącznik 136282Załącznik 136277Załącznik 136278Załącznik 136279Załącznik 136280Załącznik 136281
Interesująca fotorelacja. Super zdjęcia.