Wszystkimi tymi aparatami można zrobić świetne zdjęcia. Optyka robi różnicę i to od niej bym zaczął wybór. Określ jakiej szklarni potrzebujesz i zobacz gdzie i za ile ją dostaniesz.
Wersja do druku
Miałem okazję popstrykać Fuji xt10 z 18 55 oraz Em10 z 14 42 i wybór padł na tego drugiego. Obydwa korpusy bardzo urokliwe i mimo iż różnią się matrycą to generują zbliżone obrazki. Dlatego też Olek bardziej przypadł mi do gustu. Jako,że nie nastawiam się na korzystanie z kita to wybrałem tańszą wersję 14 42 II R, dzięki czemu po zwrocie kasy od Olympusa zestaw wyjdzie mnie poniżej 2 tyś a to już dobra cena jak za taki sprzęt. W połączeniu Em10 z zuiko 45 1.8 robi się na prawdę przyjemny, szybki i ostry zestaw. Teraz planuję dokupić Pansa 20 1.7 oraz coś szerokiego i fiszkę ciamcianga 7,5.
Co do Fuji to też fajny, większy korpus, większa matryca (można wykorzystać szkła M42) ale też sporo droższy.
Olek mnie wciągnął i mimo iż mam w domu FF od Sonego to na wakacje zabrałem właśnie Olka :)
Jeżeli masz 5 tyś do wydania to po zakupie Olka z tańszym zestawem, zostanie Ci do dyzpozycji prawie 3 tysie :)
pozdr.
R/
Ja niestety tylko jpg, które w fuji wydaje mi się zacne. Kitowe obiektywy znakomite, jasne stałki 1,4 poniżej 1500 pln. Czekam tylko na tele konwer. ew obiecaną 400 mm.
w Olku kity się zepsuły, tele - marne, jedynie 45, 20 Panasia i macro bardzo interesujące. Olek mnie zdradza więc i ja zdradzę Olka :)
Koledzy czy Ol. Share nadal nie ma aplikacji na Windows phone?
Ja widziałem tylko takie coś : https://www.microsoft.com/pl-pl/stor...s/9nblggh0dc01
A czy działa to nie wiem.
Bardziej niz na przerzucaniu zależy mi na pełnym sterowaniu aparatem, mam uraz do wiecznie mulacego androida...
Jak odpalić w EM10 funkcje Live Bulb bo mam Bulb, Livetime, Livecomp w trybie M.
OI Wireless działa bardzo dobrze. Mam, korzystam i chwalę sobie. Natomiast jeśli chodzi o sterowanie aparatem to jest "Camera Remote"
https://www.microsoft.com/pl-pl/stor...e/9wzdncrdk75d
Tylko coś jest z nim nie tak, bo w momencie gdy z poziomu telefonu wyzwolę migawkę, to aparat zaczyna pstrykać kilkadziesiąt zdjęć jedno po drugim. W sumie to nie sprawdziłem, czy nie jest to związane z tym że mam ustawione zdjęcia seryjne, ale tak czy siak coś jest nie tak, bo jak już zacznie pstrykać, to nie da się tego przerwać.