Jeśli matryca dosięgnie choć trochę matrycę 16MP
z uszczelnianego profesjonalnego Pentaxa k-5 obecnie za 3500zł.
To życzyłbym sobie takiej samej ceny... no tak, pożyczyć sobie mogę... :-P kasę.
Wersja do druku
Jeśli matryca dosięgnie choć trochę matrycę 16MP
z uszczelnianego profesjonalnego Pentaxa k-5 obecnie za 3500zł.
To życzyłbym sobie takiej samej ceny... no tak, pożyczyć sobie mogę... :-P kasę.
O, bardzo dobry.
Otóż tu siedzą ludzie o szerokich horyzontach i świat poza nowym omd jest dla nich także interesujący. Równocześnie są to ludzie niesłychanie zdolni i potrafią sobie wyfiltrować tych kilka zdań nieinteresujących ich akuratnie w danej chwili bez uruchamiania całej machiny opieprzająco - wycinającej.
A tak poważnie - po co tak narzekać? Wiadomo, że powstanie uszczelniane body, być może z nową matrycą (lekko zmienioną), w stylu pena, nieco nawiązującego stylistycznie do nowego obiektywu. Żadnych ff, żadnych 10EV czystej dynamiki z matrycy, żadnych cudów. Normalna ewolucja.
czyli kolejne zawiedzione nadzieje na święty graal.
Od olympusa nie oczekuje się ewolucji a rewolucji.
Wszystko co jest o jeden procent mniej donośnym wydarzeniem będzie porównane do K5 z limitedem albo D5100 z jego magią obrazowania ciemnych piwnic i starte na proch w żarnach internetowego młyna na rozum.
Proponuję już zacząć wyrażać swoje niezadowolenie; zaczynam:
- nie będzie FF
Nie będzie czterech customów, głupich kilku linii kodu w programie, który udostępni tak niesłychanie wygodne customy czyli własne sety początkowe dla typowych sytuacji, u mnie: pejzaż -najwyższa jakość, pejzaż - ciemno, street i ksero.
Ów niesłychany wynalazek popełniono w historii foto chyba raz: w kompakcie sp-350.
W SP-500 też mialem te customy ale nigdy ich nie użyłem.
No właśnie chyba dlatego ich nie ma, bo mało kto tego używa. Z moich obserwacji natomiast przede wszystkim uratowałyby olbrzymie ilości zdjęć tym, którzy zapominają obniżyć iso, dopasować przysłonę itd. po wcześniejszych, skrajnych ustawieniach.
Zresztą, ilu niepracujących w auto straciło kiedyś okazję, bo mieli wszystko poprzestawiane, a chwilę później kadr się zmienił?
W penach jest możliwość wrzucenia własnego customa pod przycisk video. Gdy go wcisnę, automatycznie rośnie iso i otwiera się przysłona, dzięki czemu szybciej poruszający się obiekt jest fotografowany z krótszym czasem. Manualna zmiana tych parametrów zajęła by więcej czasu i okazja do fajnego zdjęcia mogłaby przepaść. Niestety jest to rozwiązanie nie do końca otwarte jak np. Canonach serii G, gdzie są co prawda tylko dwa customy dostępne na pokrętle trybów, ale zawsze resetują wszystkie ustawienia.
Promocja customów w świadomości fotografów jest żadna, a to jest naprawdę potężne narzędzie do otrzymywania tak najwyższej jakości zdjęć jak i zdjęć poprawnych technicznie w ulotnych chwilach.
---------- Post dodany o 18:30 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------
Akurat jakoś mam pecha w większości swoich aparatów nie mieć tego.
---------- Post dodany o 18:31 ---------- Poprzedni post był o 18:30 ----------
Też, reset wszystkiego mam na myśli, tzn. jeśli jest to tryb A, reset przysłony do 6,3 (dla pena).
customy są w 5DII :)
Dla mnie te tryby użytkownika to podstawa. Zawsze mam pod ręką szybki dostęp do hdrów (braketing ekspozycji, zdjęcia seryjne, iso 100) i zdjęć dynamicznych (priorytet migawki z od razu ustawionymi krótkimi czasami, ciągły AF, zdjęcia seryjne, auto iso z wysokim górnym progiem).