Wszystko masz w tym wątku. Na poprzedniej stronie. Wystarczy zacząć czytać posty, a nie tylko je produkować.
:shock:
JAKI akumulator do panasonica GF1?
Wiem -firmowy... -cena 89€...
Ale ja nie chc€ firmowego -tak źle jeszcze z moją głową nie jest.
Jaki zamiennik?
Jak przerobić (jeśli się da) taki zamiennik by oszukać (tego p...ego) panasonica?
mam kryzys.
Proszę pomóżcie załamanemu co łaska...
Jak czasu ciut wiecej bedzie to oczywiscie. Jeszcze koncze obrabiac niektore RAW'y z GH1, obiecane dawno komus. I na wszelki wypadek nie robilem jeszcze update'u LR, stad nie czyta mi jeszcze RAW'ow z GF1. Na razie zrzucam na dysk, robie rownolegle JPG'i.
Piotr, bez torby sie da. Zanim kupilem REZO TLZ 10, wrzucalem go mojej zwyklej torby nie-foto. Da sie przezyc.
Na wyjscie z jednym szklem, idealne sie wydaje fabryczne etui, gdzie nie trzeba aparatu "wyjmowac", ale jedynie zdjac przednia oslone, jak kiedys analogi sie "opakowywalo". PEN tez chyba ma cos takiego. Tylko na razie to jest piorunsko drogie (ebay z JP), oficjalnie jeszcze chyba nie weszlo do sprzedazy poza JP, wiec na pewno stanieje.
A propo kieszeni - udalo mi sie wlozyc do kurtki, ale jakos nie jestem do tego przekonany, moze zmienie zdanie za jakis czas. Ale nie chce tu byc jakimkolwiek autorytetem, moim zdaniem to bardziej subiektywna sprawa.
Jak masz czas do wiosny, spokojnie znajdziesz go do tego czasu na polce w sklepie i przymiezysz ;-)
Na Alledrogo sa zamienniki po 70-90 PLN, ALE:
- Panasonic wypuscil nowy firmware do G1 i GH1, ktory blokuje te zamienniki
- nie slyszalem o obejsciu
- przy udostepnianiu ostatniego firmware Panas sie pomylil i udostepnil wersje bez blokady do G1 i GH1 !!!
(nasi forumowicze sa w posiadaniu jakby co)
- ale nowy GF1 z fabrycznym firmware raczej ma blokade, nie sprawdzalem
no to dentka- GF-1, firmware 1.0 i wyświetla uprzejmie komunikat że "z tym akumulatorem nie pracujemy" (HAMA).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy adapter MMF-1 i DMW-MA1E to to samo_?
Czy okazać*się*może że panasonic nie akceptuje tam czegoś i co prawda można podłączyć obiektywy z FT ale tylko panasonica...
Czy MMF-1 jest w pełni funkcjonalny z body panasłonika?
mynameisnobody,
Sorki, ze tutaj ale masz blokade PW, uderz do mnie na PW mam oryginalny akku Panasonica od G1....
pozdrawiam
I milo jakbyssobie odblokowal pisanie PW bo nadal nie moge sie do Ciebie dobic
Dzis odbylem pierwszy plener z GF1 i 20mm f/1.7. Spozniony i w pospiechu. Trwal rowna godzine. Malenstwo caly czas na statywie, wszystko tak lekkie, ze nie bylo potrzeby zdejmowac!
Choc nie ukrywam, w podobny sposob pracowalem nawet z GH1 + 14-140mm. Ale juz nie z 5D!
Momentami brakowalo mi wizjera, choc przezylem. Raz, jak sie sciemnilo - brakowalo mi podswietlania przyciskow, albo malego ekranika LCD - jaki u gory mialem w 5D II. Ale to pierwszy plener z nowym body, wiec niedlugo bede i tak pamieciowo znajdywal przyciski. A chodzilo o przejscie z AF do MF.
Ludzie dookola sie... usmiechali ;-) Z pewnoscia nie wzbudzalem wiekszego zainteresowania. Odwrotnie niz z body wielkosci FF C z jego szklami. Tym razem na plener nie zabieralem calej torby pelnej gratow pod FF, a jedynie male REZO TLZ 10 na GF1 i statyw w reku.
Zoom w butach. Kadrowanie jak tylko sie da - najpierw w glowie.
Obrabiajac RAW'y w LR 3 BETA - zlapalem sie na tym, ze mniej musze wyostrzac, niz 14-140mm - ale byc moze to zasluga nowych algorytmow LR. Tego nie wiem, nie mam na razie jak otworzyc RAW z GF1 w starym LR (nie mam chwili na przejscie przez DNG (o ile sie da), ani nie moge sobie w tej chwili pozwolic na aktualizacje starego LR).
Kilka jest na f/1.7. Nie uzywam PS, wywolalem RAW'y w LR.
http://picasaweb.google.com/Jerry.Ru...ficzneFortBema
Tym razem - w przeciwienstwie do moich poprzednich zdjec z GH1, motywem nie jest kratka - celem badania ostrosci, wszystkie sa na ISO 100. Prosze nie proscie o przyklady wyzszych ISO, postanowilem - zgodnie z niedawnym opisem w stopce - skonczyc onanizm sprzetowy, a wrocic do malowania swiatlem.
O portrecie nie zapomnialem, jak ktos inny mnie nie ubiegnie - pokaze cos w tym tygodniu.
Tak naprawde chcialem przygotowac male porownanie tego szkla z jasna stalka manualna (55mm f/1.2), ale poniewaz czekam i czekam na nia - pokaze cos co zrobilem tak na szybko, JPG z puszki, 20mm f/1.7.
Wiecej przykladowych portretow GF1 + 20mm f/1.7 tutaj [JP]:
http://translate.google.pl/translate...istory_state0=