Odp: Sony RX1 - kompakt FF
Mam nadzieję, że producenci pokażą nam więcej kompaktów FF :)
Strasznie podoba mi się ten aparat, ale sobie go nie kupię.
Stoi za 13k w Fotojoker. Ciężko i drogo ;-)
Problemem takich dużych matryc będzie brak zooma. Szkła do FF są duże - tu widać już po samej 35tce.
Taki kompakt z zoomem 24-70/2.8 byłby niewiele mniejszy pewnie niż 5D z takim szkłem...
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Problemem takich dużych matryc będzie brak zooma. Szkła do FF są duże - tu widać już po samej 35tce.
Taki kompakt z zoomem 24-70/2.8 byłby niewiele mniejszy pewnie niż 5D z takim szkłem...
Bez przesady, z 24 Mpix można spokojnie wykadrować pole widzenia 70 mm, czyli masz zoom 35-70. 6 ostrych Mpix wystarczy prawie do wszystkiego, a będą bardzo ostre bo pochodzą ze środka dobrej stałki.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Bez przesady, z 24 Mpix można spokojnie wykadrować pole widzenia 70 mm, czyli masz zoom 35-70. 6 ostrych Mpix wystarczy prawie do wszystkiego, a będą bardzo ostre bo pochodzą ze środka dobrej stałki.
Kurczątko... świetny pomysł. Ja się głowiłem jak w nowym systemie mieć długie tele. Teraz już wiem, trzeba kupić D800. Będę miał FX/DX/4/3 w jednym. Co se wykadruje to moje.
Człowiek się uczy całe życie. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Kurczątko... świetny pomysł. Ja się głowiłem jak w nowym systemie mieć długie tele. Teraz już wiem, trzeba kupić D800. Będę miał FX/DX/4/3 w jednym. Co se wykadruje to moje.
Człowiek się uczy całe życie. ;-)
A cropy z nowej Sigmy już widział:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I co, ogniskową sobie też wykadruję? :) I geometrię kadru? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
A cropy z nowej Sigmy już widział:-P
Nieeee ?
Póki co kalkulator mi się zagrzał.
Siedzę i liczę następujące zadanie. Posiadając obiektyw 200mm pod FX, jeżeli zakupię D800 z 36Mpx matrycą to do jakiej ogniskowej "urośnie" mi te 200mm jak sobie obrazek "wykropuje" ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Oki, pokaż mi w praktyce. Wykadruj tak drugi obrazek (90mm), żeby mi wyszedł pierwszy (300mm).
http://www.fotoin.net/teksty/podstawy/obrazy/10A.JPG