Chyba dawno gąsienicy nie pokazywałem...
8342.
Załącznik 262449
Wersja do druku
Chyba dawno gąsienicy nie pokazywałem...
8342.
Załącznik 262449
Zgadza się. Chyba w zeszłym sezonie.
.
Na 8343 podziwiam pięknie podkreśloną światłem fakturę skrzydeł motyla.
Bokochód na trawce z przodu:
8345.
Załącznik 262462
- i od dołu:
8346.
Załącznik 262463
Na drugiej fotce dość dziwna poza, Tak przynajmniej mi się wydaje.
Prawie wyprostowane i wyciągnięte na boki przednie nogi to klasyczna pozycja którą przyjmuje bokochód gdy chce odstraszyć potencjalnego wroga. A tylne nogi oplótł wokół trawki by z niej nie spaść. Na obu zdjęciach poza bokochoda jest niemal identyczna - różnią się kątem pod którym było robione zdjęcie.
Czaik wiosenny:
8347.
Załącznik 262472
Oblaczek granatek z bliska i z daleka. Choć zdjęcie z daleka przy zbyt ostrym świetle. Ten z bliska miał urwane jedno skrzydełko.
Było ich generalnie mnóstwo. Robiłem zdjęcie jednemu, a 3 inne siadały na mnie w tym samym czasie. Było ich tak dużo, że pluję sobie w brodę, że się nie przyłożyłem trochę bardziej. Chociaż były bardzo ruchliwe (nie licząc tego z urwanym skrzydełkiem), więc nie było łatwo.
8348 (stack z 5 klatek)
Załącznik 262473
8349
Załącznik 262474
Dwa zdjęcia tego samego gatunku owada i na każdym ma inny kolor. Czy jesteś przekonany że one tak się od siebie różniły?
WB się kłania... chyba. :)
Dzięki za uwagi! Zastanawiałem się czy w ogóle pokazywać to zdjęcie w całości. Jaskrawe światło słoneczne powoduje spore kontrasty i ciemne części są na zdjęciu niedoświetlone (i tak są cienie podbite). Wizualnie również te motyle się tak prezentowały i dopiero z bliska i w cieniu ukazywał się w pełni niebieski kolor. Niemniej jednak poprawiłem balans bieli. Chyba lepiej?
8350
Załącznik 262480
Sam motyl lepiej ale tło na poprzedniej wersji było ładniejsze.
Krasanki w miłosnej ekstazie:
8351.
Załącznik 262488
8352.
Załącznik 262489
Ale oblechy... :mrgreen:
.
Oba motylki miłe dla oka.
Dziś też pokażę piórolotka - tylko mój w wersji brązowej:
8355.
Załącznik 262533
Pięknie. :)
No to ja dziś odpowiem "wahaczem"... :)
.
Ważka całkiem przyjemna, jedynie dołu bym jej odrobinę kosztem góry dodał.
Rynnica topolowa:
8357.
Załącznik 262544
Może masz rację...
Nie umiem kadrować ważek z wyciągniętymi skrzydłami do przodu.
Poprawiam, poprawiam i ciągle mi się nie podoba. :lol:
Siwoszek błękitny:
8358.
Załącznik 262550
Czasem na kwiatku bywa tłoczno...
8359.
Załącznik 262557
Brakuje tu tylko jakiegoś pajączka... :)
Podoba mi się rynnica!
.
.
Dzięki za komentarze!
Ważka 8360 - ładna pozycja modelki, przyjemna kolorystyka. W/g mnie kadr zyskuje po obcięciu góry do proporcji 3:2.
Motyl 8361 - szkoda że górna część skrzydełek uciekła z głębi ostrości. Również przyciąłbym do proporcji 3:2 tnąc więcej góry niż dołu.
Żuk leśny:
8362.
Załącznik 262573
Widać mam kryzys twórczy.
Trzeba odpocząć od robaków i zdjęć. :)
Ładny żuczek.
Karłątek ryska:
8363.
Załącznik 262596
8364.
Załącznik 262597
8365.
Załącznik 262598
Brawa za apolla, wogóle dzieki tobie pojwily sie jakieś ciekawe owady . Najlepsze moim zdaniem 8339, na dwóch pozostałych niestety trochę skrzydła wychodza z ostrości, fajnie "namalowane" tło, ciekawy jestem jakeigo obiektywu używasz? (i czy na stacki ten sam?)
Tak sie składa że znam osobe z Wrocka która rozpoczęła hodowle restutycyjną Apolla, która została potem przekazana do Karkonoskiego Parku :-) Mam fajne fotki z tej hodowli.... Apolla tez fotografowałem w Naturze, w Pieninach dosyć łatwo go spotkac, jak sie wie gdzie szukać, ale potrafią na bardzo krótko zatrzymywac sie na kwiatach. Lepsze foty mam z pirenejów, gdzie są dużo bardziej pospolite.
Ciekawie pokazane też Jelonki. Czy foty pochodzą z tego rezerwatu koło "Biblijnej" miejscowości? Bylem 2 lata temu, ale chyba za późno i juz trafiłem tylko jedna samice.....
8363 - Karłątek ryska zdrowiem tryska, trąbka zwinięta, piękne oczęta.
TJ
Dziękuję za miłe słowa.
W wypuszczaniu apollo miałem okazję uczestniczyć dzięki członkostwu w Związku Polskich Fotografów Przyrody. Choć precyzyjnie rzecz ujmując jestem kandydatem. ZPFP nie pierwszy raz uczestniczył w wypuszczaniu niepylaka. Bardzo fajna akcja. Naukowiec z uniwersytetu wygłosił krótki wykład, a później wypuszczaliśmy motyle. W zasadzie każdy mógł wziąć sobie "swojego" motyla w rękę i posadzić go na kwiatku w nadziei, że nie odleci przed zrobieniem zdjęcia. Ale były niepłochliwe, więc raczej nie było z tym problemu.
Zdjęcia jelonków robione na południowy wschód od Wrocławia, ale publicznie wolę unikać pisania o konkretnych miejscówkach występowania rzadkich gatunków. Jak znasz temat, to pewnie wiesz, o jakie miejsce mi chodzi. W tym roku sezon już się skończył. Szczyt przypada mniej więcej na początek / połowę czerwca.
Wszystkie (prawie) zdjęcia stawonogów robię M.Zuiko 90 mm Macro is PRO.
Dziękuję bardzo za komplement.
Eksperymentowanie ma to do siebie, że może coś polepszyć albo wręcz przeciwnie.
Nie lubię zbytnio monotonii i jednego słusznego podejścia do tematu.
W ostatnich fotach nie podobało mi się tło. (choć muszę przyznać że jeżyny były pyszne, i lepiej "szły" od fotek)
Kompletnie psuło harmonię obrazu więc próbowałem podpierać się bardziej niż zwykle mocnymi punktami.
Nie bez znaczenia jest to że jednak większość moich zdjęć to pejzaż. A to chyba takie pejzażowe kadrowanie...
Chyba. :)
.
Patrzę na fotki u siebie .
I co by tu jeszcze schrzanić.... :)
O to jest dobre.
Droga młodzieży. Tak nie należy robić fotek. :)
8366
Załącznik 262608
.
8366 - Ładny kadr i piękne tło. Modelka jeszcze nie całkowicie wybarwiona po przeobrażeniu. Powyżej zza liścia chyba fragmenty wylinki wystają.
Barciel pszczołowiec:
8367.
Załącznik 262609
8368.
Załącznik 262610
8369.
Załącznik 262611
Dobry moment ale słońce było bezlitosne. :) A patrząc w dzień, to widzę że zabiłem fotę gasząc nadmiernie światła i dusząc kolory. :)
Ale to kolejne doświadczenie.
A co do Twoich...
Najbardziej pasuje mi ostatnie, ale chyba coś nie do końca dobrze poszło z ostrością.
I popatrz "kwadrat"... :)
Więc w zastępstwie liderem zostaje jedynka.
Dzięki za komentarz!
Na 8369 ostrość jest na oku i przedniej części tułowia. Chciałem dla odmiany pokazać chrząszcza nieco bardziej od przodu godząc się z tym że pokrywy skrzydeł wyjdą z głębi ostrości. Przy okazji uzyskałem proporcje modela w kadrze pasujące do kadrowania w kwadracie. Ale oczywiście mam świadomość że uzyskany efekt nie każdemu musi się podobać.
Kołyśnik wielobarwny:
8370.
Załącznik 262618
8371.
Załącznik 262619
8372.
Załącznik 262620
Superfotki kołyśnika. Pająk,odnóża i wzór na grzbiecie, bardzo ładnie wpisuje się w urozmaicone tło.
TJ
.
Po poprawieniu faktycznie kolory dużo ładniejsze aczkolwiek odnoszę wrażenie że z kolei refleksy na skrzydłach bardziej rzucają się w oczy.
Tak tak, zagapiłem się za pierwszym razem w te refleksy. Zgasiłem je prawie dobrze. A że przy okazji "zgasiłem" fotkę... No cóż.
Coś za coś. Albo lepsze ogólne wrażenia, albo lepsze refleksy....
To takie poglądowo edukacyjne zdjęcie. Jego przesłanie powinno brzmieć "patrzcie co robicie, bo potem będzie już za późno". :mrgreen:
Bokochód ze schwytanym pobratymcą - szpecikiem lub samcem ukośnika:
8374.
Załącznik 262634
8375.
Załącznik 262635