-
Sciagnij Uaktualnienie i poprzez usb wgraj do lampy.Ono jest od polowy roku,byc moze jak kupiles teraz lampe to ona juz jest z tym nowym i wcale nie musisz wgrywac.
Sciagnelem i wstawilem tu: http://www.megaupload.com/pl/?d=O1Q6CN06
Moze komus jeszcze sie przyda
-
poszło, już mam 2.0 dzięki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
hmm... a powiedzcie mi dlaczego lampa ignoruje ustawienia przyslony? tryb ttl, im bardziej przymykam dziure tym bardziej niedoswietlone zdjecia, tylko przy najwiekszej jest poprawnie. co mam z tym fantem zrobić?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
no bez jaj, nikt nie mial takiego problemu czy problem jest tak prosty ze nie warto odpowiadac?:)
-
Warto - co poprzez scalenie postów informacja stała się mało widoczna.
Przeczyść spirytusem styki w aparacie i lampie (wszystkie, dokładnie).
Czy jak zoomujesz to lampa również to robi (palnik musi być na prosto, przed zmianą firmware było inaczej).
Spróbuj czy prześwietla w trybie lampy "A".
-
Przepraszam za laickie pytanie... Mam Panasonica G1 i planuję zakup tej lampy, przeczytałem wątek, ale wciąż nie rozwiały mi się wątpliwości - czy będę w stanie wyzwolić błysk w tej lampie błyskiem z wbudowanej lampy G1?
-
Błyskiem lampy nie. Jeśli już to czy G1 ma wyzwalanie radiowe tak jak np. E-3? Jeśli ma to Metz'a powinien wyzwolić ale błysk nie bo nie ma fotoceli.
-
Musiałbyś podpiąć fotocelę jako ososnie urządzenie do lampy.
-
Niestety G1 nie ma wyzwalania radiowego. Sposób z podłączeniem fotoceli wygląda dobrze. Dzięki za odpowiedzi.
Rozumiem że dałoby się dokupić zewnętrzny nadajnik radiowy, podłączany do G1, którym mógłbym wyzwolić Metza?
-
Kupilem ta lampe i ogolnie jestem zadowolony, ale mam pewien problem. W momencie kiedy podpinam lampe jako zewnetrzna w G1 i probuje sterowac przeslona to minimalny czas jaki udaje mi sie uzyskac to 1/160. Interesuje mnie taka sytuacja - jestem w plenerze, niebo ma czas 1/400 zalozmy, a ja chcialbym lampa doswietlic najblizsze otoczenie. Nie jestem w stanie uzyc czasu ponizej 1/160, sprawdzalem wszystkie ustawienia zarowno lampy jak i aparatu. To samo jest kiedy probuje uzyc lampy wbudowanej, tez nie schodzi czas ponizej 1/160. Czy to co chce zrobic nie ma sensu?Czy moze to jest ograniczenie G1. Jesli chodzi o uzywanie lampy, jestem totalnym amatorem, prosze o porade co robie zle.
-
G1 ma taki właśnie czas synchronizacji z błyskiem lampy. To nie jest wina metza.
-
Ale przecież Metz 58 ma ttl hss i powinno dać się szybciej. Włączałeś ten tryb?