Do czasu ;)
Kamery mają super jakość video ale robią kiepskie zdjęcia ...
DSLRy robią boskie foty a filmy takie jak widać ;)
Nie można mieć wszystkiego :)
Wersja do druku
No cóż. Olkowe Body nie mają problemu z ZD f/1,4... po prostu nie ma tak jasnych Olkowych szkieł.
No chyba, że liczyć dwa i tak zbyt szerokie do portretu zamienniki.
Sorry za dygresję, ale denerwuje mnie wytykanie braku 1/8000 Nikonowi, jeśli Olek sam daje ciała.
Jeszcze jedna taka dygresja i dostaniesz mandat. Nie prowokuj, nie troluj. To jest wątek o D90. Jak chcesz nadawać na Oka, Bolka albo Srolka to masz do tego odpowiedni wątek - onanistyczno-sprzętowy. Tam nie ma cenzury. :evil: Znowu się robi burdel na forum. Od tej chwili będę tępił trolowanie ogniem i mieczem.
no AF się gubi z jednego prostego powodu -tam nie ma AF tam jest MF i pan operator "kamery" daje ciała ;)
qbic, plazmy HD niestety nie mam, ale oglądałem sciągnięte AVIki na moim 32" TV LCD HD Ready i było bardzo dobrze -możliwe, że Ty oglądałeś te filmy nie w pełnej rozdzielczości (te na stronie) i dlatego uważasz, że ich jakość jest kiepska.
Mam nadzieję, że znajdę odpowiednie linki to podeślę :)
Właśnie jestem na etapie szukania następcy E-500 i coraz bardziej się zastanawiam nad D90.
Jak się w Nikonach przelicza ogniskowe jako odpowiedniki systemu małobrazkowego, 1,5x ??
robiłem portrety w pełnym słońcu przy świetle 1.4 w okolicach południa w maju. Wszystkie zdjęcia są przy czasie 1/8000 i ISO100, na tym nikonie niestety nie dalbym rady tego zrobić, na swoim starym E300 także nie.
Mam pytanie, czy Nikony D300 i D90 koryguja aberracje chromatyczną obiektywów?
Wiem, ze korygują winietowanie ale o aberracji nie slyszałem :roll:
PS
Jeśli tak, to czy dotyczy to Nikkorów czy też obiektywy innych marek?
rocco, D300 ma tą korekcję, natomiast co do D90 nie mam pewności (ale raczej też ma). Jest to niezależne od szkieł. Dotyczy JPG (dane korekcji chyba sa zapisywane też w RAW, ale widzi to tylko Capture NX/NX2)
Dziękuję.
Kupiłem sobie za $31 plugina do PS pod nazwą PTLens i spisuje się idealnie w korygowaniu aberracji i dystorsji.
Jednak taka korekcja "w aparacie" też czasem się może przydać.