Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Orientuje się ktoś jak jest z migawką?
Czy jest wyłącznie mechaniczna, czy może jednak elektroniczna (lub jest możliwe przełączanie jak chyba w którymś Panasonicu)?
Aparat ma możliwość ustawienia interwałometru - szkoda zajechać tym przedwcześnie migawkę, gdyby ktoś bardziej się wkręcił w temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
maestro
Wszystko fajnie gdyby nie wizjer. Szkoda że nie jest większy. Jakie on będzie miał powiększenie ?
przykładowo
Nikon D5100 - 0,49x
Canon 650D ma mniej, bo 0,50x
Olympus O-MD EM-5 ma 0,58X
Nikon D7000 ma 0,63x
Mam krótkie pytanie: podane wartości to powiększenie względem czego?
Czy do zastosowanej matrycy (która jest różna w APS-C i 4/3), czy bezwzględnie np. do obszaru FF?
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Mam krótkie pytanie: podane wartości to powiększenie względem czego?
Słuszne pytanie. Bez odpowiedzi na nie nie ma nawet sensu brać pod uwagę tego parametru. W lustrzankach to było powiększenie względem obrazu z matówki, o ile się nie mylę. A w bezlusterkowcach? Chyba względem wielkości wyświetlacza w EVF. Tylko skąd pewność, że te wyświetlacze mają taką samą wielkość? Nikt tego przecież nie podaje w specyfikacji.
O ile dobrze kojarzę to przelicznik jest względem FF.
E-M5 ma powiększenie 1.15x względem wielkości matrycy 4/3.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W G1 używając szkieł manualnych w zasadzie nie muszę nawet powiększać obrazu w wizjerze aby prawidłowo ocenić ostrość. Obawiam się, że przy powiększeniu 0,58 nie będzie tak dobrze. W każdym razie dla mnie jest to istotny parametr i jak pisałem kupując coś nowego trudno aby wybierać gorszy.
A stabilizacja matrycy + focus peeking? To nie pomaga przy korzystaniu ze szkieł manualnych?
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
O ile dobrze kojarzę to przelicznik jest względem FF.
E-M5 ma powiększenie 1.15x względem wielkości matrycy 4/3.
Panasy serii G maja to powiększenie 1.40x, a względem FF właśnie 0.7x.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
A stabilizacja matrycy + focus peeking? To nie pomaga przy korzystaniu ze szkieł manualnych?
Pomaga.
Focus peeking działa z pełni manualnymi szkłami? Tak pytam bo nie wiem. Może ktoś potwierdzi.
Myślę że byłby bez sensu gdyby działał tylko ze szkłami mającymi af...
Cytat:
Zamieszczone przez
sconner
A jak jest w E-P5 i E-M1?
Cytat:
Zamieszczone przez
sconner
Niby tak:)
Wracając jeszcze do tego powiększenia w wizjerze myślę dobre porównanie to gdyby przez lata ktoś używał tylko ekraniku (peny) o wielkości 3 cale i następny aparat jaki kupił to też mający tylko wyświetlacz ale o rozmiarze 2,7 cala bądź 2,5 cala (trudno mi określić tę różnice pomiędzy powiększeniem 0,58, a 0,70x) Pewnie, że w nowym są inne, może i bardziej istotne zalety. To już indywidualna decyzja w wyborze.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
A jak jest w E-P5 i E-M1?
W EM1 to jest funkcja, którą możesz sobie przypisać pod klawisz. Włączasz jak potrzebujesz.
W obiektywach z AF możesz sobie ustawić jako domyślny efekt przy ruszeniu pierścieniem ostrości.
andtor2
zastanawiam się nad zmianą G3 na E-M10, więc może za jakiś czas napiszę odczucia z różnicy pomiędzy wizjerami
Ktoś się orientuje, czy E-M10 ma manualny tryb wideo? I czy stabilizacja na matrycy działa cały czas, tzn również przy kadrowaniu i filmowaniu?