Dzięki chłopaki za pomoc :roll:
Pierwszy raz mam doczynienie z fish eye`em więc nie kumata za bardzo jeszcze jestem. No nic to. Będę próbować, a to tak czy tak. Zobaczymy co będzie :wink:
Napewno zdam relację :mrgreen:
Wersja do druku
Dzięki chłopaki za pomoc :roll:
Pierwszy raz mam doczynienie z fish eye`em więc nie kumata za bardzo jeszcze jestem. No nic to. Będę próbować, a to tak czy tak. Zobaczymy co będzie :wink:
Napewno zdam relację :mrgreen:
wygina horyzont jak ta lala, wystarczy nie umieszczać go centralnie:
Załącznik 35892
Jeśli chodzi Ci tylko o wyginanie to po co kupować fisha? To samo możesz zrobić na kompie z normalnego zdjęcia. Myślałem, że fishe kupuje się dla kąta widzenia, no ale widać myliłem się...
W temacie horyzontów:
http://img134.imageshack.us/img134/1363/fiszedwa.jpg
No i masz racje, niektórych suchary zadowalają :)
Ok, idźmy tropem kąta.
Po co Ci ten kąt ? Do krajobrazu, architektury ? Dystorsja wyklucza te zastosowania, a kupować fisza, żeby go prostować ? Można, ale to jest równie bez sensu co zaginanie zdjęć ze zwykłego obiektywu i zapijania sucharów wodą :mrgreen:
Jeśli chodzi tylko o kąt widzenia to wytłumacz mi jeszcze sens istnienia obiektywów fisheye 15 i 16 mm w kontekście obiektywów typu Sigma 12-24.
Ja fisza kupiłem głównie po to, żeby się pobawić ... w plenerze, nie przed komputerem :wink:
Fish jest świetny do plenerów (szeroki kąt) no i do architektury (nie trzeba już tyle prostować bo po prostu się nie da :D ).
Nadaje się też do celów edukacyjnych, np ja uwierzyłem, że ziemia jest okrągła (!)