Ale nie zmienia to faktu, że nadal nie znam przyczyny takiego zachowania:-(
Wersja do druku
Jacku, podałem wyżej rozwiązanie problemu - funkcja LV Boost, według badacza działa
No więc problem rozwiązałem.
Standardowo nie ma problemu w trybie P, S. W trybie A kółko steruje natężeniem błysku, co uwidocznione jest na monitorze. Wystarczy wcisnąć przycisk "strzałka w górę" i z monitora zniknie symbol "+- błysk" umożliwiając sterowanie kompensacją ekspozycji.
A jak ustawić domyślne sterowanie EV? Nie wiem. Gdy instrukcje przetłumaczę z polskiego na polski to, to dam znać, jak dojdę do tego.
Menu własne b -> funkcje pokrętła i dla trybu A wybierasz co chcesz. Ja tam niczego nie zmieniałem i u mnie w trybie A domyślnie chyba była korekcja ekspozycji, a nie błysku, którą oczywiście można ustawić.
Czy można uratować niedoświetlony kadr EM5? Odpowiedź na http://www.stevehuffphoto.com/2012/05/21/the-olympus-om-d-e-m5-sensor-can-you-save-an-under-exposed-shot-yes/
Szczerze, bo tak lubię najbardziej: rozumiem i łączę się z tobą w bólu bo sam mam na biurku w tej chwili D5100. No cóż jak wyjdzie 16/2.8DX to wtedy szerzej to omówimy ;) i uwierz mi, że nawet pożyczę kasę zainteresowanym znajomym na tą wyczeeekiwaną stałeczkę.
lub inaczej: to chyba nie moja wina, że Huff nie chciał pogrążyć Nexa zapinając naleśnika, zapiął fajne szkła i pokazał, że mikro nie ma się czego wstydzić.
Co ja tam widzę lub nie, pokazał już forumowy test Fatmana, co ciekawe wg Janko ta matryca to tylko "no jest trochę lepiej" ;) Dla mnie to pokazuje, że przy skopanej ekspozycji w miarę skutecznie można się ratować, oczywiście nie tak bezkarnie jak w przypadku D800 :)
wzajemnie pozdro
Czyli jak zawsze, zaciete dyskusje o guzikach, wyciaganiu cieni i zero zdjec, ktore choc odrobine zblizylyby sie do tych z Fuji X-Pro1.
"Banalne", "profil w lightroomie", ale jak zwykle na slownych deklaracjach sie konczy...
Podpisałem Ci minus reputacji,abyś nie płakał że anonim.
Tak sobie myślę, że gdybyś mniej pisał i zastanowił się nad tym co piszesz to by bło zdrowiej dla Ciebie i tych co czytają Twoje "wypociny".
Wybacz, jesteś pierwszym któremu dałem minusa i nie wpycham się w pyskówki systemowe, ale gdy system się nie podoba, to po co się tu produkować ?