Zamieszczone przez
Piotr_0602
CZyli biorąc pod uwagę niepewność, dobrze zrobiłem nie pakując się w E3 i spore rozmiarami szkiełka PRO / TOP PRO. 5D i następcy na 100% pociągną jeszcze wiele lat.
Micro może być szansą, jeśli Olek/Panas nie dadzą ciała. Jeśli zrobią po prostu zwykły kompakt z wymienną optyką (z wolnym AF, kiepskim EVF, wolnym prockiem) to nic nie zwojują. Jeśli ich nowe dziecko utrzyma w tych tematach poziom (nawet słabszych) lustrzanek a wykorzysta aututy braku lustra to może naprawdę namieszać. Inaczej zgnoją ich w recenzjach jak Sigmę DP-1.
Kierunek słuszny, ale to raczej odwrót od "zwykłego" 4/3, z zasłoną dymną w postaci "kompatybilności" przez adapter. Olek wie że przy obecnych rozmiarach z FF nie wygra. Musi się czymś wyróżniać nim FF wejdzie do budżetowych modeli. Na razie FF zaczyna konkurować cenowo z E3. Nie będzie chętnych na wielkie TOP PRO. Chyba że Olek/Panas będzie cały czas o krok przed FF w technologii matryc, albo jakość matryc wejdzie na takie poziomy że dodatkowe 2EV nie będzie nic znaczyć. Jeśli tak, jeśli "Zwykły" 4/3 da radę konkurować z FF przy podobnych cenach, oba systemy 4/3 będą żyły. Jeśli nie, "Zwykły" będzie się powoli kurczył, bo za kilka lat nawet E3 będzie technologicznie miał status E1 lub niżej i na Allegro będzie chodził za kilkaset złotych za body. A szkła nadal będą "kompatybilne" choć może średnio rozmiarami pasujące do micro. Więc dotychczasowych użytkowników Oly "nie opuści". Panas miał taki wielki % rynku lustrzanek, że dotychczasowych może olać.
Na razie Olek się zabezpiecza, będzie mógł zrobić krok w każdą stronę, zależnie od tego jak się sprawy potoczą.
Pytanie - czy bardzo trzeba przerobić projekty obecnych Zuiko by skurczyć je do wersji micro? Jeśli to niedużo pracy, to szybko Olek zdubluje obecną stajnię w wersji micro (może oprócz TOP PRO).
Może da to Olkowi możliwość zrobienia jeszcze jaśniejszych szkieł. Do "zwykłego" 4/3 zdaje się, może robić 1EV jaśniej niż konkurencja. Do micro może mu wyjdzie 2EV przy rozsądnych cenach. A wtedy znika argument płytszego GO w FF.
Ja się cieszę, bo to szansa dla Olka i sam chcę czegoś właśnie takiego. Małego body o możliwościach (lub prawie o możliwościach) lustrzanki z wymienną optyką.
Ciekawe czy będzie jedno body, czy kilka modeli po różnych cenach?