z głębokiej szuflady
2122
Załącznik 263521
Wersja do druku
z głębokiej szuflady
2122
Załącznik 263521
Samiec kapturki:
2123.
Załącznik 263524
Młoda dymówka na 2117 bardzo ładnie ujęta, metaforycznie, nasuwające wiele skojarzeń. Pozostałe fotki w serii są też wyraziste, wpadające w oko.
TJ
Kapitalne ujęcie
2124. Brodziec śniady
Załącznik 263530
Na 2122 dudek bardzo zgrabnie udaje orła. Fotka bardzo ekspresywna.
TJ
Dzięki za komentarz!
Samica kosa:
2125.
Załącznik 263532
2126.
Załącznik 263533
2127. Kwokacz
Załącznik 263535
2128. Kwokacz
Załącznik 263536
2122 rewelka. Poprzeczka wysoko podniesiona. Lubił tam siadać czy zwabiłeś go tam w jakiś tajemny sposób? 2124 też pięknie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - -
Oba zdjęcia kwokacza 2127 i 2128 świetne. Brodziec 2124 mniej mi przypadł do gustu - doceniam artyzm, ale wolę oglądać wszystkie szczegóły ptaka niż tylko jego kontur.
Wspólna kąpiel - samica kapturki z rudzikiem:
2129.
Załącznik 263537
Pliszka siwa:
2130.
Załącznik 263539
Rzut gąsienicą w wykonaniu dudka:
2131.
Załącznik 263548
2132.
Załącznik 263549
2133.
Załącznik 263550
2134.
Załącznik 263551
2135.
Załącznik 263552
Celnie. Fantastycznie :)
Chyba dudki mają to we krwi - kilka razy zdarzyło mi się widzieć podobny rzut i ani razu ofiara nie została upuszczona.
Dzięki za komentarz!
Modraszka w kąpieli:
2136.
Załącznik 263554
2137.
Załącznik 263555
2138.
Załącznik 263556
2139.
Załącznik 263557
Piękne fotki ostatnio, do mnie najbardziej "trafiły":
@wyszomir - 2117-2119 (dymówka), 2110 (piecuszek), 2120 (kopciuszek), 2133 (dudek) @abir - 2122 (dudek) @lisiajamka1 - 2087 (rudzik) @Muminek -2080 (rudzik)
Mi ostatnio nie szło, zresztą mało wypraw foto było. Czas nadrobić.
wyszomir, ciągle brakuje kontrastu w Twoich zdjęciach, ustaw suwaki inaczej :)
2140. Kszyk
Załącznik 263560
2141. Modraszka
Załącznik 263561
Histogramy na brak kontrastu nie wskazują - dla przykładu dla zdjęcia 2139:
Załącznik 263565
Tym niemniej dzięki za komentarz:-)
Dzięki za miłe słowa! Czy mógłbyś się wypowiedzieć na temat kontrastu tych zdjęć? Roberto twierdzi że kontrastu brakuje, mi się wydaje że są OK - jakie jest Twoje zdanie?
2140, 2141 - piękne zdjęcia ze wspaniałym detalem. Widać że 150-400 trafił we właściwe ręce:-). Wydaje mi się jednak że na zdjęciu kszyka warto by nieco więcej szczegółów z cieni wyciągnąć.
Widocznie nie powinieneś się nim sugerować :) . Twoje to to z lewej oczywiście
Załącznik 263566
kszyk super
Roberto, uważam że Twoja wersja zdjęcia sikorki jest przekontrastowana. W cieniach pod ptakiem i najciemniejszych partiach piór zniknęły szczegóły które na mojej wersji są widoczne. Zaznaczyłem to na obrazku poniżej:
Załącznik 263567
I jeszcze oko sikorki - powiększyłem stosowne fragmenty obu wersji by pokazać różnicę:
Załącznik 263568
To było na szybko . Ale już to pokazuje, że kolory u Ciebie są z czapy (głównie zieleń ), i nie wiem czemu się przy tym upierasz. Nie tylko ja to zauważyłem, tak więc...
Długo nie mogłem zidentyfikować ptaka którego dziś pokazuję, ale udało mi się znaleźć na stronie https://janadamski.eu/2024/09/najcie...moim-ogrodzie/ zdjęcie niemal identycznego okazu. W/g identyfikacji Jana Adamskiego jest to młody samiec pleszki w trakcie zmiany upierzenia z młodzieńczego na dorosłe. Na głowie i szyi pozostały jeszcze jasne, młodzieńcze pióra, reszta ciała przybrała już kolory dorosłego ptaka:
2142.
Załącznik 263572
2143.
Załącznik 263573
2144.
Załącznik 263574
Mam oko słabo wyczulone na niuanse kolorystyki więc nie wykluczam że kolory na moich zdjęciach mogą odbiegać od ideału. Byłbym jednak wdzięczny za wyjaśnienie na czym polegają popełniane przeze mnie błędy kolorystyki. Wersja którą pokazałeś nie podoba mi się i pokazałem dlaczego.
Samica kapturki:
2145.
Załącznik 263577
2146.
Załącznik 263578
2147.
Załącznik 263579
W tych ostatnich jeśli chodzi o obróbkę leciutko skorygowałbym WB i odrobinę ten kontrast jednak podniósł.
W sumie zmiana byłaby można powiedzieć kosmetyczna i może nie na każdym wyświetlaczu widoczna (teraz głównie na telefonie się chyba zdjęcia ogląda) :
przedZałącznik 263586 poZałącznik 263587
wersja @And.N. mniej zielona i chyba lepsza w odbiorze. Kadr świetny :)
Wywołany do tablicy, chociaż zdecydowanie nie jestem specem od kolorów. :wink:
Każdy ma jakiś swój styl obrabiania fotek, który w mniejszym lub większym stopniu mu odpowiada. W Twoich fotkach widzę czasem, że są takie trochę "spłowiałe', ja robię to inaczej, ale to moja wizja. Lubię trochę "podbić" kolory, żeby ptaki wyglądały ładniej. Może trochę z makrofotografii Ci został nawyk, że skupiasz się przede wszystkim na ostrości, detalach?
Akurat ja oglądam na monitorze - w domu na porządnie skalibrowanym NEC-u a na leśnej działce na nieco gorszym DELL-u ale też niezłym - po oprofilowaniu obraz z Della U2410 jest całkiem przyzwoity. Sądzę że w moim przypadku problem nie wynika z monitora a z małej wrażliwości mojego mózgu na niuanse kolorystyczne.
A wracając do samych zdjęć - obejrzałem, porównałem i przyznaję że Twoja wersja prezentuje się lepiej. Dzięki za pomoc!
Koriolan Galvan - dzięki za komentarze! - spróbuję nieco bardziej przyłożyć się do kolorystyki - zobaczymy z jakim skutkiem.
2148. Bielik - poranna toaleta.
Załącznik 263596
Czy ktoś z Was potrafi rozpoznać czy to sikorka uboga czy też czarnogłówka? Będę wdzięczny za pomoc w identyfikacji.
2149.
Załącznik 263597
Szkoda że nie widać całego ptaka ale obstawiałbym czarnogłówkę. Na podstawie zdjęć najłatwiej czarnogłówkę od ubogiej odróżnić po rozmiarze głowy która jest u niej nieproporcjonalnie duża - znacznie większa niż u innych sikor. Aczkolwiek te gatunki są tak podobne że czasem nawet fachowcy nie są w stanie schwytanego w celu zaobrączkowania ptaka jednoznacznie zidentyfikować. Natomiast po śpiewie odróżnić te gatunki jest dość łatwo. Link który może pomóc:
https://browsk.bialystok.lasy.gov.pl...znienia-sikory
2148 - piękny ptak i bardzo ładnie pokazany.
Kos w młodzieńczym upierzeniu. Zdjęcia z 7 września - byłem zaskoczony że jeszcze piór na dorosłe nie zmienił:
2150.
Załącznik 263599
2151.
Załącznik 263600
2152.
Załącznik 263598
Pogrzeb jeszcze trochę w tej szufladzie. W innych też możesz pogrzebać. :)
@wyszomirze widzę że zmieniasz swój profil fotograficzny. :)
Świetna fota.
Uzupełniam:-) Gdy już żona namówiła mnie do kupna OM150-600 to w sumie nie mam za bardzo wyjścia - nie wypada mi pozwolić by leżał i zarastał kurzem w szafie:-) Poza tym w moich okolicach w tym sezonie widzę bardzo mało owadów i pająków. Już w poprzednich latach z roku na rok obserwowałem trend spadkowy ale w tym roku odnoszę wrażenie że spadek liczby stawonogów znacznie przyspieszył - nie wiem czy z powodu upałów i suszy czy też coraz większej ilości pestycydów w naszym środowisku.
No to faktycznie nie masz wyboru... :) Ptaki to również wdzięczny temat fotografii.
Co do owadów... U mnie już od kilku lat zauważam coraz większą ich nieobecność. I jestem przekonany ze to za sprawą zasyfienia środowiska przez "nowoczesne" rolnictwo.
Bo u ,mnie nie było tak sucho. A dookoła śmierdzące chemią pola.
No cóż patrząc na to wszystko dookoła, nie mogę się pozbyć wrażenia że nasze dni są policzone...
Czasem też mnie podobne myśli nachodzą. Dinozaury ponoć wyginęły z powodu upadku wielkiego meteorytu - człowiek zapewne wyginie z powodu upadku zdolności współżycia z przyrodą.
Kopciuszek i osa:
2153.
Załącznik 263613
Kapitalnie złapane na 2153. Chwycił ją?
Nie - tylko obserwował. Do tego baseniku oprócz ptaków bardzo chętnie przylatują napić się osy i często dochodzi do takich spotkań. Nie obserwowałem sytuacji atakowania os przez ptaki - wydaje mi się że gatunki które fotografuję czują respekt przed osami i szukają innego pokarmu.
Dzięki za komentarz!
Jeśli można to wtrącę swoje trzy grosze.
Faktycznie Twoje niektóre zdjęcia sprawiają wrażenie mało kontrastowych jak to określił @Roberto.
Dziwne jest to że raz to występuje a raz nie. Jakbyś obrabiał zdjęcia w dwóch różnych pomieszczeniach. Jednym z oswietleniem dziennym, a w drugim nocą, ze skromnym oswietleniem elektrycznym.
Histogram Twojego zdjęcia mz nie jest "gwarantem " dużego kontrastu. Widać że prawa strona dominuje nad lewą, co jest raczej oznaka rozjaśnionych cieni i i deficytu czerni.
Po małej korekcie "dociążającej" zdjęcie wygląda tak.
Załącznik 263619
Załącznik 263620
Niestety może być tak, że mimo że mam skalibrowany monitor powyższe obowiązuje tylko na nim. A na Twoim może być kiepsko.
Te wszystkie zabiegi niestety niezbyt dobrze się sprawdzają w praktyce codziennej.
No i oczywiście pominąłem kwestię gustów....
2154.
https://imagizer.imageshack.com/img923/2434/qrOL6x.jpg
o wschodzie słońca