Od mojego ostatniego wpisu wyróżnię: 501, 504, seria 505-507 wyśmienita. Seria z winiarni ciekawa. 513, jak dla mnie świetne. Wpadły mi w oko też 516, 518 i 514 (ale czy nie leci nieco w lewo?).
Wersja do druku
Od mojego ostatniego wpisu wyróżnię: 501, 504, seria 505-507 wyśmienita. Seria z winiarni ciekawa. 513, jak dla mnie świetne. Wpadły mi w oko też 516, 518 i 514 (ale czy nie leci nieco w lewo?).
Dziękuję za wizyty. Ostatnie dwa z winiarni - pomieszczenia magazynu najcenniejszych roczników. Firma prowadząca winiarnię prowadzi sprzedaż wysyłkową pojedynczych butelek dla koneserów i restauracji na cały świat. Zdjęcia z ostatniego pomieszczenia, za taka buteleczkę trzeba dać od kilkuset euro w górę. Zaskoczony byłem, ze mają tam własnie małe okienko, które zdominowało barwę światła i dało możliwość ustawienia normalnego balansu bieli.
517.https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1344706221
518.https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1344706294
Mam prośbę - możesz mi dać rawa z 517 ?
Wydaje mi się że za bardzo pojechałeś z ISO. Tam jest naturalne światło, i na moje oko 800 - 1200 by wystarczyło.
Ale chciałbym zobaczyć co mi się uda z niego wyciągnąć.
Już leci do Ciebie. Za chwilę zdejmij sobie ze swojego serwera. Już doszło. Wstaw wyniki Twojej zabawy.
Cienia w kwiatkach nie zmienisz syntetycznych zresztą. A ogólnie w tym właśnie miejscu było trochę światła. Można też doświetlić , ale nie miałem tej małej śmiesznej lampki ze sobą. A i strobowanie nie jest moją domeną.
Ja czasami uzywam wbudowanej do blysku rozswietlajacego. Jak ustwawie 1/4 1/5 mocy to nawet wychodza ciekawe zdjecia a blysk nie psuje kadru a moze mi sie tylko tak wydaje;)
Ciekawe zdjecia, zapisywales w raw i jpg? wiekszosc przedstawionych to chyba jpg z puszki? WB jest troche zjechany.
Ja od dawna jade na auto ale Pentax dobrze sobie z tym radzi choc w slabszym swietle to kazdy aparat moze sie mylic a wtedy Lightroom jest nieoceniony.
mobi
Dobra, wywołałem tego rawa. Powiem, że 6400 po małych zabiegach jest używalne :)
Myślę, że balans bieli, nasycenie i odcienie ustawiłem prawidłowo. Butelki pokryte kurzem, ale cegły "śmierdzą" nowością :mrgreen:
... czy dobrze, to tylko apz potrafi stwierdzić.
Załącznik 68138
Kurde.Te na orzech bejcowane przed wielu laty krzeslo mie kolorem zagadalo i staralem sie do niego reszte dopasowac.Czy mi sie udalo czy nie -nie mam pojecia.Załącznik 68139:mrgreen:
Będę szczery, to po poprawce (Bodzip) wygląda jak w sepi, a na plus to że zniwelowane duże kontrasty.
Wcześniejsze od 508 do 519 lepsze, podobają się.
Edit
Mirek, chyba jednak Ci się nie udało,choć lepsze niz wcześniejsze
Wersja Mirka prawdziwsza od mojej. A ostre cienie od szyjek butelek to to co zwróciło moją uwagę w tym miejscu i o tym czasie. Ja WB ustawiałem na szarą zaprawę by pozbyć się żółtego zafarbu. Kłania się szara karta lub inny wzornik w plecaku. W końcu będę musiał to właśnie zrobić.
Wrócę kiedyś do tej foty.
Bodzip, Mirku - dzięki za czas i pracę którą zechcieliście poświęcić tej fotografii.
Nie kusiło Cię aby zrobić parę helmuthowo-k@czowych abstrakcji? W 518. widzę piękny kwadrat złożony z butelek przedzielonych kawałkami muru. Na ostatnim również widać potencjał minimalizmu ;)