"Czerwony Ratusz" w Szczecinie
Załącznik 230539
Wersja do druku
"Czerwony Ratusz" w Szczecinie
Załącznik 230539
Czerwony ale oświetlony żółtym światłem lampi sodowych.
To mogą być ostatnie tej zimy zdjęcia ze śniegiem.
Załącznik 230566
Załącznik 230567
Załącznik 230568
Na razie zapominam o zimie.
Coś co stoi, niezależnie od pory dnia i roku. Kościół p.w św. Jana Ewangelisty
Załącznik 230702
Plenery ze śniegiem w roli głównej nie powalają ale da się oglądać. Czerwony budynek i kościół wzbudzają większe zainteresowanie. Zawsze mnie nurtuje prawdziwość barw przy takim oświetleniu. Moje wyobrażenie o kolorze cegieł oscyluje gdzieś w pobliży barwy cegły klinkierowej i znów zagwozdka trochę jaśniejsza czy trochę ciemniejsza.
Zdjęcia są bardzo ładne, bardzo ładnej zimy 2021
Kiedy obrabiam takie zdjęcie, zawsze toczy się we mnie walka wyobraźni, pamięci i rozumu.
Pamięć do kolorów mam kiepską za to wyobraźnię bujną. Próbuję sobie wyobrazić jak tam było ale najczęściej rozum mówi, że tak nie miało prawa być. W efekcie zdjęcie nie zawsze oddaje rzeczywiste kolory.
Tak ładnej zimy dawno nie było i pewnie długo nie będzie. Nogi same się wyrywały do spacerów po lesie.
Zdjęcia może nie powalają ale za to będą przypominały, że zima ze śniegiem, mrozem i słońcem może być piękna.
Ponieważ zima się u nas skończyła, przechodzę do innych tematów.
Załącznik 230869
[QUOTE=helmuth;1400863]Kiedy obrabiam takie zdjęcie, zawsze toczy się we mnie walka wyobraźni, pamięci i rozumu.
Pamięć do kolorów mam kiepską za to wyobraźnię bujną. Próbuję sobie wyobrazić jak tam było ale najczęściej rozum mówi, że tak nie miało prawa być. W efekcie zdjęcie nie zawsze oddaje rzeczywiste kolory.
Dzięki za wyjaśnienie.
Zawsze podziwiam, że w dawniejszych czasach oprócz okazałych budowli na elewacjach znajdują się tak liczne i piękne zdobienia nawiązujące do epoki, czyjegoś panowania jak i przynależności państwowej. Nie wiem, czy wcześniej ludzie mieli inny gust, bo w porównaniu do naszej współczesnej szklano-betonowej architektury zresztą bardzo praktycznej, to urok restaurowanych kamieniczek jest nie do pobicia.
Widać "dobra zmiana" nie dość dokładnie ogląda swoje budynki. W tym akurat siedzibę ma Izba Administracji Skarbowej czyli instytucja rządowa. :wink:
Underground jest zbyt trudnym słowem dla sporej części klientów tego sklepu.
Załącznik 230921
Z zewnątrz bardzo ciekawy zarówno kształtem jak i materiałami budowlanymi. W wewnątrz nie miałem okazji być.
Pewnie tak jest ale w sąsiedztwie kamienic bogatych w takie zdobienia
Załącznik 230947 Załącznik 230948
pasuje świnia na salonach. :wink:
pasuje świnia na salonach. :wink:[/QUOTE]
Masz całkowitą rację lecz ktoś na to pozwolił i teraz w głowie się miesza.
Osobiście uwielbiam spacery ładnie odnowionymi starówkami działają tak kojąco.
W dzisiejszym Szczecinie brak jakiegoś architekta miasta, czy kto tam jest odpowiedzialny za wygląd budynków powstających w mieście. Takiego jak ten, który decydował o wyglądzie budynków w niemieckim Szczecinie.
Przykładem może być plac, gdzie spotyka się pięć ulic. Nie ma żadnego narożnika, który by nie pasował.
Cztery (trzy narożniki)
Załącznik 230976
i piąta (dwa narożniki)
Załącznik 230977
Szczecińskie dźwigozaury
Załącznik 231068
te trzy czarno białe budynki intrygujące - i ostatnie tez fajne ale jakos ta czerwona reklama mocno mi w oczy daje :(
To nie jest lokowanie produktu, to numer ratunkowy nad wodą (w kocu Szczecin leży nad wodą, choć nie nad morzem ;)).
Myślałem o tej planszy ale zdecydowałem się zostawić, ponieważ nie reklamuje żadnego produktu.
Załącznik 231332
Wheel of ...
Załącznik 233525
Ogólnie to podoba mi się to zdjęcie.
Mi też się podoba, nawet bardzo.
TJ
Mocno intrygujące zdjęcie... :) dobre.
Ale to nie kawałek tej chińskiej rakiety... :)
Nie, to coś bardziej prozaicznego:
Załącznik 233538
To był żart :).
Wiedziałem co to jest.
A ja miałem pretekst, żeby pokazać to zdjęcie. :wink:
To drugie też jest niezłe.
TJ
Oglądając pierwsze nieźle się nagłówkowałem co to jest i dopiero po dłuższej chwili domyśliłem się. Pomógł mi dolny fragment zdjęcia. Podobało mi się nietuzinkowe podejście do tematu i jego efekt w kadrze.
Drugie także fajne ale już bez dreszczyka emocji.
Te serduszka na drzwiach to od Owsiaka ?
To nie serduszka.
Załącznik 233573
Aaaaa to te przypominacze o nowoczesnych anatomicznych modyfikatorach uszu..... :mrgreen:
A tak, co by nie dać o sobie zapomnieć. :-P
Załącznik 235928
Fregata jest, brakuje tylko pełnych żagli.
Załącznik 235956
Interesujące.
Całkiem fajne i udane ujęcia.
Mz jeszcze fajniej by było gdybyś usunął z pierwszego bilbord i paskudny słup z reklamami, a z drugiego ten "chaos" u podstawy wieży.
Słońce już zaszło ...
Załącznik 236131
Fajne, kontrasty :) skojarzyło mi się z Dalekim Wschodem
Teatr cieni?
Raczej sama scenografia. :wink: