Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
charakteryzują ten obiektyw.
Wszystko chyba w temacie 20/1.7 zostało już powiedziane.
- winieta 1.7; szybciej od niej zauważyłem ostrość 1.7
- ostrość; generalnie ja wyłączam Ctrl+Q (USM) w BreezeBrowser czytaj: "prawie za ostre"
- rozmiar/waga; idealnie
- cena; warto składać, będzie tylko spadać
- AF; jak na mikro wolny, ogólnie nie ma tragedii; niestety słychać na filmikach
- CA; nie istnieje na korpusach Panasa
- geometria; nie po to wdepnąłem w mikro żebym jeszcze coś se prostował ;)
- bonusy?; w Raw Therapee mamy szersze ujęcia kosztem CA i geometrii
Stwierdziłem, że winieta to dla mnie zaleta szkła, a nie wada. Bo jak jej nie ma, to i tak ją dodaję ;) Jedynie w krajobrazach może mi ona przeszkadzać, ale kto robi krajobrazy na pełnej dziurze? Wystarczy przymknąć i winieta przestaje być problemem nawet w najgorszym obiektywie.
Zgoda - obiektyw jest kozacki bez dwóch zdań. Jedyny jaki kupiłem długo przed możliwością wpięcia w jakiekolwiek body.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Czy masz RAW-y do tych zdjec ?
http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-...o-24317.html,8
Panowie, jaki filterek ND do tego obiektywu? 4 czy 8? Firmowy, czy nie koniecznie? Jestem zielony w filtrach ND a 1/4000s to w dzień często za dużo.
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Panowie, jaki filterek ND do tego obiektywu? 4 czy 8? Firmowy, czy nie koniecznie? Jestem zielony w filtrach ND a 1/4000s to w dzień często za dużo.
Ja kupiłem 3EV, Heliopan ztcp :mrgreen:
Też się zastanawiam czy wykosztować się na Heliopana, czy brać tańsze Marumi.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja kupiłem 3EV, Heliopan ztcp :mrgreen:
Ładnie, ładnie gietrzy ty burżuju :wink:, ale ja dzisiaj zrobiłem rozrząd w swojej furze i kilka innych rzeczy:cool:
A wygląda toto tak:cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Ładnie, ładnie gietrzy ty burżuju :wink:, ale ja dzisiaj zrobiłem rozrząd w swojej furze i kilka innych rzeczy:cool:
A wygląda toto tak:cool:
Tylko bez takich wyrazów prosze! Nie wyzywa się, a swoją drogą piekna fura i niemal nie di zdarcia - od kiedy będzie zabytkiem?
A co do szkiełka mam bardzo dobre zdanie o Heliopanach i takie sobie o Marumiach.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tylko bez takich wyrazów prosze! Nie wyzywa się, a swoją drogą piekna fura i niemal nie di zdarcia - od kiedy będzie zabytkiem?
A co do szkiełka mam bardzo dobre zdanie o Heliopanach i takie sobie o Marumiach.
Pozdrawiam AP.
Rejestracja marzec 2001r. 80tyś. przebiegane. Nówka:-P