Ja wciąż widzę niebieskie pasy zarówno na niebie jak i wodzie :(
Wersja do druku
W którym zdjęciu, bo już się gubię :grin:
Jeśli chodzi o 557b, to napisałem pod zdjęciem: "zdecydowałem się na taką wersję i tej wersji będę się trzymał ;)"
A poważnie, to ja nie widzę nic, do czego można się przyczepić. Albo mam coś z okularami (pewnie już za słabe ;)) albo kiepski monitor :roll:. A może mam po prostu selektywny wzrok i widzę krzywo a nie widzę kolorowych pasów? :roll::grin:
Na 559 ponownie plamy wyszły. Fajnie opanowane światła i przyjemny motyw ale z tym niebem dzieje się nie dobrze. Po przeczytaniu całoci dotyczącej tych plam myślę, że to zachowanie matrycy w takich warunkach. Jak światło opanowane i przyjemne to ciemne partie obrazu pozostają w głębokim niedoswietleniu co skutkuje plamami.
Macie rację :oops:
Pewnie masz rację co do zachowania matrycy. Zauważyłem, że próba rozjaśnienia tego ciemnego nieba, skutkuje ziarnem, plamami itp efektami.
Zauważyłem też, że obraz w wątku, wygląda gorzej niż u mnie w Gimpie :???:. Zacząłem kombinować i stwierdziłem, że przyczyną jest jasny (domyślny) "kolor wyściółki płótna" (tła na którym pokazywany jest obraz w Gimpie). Zmieniłem kolor (Preferencje > Okna z obrazami > Wygląd > Wybrany kolor wyściółki płótna), na kolor zbliżony do koloru tła w OC. Teraz obraz w Gimpie i w wątku, wygląda tak samo :)
Może inni do tego doszli wcześniej :roll:. W każdym razie polecam zmianę tła w Gimpie :grin:
Poniżej poprawiona wersja:
to niekoniecznie musi byc matryca. czesto gesto jakiekolwiek tego typu manipulacje owocuja wlasnie szumem/plamami/innymi cudami. zdarza sie to gimpie, zdarza w szopie. po prostu obrabiaj mniej inwazyjnie, albo znajdz inne sposoby. moze by nie zaszkodzilo tez odszumianie pewnych partii obrazu- niekoniecznie calosci.
Próbowałem i efekt czasem jest jeszcze gorszy. "Kaszka" na niebie potrafi się "zbić" w większe plamy.
Znalazłem jeszcze jedną możliwą przyczynę problemów z niebem. Miałem ustawioną Gradację w aparacie, na AUTO. Może aparat "wyciągnął" już szczegóły z cieni (niebo) i moja ingerencja w cienie tylko pogorszyła sprawę?
Hi, hi, jeszcze do niedawna byles perelka a teraz naprawde mily z ciebie gosc ...... :roll: zgadzam sie z tym :mrgreen:
Pierwsza fota z ostatniej wrzutki oceniona w galerii.
Chyba tez bym ja widziala troche bardziej z bliska, tak jak kaczy, ale to juz kwestia gustu :cool:
Natomiast przy drugiej mam wrazenie, ze troche krzywo wyprostowales:-P
Dobre te 2 ostatnie zdjęcia nocne ze wskazaniem na pierwsze. Ciekawy motyw.
Natomiast na tym drugim znów to niebo jest brzydkie. Tak myślę i myśle i wróciłam do swoich zdjęć nocnych z E-510, ale u mnie to wygląda normalnie. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tych plamek / pasów. Ale przyszło mi do głowy, żebyś może spróbował dla odmiany wyłączyć filtr i redukcję szumu. Ja mam zawsze wyłączone, do zdjęć nocnych również. Właściwie chyba nigdy nie korzystałam z tych funkcji. :)